Rusia taie gazele către Finlanda de sâmbătă. Țara a refuzat să platească în ruble și a depus cerere de aderare la NATO
Rusia va opri livrările de gaze către Finlanda sâmbătă dimineață, a anunțat compania importatoare de stat Gasum într-un comunicat. Decizia vine după ce compania a refuzat să plătească în ruble.
De Redactia Observator la 20.05.2022, 14:54Finlanda devine a treia țară europeană în care rușii taie gazele naturale după ce statul nordic a refuzat să plătească în ruble. Aprovizionare cu gaze se va face în continuare printr-o conductă din Estonai, potrivit Bloomberg. ”În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum vor fi întrerupte sâmbătă, 21 mai, la ora 04.00 (GMT).” a anunțat compania.
Gasum va continua să furnizeze gaz clienților din Finlanda din alte surse prin conducta Balticconnector. CEO-ul Gasum, Mika Wiljanen, a încercat să liniștească clienții că va fi suficient gaz în lunile următoare: ”Ne-am pregătit cu atenție pentru această situație și dacă nu vor exista întreruperi în rețeaua de transport de gaze, ne vom putea aproviziona cu gaz toți clienții în următoarele luni.”
Decizia vine și în contextul în care Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile de aderare la NATO. Săptămâna trecută Rusia a anunţat că suspendă de pe 14 mai livrările de electricitate către Finlanda.
Rusia a tăiat în aprilie gazele către Polonia şi Bulgaria pentru că au refuzat plata în ruble
- Legea offshore a fost adoptată şi merge la promulgare. Ce prevede proiectul legislativ şi cum ne ajută să...
- Planul de 300 de miliarde de euro al UE pentru reducerea dependenței de Rusia. Panouri solare obligatorii pe anumite...
- Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal
Pe 27 aprilie Rusia a tăiat gazele către Polonia şi Bulgaria, pentru că nu au plătit în ruble. În luna martie, Putin a semnat un decret prin care obligă cumpărătorii străini de gaze să plătească în ruble. Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european, astfel încât energia este cea mai puternică pârghie la dispoziția lui Putin, care încearcă să riposteze la sancțiunile occidentale drastice impuse după declanșarea invaziei în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni seară, pe 16 mai, că executivul comunitar a trimis săptămâna trecută statelor membre o serie de calificări cu privire la modul în care companiile europene pot plăti pentru gazele ruseşti, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea.
Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.