Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia ameninţă SUA după informaţiile că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de marina americană, la ordinul lui Biden

Seymour Hersh, un fost reporter de la New York Times și New Yorker, care a câștigat numeroase premii pentru jurnalism de investigație, inclusiv pentru anchetele despre războiul din Vietnam și scandalul Abu Ghraib, dar asociat de unele voci cu terorii ale conspiraţiei, susţine într-un articol publicat pe blogul său că exploziile de la gazoductele Nord Stream reprezintă un atac ordonat de Joe Biden şi condus de soldaţi americani, ajutaţi de norvegieni. Statele Unite și NATO au numit incidentul "un act de sabotaj". iar Moscova a dat vina pe Occident pentru exploziile misterioase, dar niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi.

de Redactia Observator

la 09.02.2023 , 14:42

Rusia ameninţă SUA după informaţiile că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de marina americană, la ordinul lui Biden
Rusia ameninţă SUA după informaţiile că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de marina americană, la ordinul lui Biden - Getty Images

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a avertizat joi că vor exista consecinţe pentru Statele Unite ale Americii după ce un cunoscut jurnalist de investigaţie american, Seymour Hersh - laureat al premiului Pulitzer - a susţinut pe blogul său că SUA se află în spatele exploziilor care au provocat fisurarea conductelor Nord Stream instalate pe sub Marea Baltică, relatează Reuters

Potrivit unui alt articol publicat în decembrie de Washington Post, în care erau citaţi mai mulţi oficiali americani, nu există dovezi clare că Rusia a aruncat în aer gazoductele Nord Stream şi ar putea fi imposibil de găsit ţara vinovată.

Riabkov a afirmat de asemenea pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti că investigaţia lui Seymour Hersh nu a constituit o surpriză pentru Rusia. Casa Albă a respins miercuri raportul lui Hersh, care a declarat că un atac asupra conductelor a fost efectuat în septembrie trecut, la indicaţia preşedintelui american Joe Biden.

Articolul continuă după reclamă

Cine a aruncat în aer conductele Nord Stream?

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat joi că raportul ar trebui să devină punct de plecare pentru o anchetă internaţională. "Faptele publicate ar trebui să devină baza pentru o anchetă internaţională, care să-i aducă pe Biden şi pe complicii săi în faţa justiţiei", a afirmat Volodin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. SUA, a spus el, ar trebui să plătească "despăgubiri ţărilor care au fost afectate de acest atac terorist".

Fără să aducă vreo dovadă, Moscova a afirmat în repetate rânduri că Occidentul s-ar afla în spatele exploziilor care au afectat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în septembrie trecut, proiecte de infrastructură în valoare de mai multe miliarde de dolari care transportau gaze ruseşti în Germania pe sub Marea Baltică.

Conductele Nord Stream "aruncate în aer de scafandri US Navy, ajutaţi de Norvegia"

Anchetatori din Suedia şi Danemarca, în ale căror zone economice exclusive au avut loc exploziile, au afirmat că fisurarea conductelor a fost rezultatul unor acte de sabotaj, dar nu au spus cine cred că este responsabil. Preşedintele Vladimir Putin a acuzat puterile anglo-saxone de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, un proiect conceput de Kremlin pentru a ocoli Ucraina şi a-şi exporta gazele direct în Germania şi mai departe în Europa.

Ministerul de Externe rus a declarat miercuri că SUA au de răspuns la întrebări cu privire la rolul lor în exploziile de anul trecut la gazoductele submarine Nord Stream. În acest context, portalul rusesc RBK.ru menţionează că jurnalistul de investigaţie Seymour Hersh şi-a publicat ancheta pe un blog pe care l-a creat doar cu câteva ore înainte de postarea articolului despre actele de sabotaj la conductele Nord Stream. Citând o sursă anonimă, Hersh susţine că exploziile au fost comise de scafandrii US Navy, cu asistenţa Norvegiei. Hersh a confirmat pentru RIA Novosti că el este autorul materialului, conform RBK.ru.

Într-o declaraţie separată, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a afirmat că dialogul cu SUA cu privire la tratatul Noul START de reducere a armelor nucleare nu a încetat. Moscova realizează importanţa discuţiilor în curs de desfăşurare cu privire la acest tratat, care limitează numărul de focoase nucleare pe care Rusia şi SUA le pot avea desfăşurate fiecare, a spus Riabkov într-o conferinţă de presă televizată.

Noul START, pe care preşedinţii american şi cel rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au convenit acum doi ani să-l extindă până în 2026, limitează arsenalele nucleare ale celor două state la 800 lansatoare şi 1550 de focoase fiecare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Rusia ameninţă SUA după informaţiile că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de marina americană, la ordinul lui Biden