Antena LIVE

Curs valutar

Rusia va sigila şi conserva gazoductele Nord Stream avariate. Care sunt planurile Moscovei - Reuters

Gazoductele subacvatice Nord Stream care au fost sparte în urma unor explozii anul trecut vor fi sigilate și blocate pentru a intra în conservate, nu există planuri imediate de reparare sau reactivare a acestora, relatează Reuters citând surse familiare cu planurile. Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare constând în două conducte, au fost construite de compania Gazprom, controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în Germania, pe sub Marea Baltică.

De la 07.03.2023, 18:37
WhatsApp
Conducte de la Nord Stream 2 rămase nefolosite la un depozit din Sassnitz, Germania Profimedia

Trei dintre conductele Nord Stream au fost rupte de explozii produse în condiţii rămase neelucidate în septembrie 2022, iar una a rămas intactă. Experții au observat că lipsesc aproximativ 50 de metri din Nord Stream 1. Tensiunile tot mai mari dintre Moscova și Occident au oprit Nord Stream 1 și au împiedicat ca sora lui Nord Stream 2 să fie deschisă.

Gazprom a spus că este posibil din punct de vedere tehnic să repare conductele rupte, dar două surse familiare cu planurile au afirmat că Moscova nu crede că sunt şanse ca relațiile cu Occidentul să se îmbunătățească suficient în viitorul apropiat pentru a fi nevoie de gazoducte.

Europa și-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostelor ţări din URSS s-au înjumătățit în 2022. Rusia consideră proiectul "îngropat", a declarat o sursă rusă pentru Reuters. Alte două surse susţin că, deși nu există vreun plan pentru a repara conductele rupte, acestea vor fi cel puțin "conservate" pentru o posibilă redeschidere în viitor.

O altă sursă a confirmat că părțile interesate iau în considerare conservarea conductelor. Asta ar însemna, cel mai probabil, etanșarea capetelor rupte și tratarea ţevilor pentru a preveni coroziunea de la apa de mare. Una dintre sursele a spus că, dacă gazul natural lichefiat din Statele Unite, pe care Europa îl folosește pentru a compensa o parte din livrările rusești, ar deveni mult mai scump, ar putea fi din nou pregătită să cumpere mai mult gaz din Rusia.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Energiei de la Moscova a redirecţionat întrebările referitoare la viitorul gazoductelor către operatorii de conducte, dar nici aceştia, nici Gazprom nu au răspuns. Engie, Gasunie și Wintershall  - stakeholderi la Nord Stream AG, operatorul Nord Stream 1,  au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al companiei germane E.ON, care deține acțiuni la Nord Stream AG, a declarat că "din cunoștințele noastre ca acționar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pro, nici contra restabilirii conductei". 

Cine a aruncat în aer Nord Stream?

Moscova a susținut, fără a furniza dovezi, că Occidentul este în spatele exploziilor. Nu există dovezi clare nici că Rusia a aruncat în aer gazoductele Nord Stream, aşa cum au acuzat unele ţări din Occident. Luna trecută, Casa Albă a respins drept "ficțiune" un articol al jurnalistului american de investigație Seymour Hersh, care susținea că Washingtonul este responsabil de explozii. Investigațiile din Danemarca, Germania și Suedia nu s-au încheiat încă.

Nord Stream 1 era oricum inactivă de la sfârșitul lunii august, când a fost închisă pentru întreținere, şi nu a mai fost repornită niciodată. Rusia și Occidentul s-au certat atunci pe tema unei turbine pe fondul sancțiunilor occidentale. Nord Stream 2, care are dimensiuni similare, a fost finalizată în septembrie 2021.  Autoritățile de reglementare din Germania au refuzat să autorizeze deschiderea sa din cauca tensiunilor cu Rusia şi a presiunilor din Occident. Berlinul a înghețat proiectul cu câteva zile înainte ca Moscova să-și trimită forțele armate în Ucraina pe 24 februarie anul trecut.

Președintele rus Vladimir Putin a propus să folosească conducta nedeteriorată a Nord Stream 2 pentru a pompa gaz, dar Germania, dornică să renunţe la dependența de Rusia, a respins ideea. De asemenea, Polonia a încetat să mai cumpere gaz rusesc. Rusia exportă în prezent zilnic doar aproximativ 40 de milioane de metri cubi de gaze prin conductă către Europa, prin Sudzha, aflată la granița dintre Ucraina și Slovacia. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova, care speră să înființeze un hub de gaze în Turcia pentru a înlocui ruta baltică, nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

explozie gazoducte germania rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025