Antena LIVE

Rusia anunţă că a avansat 3 km în nord-est şi i-a împins pe ucraineni în sud. Analist: Ucraina poate produce surprize în septembrie

Război în Uraina. Rusia anunţă că a avansat trei km adâncime şi 11 km de-a lungul linie frontului  spre Kupiansk, în nord-estul Ucrainei. În paralel, bloggerii militari ruşi pretind că forţele ruse au recuperat poziţii şi că i-au împins pe ucraineni în apropiere de satele Staromaiorske şi Robotîno, pe frontul de sud. Analistul german, Julian Ropcke, jurnalist la Bild, consideră că ucrainenii pot produce încă surprize pe front, dar în septembrie şi dacă schimbă strategia. 

De la 07.08.2023, 18:48
Război în Ucraina Getty Images

Rusia a declarat luni că a avansat în trei zile trei kilometri spre Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, o zonă recucerită în septembrie anul trecut de forţele ucrainene şi care se confruntă cu o ofensivă rusă de câteva săptămâni.  "În ultimele trei zile, soldaţii ruşi au făcut un avans în această direcţie de peste trei kilometri pe o porţiune de front lungă de 11 kilometri", a transmis Ministerul rus al Apărării în buletinul său zilnic.

Conform sursei citate, aceasta este zona dintre satele Vilciana şi Perciotravneve, la nord-est de Kupiansk, un oraş cu aproximativ 26.000-28.000 de locuitori înainte de conflict. Ucraina a recunoscut la jumătatea lunii iulie că se află într-o "poziţie defensivă" în regiunea Kupiansk, armata rusă lansând o ofensivă acolo. De atunci, Moscova pretinde că avansează câte puţin.

Forţele Kievului au început o contraofensivă majoră în iunie pentru a încerca să recucerească teritoriile estice şi sudice ocupate de armata rusă. Cu toate acestea, progresul a fost până acum destul de mic, deoarece Rusia a construit linii defensive puternice, constând din tranşee, capcane antitanc şi câmpuri minate. Zona Kupiansk şi cea mai mare parte a regiunii Harkov au fost recucerite de la armata rusă în septembrie anul trecut, după o ofensivă surpriză a forţelor ucrainene. 

Surse ruse:  Ucrainenii s-au retras de la vest de Staromaiorske

Pe acelaşi subiect

Un proeminent blogger militar rus, afiliat Kremlinului, susţine că forţele ucrainene s-au retras de pe câmpurile de la vest de Staromaiorske, un sat eliberat de ucraineni pe 27 iulie şi care se află la graniţa dintre Doneţk şi Zaporojie. Cucerirea sa le-a permis ucrainenilor să se apropie de a doua linie a defensivei ruse. 

"Potrivit canalului de Telegram Voin DV, un grup de infanterie inamic a încercat să atace pozițiile forțelor armate ruse de lângă Urojaine, dar soldații armatei ruse au respins atacul în urma unor lupte cu arme de calibru mic. În afară de această ieșire, situația din zona Vremivka este practic neschimbată.

După marşul sângeros spre Staromaiorske, forțele armate ale Ucrainei au început să-şi refacă capacitatea de luptă din cauza pierderilor uriașe de forță de luptă. Artileria și aviația noastră efectuează un bombardament masiv asupra grupurilor ucrainene. Din cauza focului intens, forțele unui batalionul ucrainean s-au retras de pe câmpurile de la vest de Staromaiorske. Unitățile brigăzilor 35 și 37 sunt suplimentate cu soldaţi mobilizaţi.

Potrivit comunicărilor interceptate, Forțele Armate Ruse au lovit cu succes unul dintre poligoanele de antrenament ale Brigăzii 37 din Maksimivka. În același timp, forțele nou-formatei Brigăzii 142 Infanterie Jaeger au fost transferate la Temirovka. Alte trei unități similare sunt în curs de formare la mai multe poligoane din Ucraina", a scris Rybar. 

Analist german: Ucrainenii pot produce surprize în septembrie

Julian Röpcke, analist militar german şi reporter la publicaţia Bild susţine că unele surse ruse pretind că ucrainenii au fost împinşi cu 1,5 kilometri nord-est de satul Robotîne, situat pe direcţia Orihiv, spre oraşul Tokmak, ocupat de forţele Moscovei.

Acesta evaluează că avansul ucrainean în Zaporojie nu este semnificativ la două luni de la debutul contraofensivei. În plus, semnalează că imaginile din satelit arată că ruşii au întărit şi mai mult liniile defensive în sud. Dar rămâne optimist că ucrainenii pot produce surprize în septembrie, însă trebuie să schimbe strategia şi să primească arme noi.  

"Potrivit bloggerilor ruși, unitățile ucrainene au fost împinse cu 1,5 kilometri nord-est de Robotîne aseară. Chiar dacă această informație poate fi exagerată, un avans al ucrainenilor în direcția oraşelor Tokmak, Polohî sau chiar Melitopol tot încă nu se vede.

Ofensiva se desfășoară de peste două luni iar ucrainenii au avansat cu mai puțin de 5 kilometri în Zaporojie, punct strategic crucial. Viteza și natura războiului nu au slăbit liniile rusești, ci mai degrabă, conform imaginilor din satelit, au întărit, în esență, liniile principale de apărare dintre orașul Zaporojie și Crimeea.

Cu toate acestea, încă nu vreau să exclud o răsturnare de situaţie și o străpungere a apărării ruseşti în cazul în care Ucraina își schimbă tactica (teatru de război, numărul de trupe desfășurate, noi arme etc.) la un moment dat și îi surprinde pe ruși pentru prima dată în timpul contraofensivei din acest an. Aud că astfel de surprize sunt pe cale să înceapă (septembrie).

Cu toate acestea, în acest moment, nu poate fi exclusă o înghețare practică a frontului în iarna următoare, deoarece nimeni nu poate vedea ce este în capul lui Zelenski și în cel al lui Zalujnîi. Dacă pun viețile soldaților lor și angajamentul rezervelor puternice înaintea restabilirii integrității teritoriale a țării lor, actualul război cu încetinitorul poate dura ani, dacă nu decenii", a evaluat Julian Röpcke, analist militar german şi un puternic susţinător al Ucrainei.  

Ți-a plăcut acest articol?

razboi razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeţi cu plăcere la job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul care poate trata depresia. Oamenii de știință au făcut o descoperire...
Fanatik.ro
Publicat 15.05.2024
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Fanatik.ro
Publicat 14.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă....
CaTine
Publicat 15.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea...
Useit
Publicat 15.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie....
Redacţia.ro
Publicat 14.05.2024
Vedeta care a organizat „petrecerea goală” de la Moscova, consiliată de...
libertatea.ro
Publicat 14.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Hello taste
Publicat 15.05.2024
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Deparinti
Publicat 14.05.2024
Român terorizat de vecinul interlop: "Să-ți fie frică să suni la...
ziare.com
Publicat 15.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Medicool
Publicat 14.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024