Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii au luat foc: UE cumpără arme pentru Ucraina cu banii furaţi de la noi. Ne vom răzbuna

Război în Ucraina. Kremlinul a calificat marţi drept "furt" planul Uniunii Europene de a folosi dobânzile la activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa sprijinul militar pentru Ucraina, şi a spus că va acţiona în justiţie pe oricine implicat în această decizie, relatează Reuters, citată de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 23.07.2024 , 15:09

Ruşii au luat foc UE cumpără arme pentru Ucraina cu banii furaţi de la noi. Ne vom răzbuna
Ruşii au luat foc UE cumpără arme pentru Ucraina cu banii furaţi de la noi. Ne vom răzbuna - Profimedia

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat luni că la începutul lui august va fi efectuată prima tranşă de 1,14 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, provenită din veniturile obţinute din activele ruse îngheţate.

Rusia promite răzbunare după "furtul" Occidentului

"Astfel de acţiuni de furt nu pot rămâne fără reciprocitate", le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. "Aceşti bani nu doar că sunt practic furaţi, dar vor şi folosiţi pentru cumpărarea de arme", a adăugat el.

Articolul continuă după reclamă

"Cu certitudine, vom lucra la posibila acţionare în justiţie a acelor persoane care sunt implicate în luarea deciziilor şi implementarea lor, întrucât aceasta este o încălcare directă a dreptului internaţional, este o încălcare a drepturilor de proprietate", a mai spus el.

Pe acelaşi subiect

După ce preşedintele Vladimir Putin a trimis trupele în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe ale Rusiei, blocând circa 300 miliarde de euro în active suverane ruse în Occident.

State UE percep dobânzile rezultate din aceste active îngheţate - obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare în care Banca Centrală rusă investise - şi le plasează într-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina.

Moscova va avea un răspuns dur

Profiturile sunt estimate la 15-20 miliarde de euro până în 2027.

Putin spune că Occidentul a declanşat un război economic împotriva Rusiei, dar că economia acesteia s-a dovedit rezilientă, crescând cu 3,6% anul trecut, în timp ce sancţiunile au eşuat.

Kremlinul a afirmat în mod repetat că orice confiscare a activelor ruse contravine tuturor principiilor pieţei libere pe care Occidentul le proclamă şi că ar submina încrederea în dolarul american şi în euro, în acelaşi timp descurajând investiţiile globale şi subminând încrederea în băncile centrale occidentale.

Potrivit agenţiei RIA Novosti, Ministerul de Externe rus a transmis marţi că Moscova va avea un răspuns dur la orice folosire a veniturilor din activele sale. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Ruşii au luat foc: UE cumpără arme pentru Ucraina cu banii furaţi de la noi. Ne vom răzbuna