Antena Meniu Search
x

Video Primele imagini subacvatice cu gazoductul Nord Stream 1 spart: lipsesc 50 m de conductă. Au fost explozii puternice, susține Danemarca

O anchetă preliminară asupra avariilor la cele două gazoducte Nord Stream în zona economică exclusivă daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice, a anunţat poliţia din Copenhaga, într-un comunicat emis marţi, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 20:01

Vezi și

Investigaţii suplimentare cu privire la avarierea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză vor fi conduse în comun de poliţia din Copenhaga şi Serviciul danez de securitate şi informaţii, scrie Agerpres.

'Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care cooperarea internaţională cu, de exemplu, Suedia şi Germania se va desfăşura, întrucât depinde de câţiva actori', a indicat poliţia din Copenhaga.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major. 

Pe acelaşi subiect

Primele imagini cu pagubele la gazoductele Nord Stream

La trei săptămâni de la identificarea avariei la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, au apărut primele imagini cu pagubele suferite în urma presupuselor acte de sabotaj. Astfel, experții au observat că lipsesc aproximativ 50 de metri din Nord Stream 1.

În imaginile video publicate de cotidianul suedez Expressen, gazoductul găurit este vizibil pentru prima dată, cu bucăţi de metal fragmentat de o explozie.

"Filmate luni la o adâncime de circa 80 metri, imaginile de la una din cele patru scurgeri relevă că peste 50 metri de conductă au fost distruşi sau cel puţin acoperiţi de fundul mării în urma exploziilor responsabile de avarii", scrie Expressen.

"Doar o forţă extremă poate torsiona un metal atât de gros precum îl vedem", a explicat Trond Larsen, pilotul agenţiei norvegiene Blue Eye Robotics care a ghidat drona submersibilă cu care s-au filmat imaginile. Se poate 'vedea un mare impact pe fundul marin în jurul gazoductului', a precizat el pentru cotidianul suedez.

Avariile de Nord Stream 1 și 2, puse pe seama presupuselor sabotaje

Cele două gazoducte Nord Stream 1 şi 2 au fost avariate de cel puţin două explozii care au provocat patru scurgeri de gaz, două dintre ele localizate în zona economică exclusivă daneză, iar celelalte două în zona suedeză. La 6 octombrie, autorităţile suedeze au anunţat că au procedat la inspecţie submarină şi au colectat 'dovezi' ce confirmă suspiciunile privind un act foarte probabil de sabotaj.

Nord Stream 2 este un proiect de milioane de dolari care a fost conceput pentru a transporta gaz rusesc în UE. Era destinat să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an – mai mult de 50% din consumul anual al Germaniei. Conducta Nord Stream 2 nu a fost niciodată deschisă, proiectul fiind suspendat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. 

Nord Stream 1, pe de altă parte, a fost operațional, dar Rusia a redus și a întrerupt aprovizionarea pe parcursul verii, sub pretextul unor probleme tehnice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Primele imagini subacvatice cu gazoductul Nord Stream 1 spart: lipsesc 50 m de conductă. Au fost explozii puternice, susține Danemarca