Rusia vrea să profite de cearta UE-China ca să acapareze 10% din piaţa chineză de carne porc
Producătorii ruşi de carne de porc urmăresc să preia în următorii ani 10% din piaţa de import de carne de porc din China care se ridică la 3,5 miliarde de dolari. Ruşii încercă să profite de tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 20.08.2024, 12:00Producătorii ruşi de carne de porc vizează cota deţinută de UE pe piaţa cărnii de porc din China. Rusia nu a exportat carne de porc în China până în februarie, când Beijingul a autorizat trei producători ruşi să vândă carne de porc pe piaţa chineză dominată de producătorii din UE, cu o cotă de 51%.
Comerţul cu carne de porc ar creşte legăturile economice tot mai mari dintre Rusia şi China, în faţa sancţiunilor tot mai mari impuse de Occident ambelor ţări. UE a stabilit recent taxe provizorii de până la 37,6% pentru maşinile electrice importate din China pentru a contracara ceea ce Bruxellesul numeşte subvenţii neloiale.
Ca răspuns, China a numit firmele de carne de porc daneze, olandeze şi spaniole drept ţinte într-o anchetă antidumping.
"Pentru noi, aceste tensiuni comerciale reprezintă o şansă de a ne prezenta competitivitatea pe piaţa chineză", a declarat Iuri Kovaliov, şeful Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Porci din Rusia, pentru Reuters, adăugând că producătorii nu au încercat să exploateze tensiunile în mod intenţionat. Kovaliov a spus că obiectivul Rusiei este de a furniza 10% din importurile de carne de porc ale Chinei în termen de trei până la patru ani.
- Ruşii au luat foc: UE cumpără arme pentru Ucraina cu banii furaţi de la noi. Ne vom răzbuna
- Mai mulţi bani la bugetul Rusiei. Putin a strâns din petrol cu 40% mai mult faţă de anul trecut, în ciuda...
- Putin îşi construieşte o flotă din umbră şi pentru GNL, după cea pentru petrol. Ar fi o nouă lovitură pentru...
- UE a adoptat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Cum vrea să oprească flota din umbră a lui...
Rusia se va confrunta cu o concurenţă acerbă din partea altor mari exportatori de carne de porc, cum ar fi Brazilia, plus producţia în creştere din China. China consumă aproximativ jumătate din carnea de porc din lume, adică 53-54 milioane de tone pe an.
Preţuri premium
Producţia de carne de porc din Rusia este aşteptată să atingă 5,2 milioane de tone în 2024, în creştere de la 4,9 milioane în 2023 şi de la un minim post-sovietic de 1,5 milioane în 1999, a spus Kovaliov. Recordul Uniunii Sovietice a fost de 3,5 milioane de tone, atins în 1989.
Producţia actuală face din Rusia al patrulea mare producător de carne de porc din lume, după China, UE şi Statele Unite, şi o plasează la egalitate cu Brazilia. Importurilei de carne de porc şi organe comestibile au scăzut în China cu 27,3%, la 1,11 milioane de tone, în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu anul trecut arată datele sale vamale.
Kovaliov anticipează că aproximativ 50.000-60.000 de tone de carne rusească de porc se va îndreapta către China în acest an, aproximativ 3% din totalul importurilor Chinei, conform prognozelor Departamentului pentru Agricultură al SUA. O mare parte din importurile Chinei din UE sunt organe, cum ar fi urechile şi picioarele. Kovaliov a spus că exporturile ruseşti de carne de porc sunt în prezent 60% carne şi 40% organe - similar cu amestecul din importurile Chinei.
Producătorii privaţi ruşi autorizaţi să vândă carne de porc în China, Miratorg, Velikoluksky Pig Breeding Complex şi Rusagro, sunt printre primii cinci mari producători de carne de porc din Rusia. "Estimăm cu prudenţă că vom exporta 10.000 de tone în China în acest an. Preţurile sunt premium, cu 30-40% peste preţurile interne", a declarat directorul general adjunct al Rusagro, Alexander Tarasov.
Rusia, ajutată de sancţiuni
Industria cărnii de porc din Rusia s-a prăbuşit după căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar a început să crească din nou în 2005, ajutată de sprijinul statului şi măsurile protecţioniste. Kovaliov estimează că până la 25 de miliarde de dolari au fost investite în sector din 2005.
Producătorii de carne au suferit un eşec major în 2008, din cauza unui focar de pestă porcină africană, care a provocat pierderi mari producătorilor şi a închis efectiv piaţa chineză pentru Rusia timp de 15 ani. Cu toate acestea, producţia de carne de porc şi-a revenit rapid şi a primit un impuls major din cauza interzicerii importurilor de carne de porc din UE în Rusia în 2014.
Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, estimează că exporturile ruseşti de carne de porc către toate ţările vor creşte la 310.000 de tone în 2024, inclusiv porcii vii. Producătorii ruşi au luat deja o cotă de 50% din importurile de carne de porc din Vietnam şi exportă pe alte 20 de pieţe. "Ca noi veniţi, avem unul dintre cele mai moderne sectoare de producţie de carne de porc din lume", a spus Kovaliov.
Miratorg a declarat că a efectuat primele livrări de la centrul său logistic din regiunea Belgorod din Rusia către portul Nansha, din sudul Chinei, atât pe calea ferată, cât şi pe mare. Compania a declarat că exporturile sale totale de carne de porc au crescut cu 70% anul trecut şi intenţionează să crească producţia de carne de porc cu 5%.
"Rusia are cu siguranţă resursele naturale, baza de hrană şi rezerve de apă dulce pentru a creşte producţia de carne de mai multe ori", a declarat Marina Demidova, şefa de exporturi la Miratorg.
Planurile de expansiune ar putea fi împiedicate de întârzierile plăţilor dintre Rusia şi China, deoarece băncile chineze, sub presiunea autorităţilor occidentale de reglementare pentru a impune sancţiuni împotriva Rusiei, au devenit mai prudente în procesarea plăţilor.
Surse bancare au declarat pentru Reuters că exporturile de alimente ar putea fi un domeniu în care cele două ţări pot experimenta scheme de comerţ în stil barter (n.r. schimb direct de bunuri sau servicii fără a utiliza un mijloc de plată cum ar fi banii). Kovaliov a spus că nu este la curent cu vreo astfel de schemă.