Antena Meniu Search
x

Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal

Gazprom anunţă că încetează să mai folosească gazoductul-cheie Yamal-Europa pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti în Europa prin Polonia, din cauza sancțiunilor impuse de Moscova împotriva firmei care exploatează partea poloneză a conductei. Rusia a sancționat miercuri EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa.

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 16:50

Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal
Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal - Profimedia

Gigantul rus Gazprom a anunţat joi că încetează să mai folosească un gazoduct-cheie în tranzitul gazelor naturale către Europa  prin Polonia. Decizia a fost luată în urma sancţiunilor impuse de către Occident Rusiei din cauza ofensivei ruse în Ucraina, relatează Reuters.

”A fost instituită o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate. Pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Rusia anunţă sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale

Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina.

Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie retragerea din această filială, fără a face alte menţiuni.

Ucraina a oprit marţi o rută de tranzit a gazelor către Europa ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Punctul se află pe teritoriul regiunii separatiste Luhansk. Este vorba de staţia de compresoare Novopskov. Au declarat că nu au de ales, atât din cauza bombardamentelor, dar şi pentru că punctul de distribuţie a căzut în mâinile ruşilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal