Antena Meniu Search
x

Ofensivă "surpriză" a ruşilor pe front. Au mutat 100.000 de soldaţi şi 900 de tancuri în est. Kievul a avansat în sud, dar tot nu a ajuns la primele linii defensive

Război în Ucraina. Rusia a concentrat peste 100.000 de militari şi mai mult de 900 de tancuri pe direcţia Kupiansk, în Harkov, pentru a încerca să spargă apărarea Kievului, potrivit armatei ucrainene. Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene, vorbeşte de succese pe frontul de sud, dar de o situaţie complicată în est. Ruşii au lansat o ofensivă în est ca să profite de faptul că ucrainenii au concentrat forţe în sud, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în timp ce un ofiţer ucrainean trage un semnal de alarmă: rușii desfășoară în districtul militar de Sud un antrenament extins al noilor unități. 

de Redactia Observator

la 19.07.2023, 09:20

Vezi și

Rusia a mutat peste 100.000 de soldați spre Kupiansk pentru a sparge apărarea Kievului, a anunţat luni seară Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al Ucrainei, citat de CNN. 

"Inamicul a concentrat o grupare foarte puternică pe direcția Liman-Kupiansk, cu peste 100.000 de militari, peste 900 de tancuri și peste 370 de lansatoare de rachete multiple (MLRS)...Inamicul a desfășurat aici unități aeropurtate, cele mai bune unități de infanterie. Ca suport suplimentar, există rezervişti, trupe teritoriale, unităţi Storm-Z." a mai transmis acesta. El a adăugat că forțele ruse "dau totul pentru a sparge apărarea noastră. Dar soldații noștri sunt fermi în apărare"

Cherevatyi susţine că ruşii încearcă să obțină un oarecare succes după ce Ucraina a preluat iniţiativa în luptă din jurul oraşului Bahmut. "(Rușii) trebuie să arate un oarecare succes, așa că au depus eforturi maxime în această zonă, făcând posibilul şi imposibilul pentru a arăta acțiuni ofensive", a spus el.

Cherevatyi a continuat spunând că forțele ruse suferă pierderi mari la Bahmut. "Pierderile inamicului se apropie deja de cele care au fost la apogeul luptelor cu forţele Wagner", a spus el. "Rușii aduc aici în continuu for'e de luptă, trimit în primul rând parașutiști în speranța de a opri ofensiva noastră". "Suntem foarte precauți în mod deliberat pentru a ne păstra forțele și oamenii cât mai mult posibil", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Forţele ruse au fost aproape încercuite la Liman, toamna trecută în timpul faimoasei contraofensive ucrainene, când au fost alungate pe frontul de est, atât din oraşul Liman, un bastion cheie pe atunci pentru militarii ruși, cât şi din Kupiansk. 

Armata ucraineană anunţă succese pe frontul de sud şi o situaţie complicată în est

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat marţi unele succese pe frontul de sud, însă a recunoscut că sunt probleme cu contraofensiva ucraineană în est, relatează Reuters. "Situaţia este complicată, dar sub control", a scris el pe Telegram. Sirski a precizat că forţele ruse s-au concentrat pe direcţia Kupiansk, în raionul Harkov din nord-estul Ucrainei, însă luptătorii de sub comanda sa rezistă.

Generalul a confirmat că ruşii aduc rezerve în sectorul Bahmut, încercând să oprească avansarea forţelor ucrainene. Andri Kovaliov, purtător de cuvânt al armatei, a afirmat că ucrainenii continuă operaţiunile ofensive la sud şi nord de oraşul cucerit de ruşi la sfârşitul lui mai.

În sud, după ce au forţat trupele ruse să se retragă din câteva sate, ucrainenii au înregistrat succese pe direcţiile Mala Tomacika-Novopokrovka şi Velika Novosilka-Urojaine, a spus acelaşi purtător de cuvânt, fără a da alte detalii. "Inamicul opune o rezistenţă puternică şi se duc lupte grele", a declarat el conform centrului media al armatei ucrainene.

Din iunie, când au lansat contraofensiva sprijinită masiv cu armament de aliaţii occidentali, ucrainenii au recuperat peste 210 kilometri pătraţi din teritoriul ocupat de ruşi, a anunţat luni Hanna Maliar, adjunctă a ministrului apărării de la Kiev. Ea a vorbit marţi despre o situaţie stabilă, însă favorabilă Ucrainei în sud. Comandamentul de sud a raportat unele succese şi a comunicat că militarii ucraineni îşi consolidează poziţiile după ce au avansat.

Conform comandamentului, forţele ruse se angajează mai intens în lupte către Avdiivka şi Marinka, in regiunea Doneţk din sud, însă nu reuşesc să avanseze pentru a se apropia de Marinka şi Krasnohorivka, la vest de oraşul Doneţk. Rusia ocupă în continuare suprafeţe întinse din Ucraina, după ofensiva declanşată în februarie anul trecut. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că contraofensiva ucraineană "nu are succes", iar ruşii lansează frecvent atacuri aeriene peste tot în Ucraina.

Oficialităţi ucrainene au indicat tot mai insistent o intensificare a activităţilor militare ruse în apropiere de Kupiansk şi Liman, oraşe din nord-est recucerite de Ucraina la sfârşitul anului trecut. 

ISW: Ruşii au lansat o ofensivă în est ca să profite de faptul că ucrainenii au concentrat forţe în sud 

Experţii grupului american Institutul pentru Studiul Războiului observă în analiza zilnică a situaţiei de pe front că forțele ucrainene au avansat în ultimele 24 de ore, adică pe 17 iulie, în apropierea graniței dintre regiunile Donețk şi Zaporojie. Ucrainenii au ajuns aici la marginea satului Staromayorske (la aproximativ 8 km sud de Velyka Novosilka), dar manevrele defensive ale ruşilor au reuşit să-i împingă înapoi la liniile anterioare. Bloggerii militari ruşi susţin că soldaţii Kievului au continuat să atace la sol în zona Orikhiv din vestul regiunii Zaporojie, dar fără succes. 

În Donețk. Forțele ruse au continuat atacurile la sol la marginea orașului Avdiivka. Au continuat să atace şi în jurul oraşului Bahmut, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat în zonă, potrivit estimărilor ISW, în timp ce ucrainenii au continuat operațiunile de contraofensivă și cel mai probabil au reuşit mici câştiguri teritoriale. 

În Lugansk. Ruşii continuă să atace limitat la sud de Kreminna, dar au condus operațiuni ofensive active de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove și cel mai probabil au reuşit câștiguri tactice minore în această direcție.

Ministerul Apărării de la Kiev a recunoscut că ruşii avansează în direcția Kupiansk de vinerea trecută și atacă pozițiile ucrainene în apropiere de Masyutivka (13 km nord-est de Kupiansk) și Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove). Ruşii vor să împingă forțele ucrainene peste râul Oskil, apreciază ISW. Analiştii menţionează că ei au semnalat anterior că forțele ruse au atras în ultima lună unitățile de asalt denumite "Storm-Z" în zona de frontieră dintre regiunile Harkov-Lugansk.

Ruşii au lansat ofensive localizate la scară mică în acest sector folosind aceste unităţi pentru a încerca să profite de faptul că Ucraina a concentrat efective mari în altă parte de frontului, apreciază ISW. Care sunt şansele de reuşită pentru ruşi? Potrivit ISW, unitățile ruseşti "Storm-Z" sunt în mare măsură ineficiente, nu pot face mai mult decât mici spargeri tactice de front. Lansarea unor operațiuni ofensive pe acest front nu le va aduce cel mai probabil ruşilor un câştig teritorial semnificativ din cauza structurii şi capacității forțelor ruse din această regiune, susţin analiştii. 

Ofiţer ucrainean: Politicienii și observatorii militari să ia în serios aceste avertismente

Un ofiţer militar urcainean în rezervă a tras totuşi un semnal de alarmă cu privire la ofensiva ruşilor în est, pe direcţia Kupiansk. 

"Recenta ofensivă a ruşilor de pe axa Torske-Kupiansk a fost o surpriză pentru mulți. Cu toate acestea, am scris de acum o lună despre pregătirile ruşilor pentru această contraofensivă. În prezent, rușii desfășoară în districtul militar de Sud un antrenament extins al noilor unități motorizate (n.r. trupe de infanterie transportate cu camioane sau alte autovehicule). Pentru a ne întări trupele, vom avea nevoie de armament suplimentar și de îmbunătăţirea condițiilor de antrenament.

Nu vreau să fiu alarmist, dar este important ca analiștii, politicienii și observatorii militari să ia în serios aceste avertismente. Aşa putem prioritiza în mod eficient obținerea de armament necesar pentru Ucraina, precum și să exercităm presiuni asupra propriului nostru Minister (n.red al Apărării) pentru a aborda problemele interne" a comentat pe Twitter sub contul Tatarigami_UA.

Londra: În sud, ucrainenii tot nu au ajuns la primele linii defensive ale ruşilor. Ruşii raţionalizează obuzele

Ministerul britanic al Apărării a raportat marţi în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre războiul din Ucraina că în ultima săptămână şi ruşii, şi ucrainenii au obţinut progrese mici în zone diferite ale frontului. 

În nord-est, forțele ruse au încercat să-i împingă pe ucraineni spre vest prin pădurile de la Kreminna. Ucrainenii continuă să depună resurse semnificative în jurul oraşului Bahmut cucerit de ruşi, raportează ministerul britanic.  Aici forțele rusești sunt probabil fragile, dar rezistă pentru moment, susţine ministerul de la Londra. 

Mai la est, în regiunea Donețk, în special în jurul oraşului Avdiivka, forțele ruse continuă să încerce atacuri locale, dar fără succes major. În sud, Ucraina continuă să atace pe cel puțin două axe, dar cel mai probabil tot nu a intrat în primele linii defensive ale Rusiei. În această zonă, Rusia a implementat cel mai probabil un regim de raționalizare a obuzelor de artilerie în încercarea de a păstra o capacitate de foc indirect care este critică.

În regiunea Herson, Ucraina menține un mic punct se sprijin sau cap de pod pe malul stâng al Niprului, lângă Podul Antonovski, aflat în ruine. Este o provocare în plus pentru comandanții ruși care sunt cel mai probabil îngrijorați de vulnerabilitatea flancului de sud-vest, estimează ministerul britanic pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ofensivă "surpriză" a ruşilor pe front. Au mutat 100.000 de soldaţi şi 900 de tancuri în est. Kievul a avansat în sud, dar tot nu a ajuns la primele linii defensive