Antena Meniu Search
x

Urme de explozibili găsite la locul celor 4 găuri din gazoductele Nord Stream. Două nave fantomă, surprinse de sateliţi

Este oficial: exploziile de la gazoductele ruseşti Nord Stream 1 și 2 au fost acte de sabotaj. Procurorul suedez Mats Ljungqvist, aflat la conducerea investigaţiilor, a declarat că au fost găsite urme de explozibili pe obiecte din zonele unde conductele s-au spart, relatează publicaţia Aftonbladet

de Redactia Observator

la 19.11.2022, 13:37

Vezi și

Anchetatorii au găsit urme de explozibili în locul unde conductele Nord Stream au fost avariate, confirmând că a avut loc un sabotaj, a declarat vineri procurorul suedez Mats Ljungqvist, relatează Reuters. Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri la gazoductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică. Danemarca a declarat luna trecută că o investigație preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.

"Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate", a declarat Procuratura suedeză într-un comunicat. "Investigația este extrem de complexă. Ancheta în curs va determina dacă pot fi identificați suspecți", a adăugat acesta. Procuratura a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Un nor mare de gaz s-a răspândit peste Scandinavia

Din 26 septembrie când au fost descoperite scurgerile la conductele de gaz, un nor imens de metan s-a răspândit peste Suedia și Norvegia, relatează Aftonbladet.

Pe acelaşi subiect

"Nu am mai văzut așa ceva până acum", a comentat atunci Cathrine Lund Myhre, cercetător la Institutul de Cercetare Aeriană Norvegiană. Ulterior marina suedeză a trimis nava de salvare submarină HMS Belos și nava de luptă HMS Sturko pentru a ajuta la investigații.

Investigații în desfășurare în mai multe țări

Seismologii din mai multe țări au stabilit că scurgerile au fost cauzate de explozii. Suedia și alte țări au început propriile anchete penale. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că s-au aflat în spatele sabotajului, dar până acum niciuna dintre investigațiile în curs nu a dus la identificarea cuiva vinovat. Armata rusă a acuzat direct Marea Britanie de implicare în exploziile de la gazoductele Nord Stream, acuzaţie respinsă de Londra. 

Nave-fantomă cu câteva zile înainte de explozie

Cu doar câteva zile înainte de explozie, două nave au trecut prin zona scurgerilor de la Nord Stream 2 cu transmițătoarele AIS oprite, potrivit siteului american Wired"Asta înseamnă că nu există informații despre mișcările lor și că au încercat să-și ascundă poziția", a declarat pentru Wired Jerry Javornicky, CEO al companiei de imagini prin satelit Spaceknow.

Spaceknow a raportat imediat concluziile sale către NATO. Jerry Javornicky susţine că alianța a cerut apoi să "mai multe informații". O sursă NATO a mai spus pentru Wired că imaginile și datele de la Spaceknow s-ar putea dovedi utile anchetatorilor.

Cele două nave fantomă, a căror origine este necunoscută, au fost depistate după ce Spaceknow a analizat 90 de zile de date arhivate din sateliţi. Alte 23 de nave erau vizibile în imagini, dar toate aveau transmițătoarele AIS pornite, potrivit Wired.

Gazoductele Nord Stream ar putea să nu mai fie folosite niciodată

După scurgerile de gaze, autoritățile germane au estimat că gazoductele Nord Stream 1 și 2 nu vor mai putea fi folosite niciodată, a informat ziarul german Tagesspiegel, citând surse guvernamentale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Urme de explozibili găsite la locul celor 4 găuri din gazoductele Nord Stream. Două nave fantomă, surprinse de sateliţi