Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au avansat cu 30 km² în ultima lună pe frontul de nord. Ucraina anunţă că luptele sunt deosebit de intense. Care ar fi de fapt strategia ruşilor

Război în Ucraina. Armata ucraineană a declarat miercuri că a reuşit să respingă cu succes atacurile ruseşti în regiunile din estul ţării pe fondul unor lupte grele. Pe frontul de nord, în Harkov, spre Kupiank, ruşii ar fi avansat cu 30 km² în ultima lună, dar strategia lor ar fi de fapt de a distrage atenția trupelor ucrainene de la contraofensiva din sud. 

De la 09.08.2023, 16:21
WhatsApp
Soldat rus pe frontul din Ucraina Ministerul rus al Apărării

Au avut loc peste 30 de lupte în ultimele 24 de ore, a indicat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Andrii Kovalev, într-un comunicat, în care a remarcat că "luptele sunt deosebit de intense". Kovalev a remarcat înaintarea trupelor ruse în apropierea satului Sînkivka, la aproximativ 10 kilometri de oraşul Kupiansk în regiunea Harkov, care a fost eliberat de ucraineni anul trecut.

Ucraina respinge atacurile ruseşti în nordul şi estul ţării, în timp ce luptele se intensifică

"Invadatorii ruşi au ales zona Kupiansk ca principală direcţie pentru ofensiva lor, creând o grupare ofensivă din opt detaşamente de asalt "Storm-Z"; luptele de aici deosebit de intense, unele poziţii trec dintr-o parte în alta de mai multe ori în intervale scurte de timp", a declarat miercuri pentru Ukrainska Pravda generalul Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene.

Ruşii au concentrat trupe pentru o înaintare majoră în direcţia Kupiansk, dar apărarea noastră este puternică, a mai spus Sîrski, la o zi după ce a efectuat o vizită la trupele din această zonă, unde a discutat cu comandanţii viitoarele acţiuni. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar afirmase luni că trupele ruse şi-au intensificat tirurile în estul Ucrainei, încercând să recupereze poziţiile pierdute toamna trecută în zona Harkov. Potrivit lui Kovalev, forţele ucrainene îşi continuă eforturile ofensive în direcţia Zaporojie (sud) şi Doneţk (est), dar nu a oferit informaţii concrete despre eventualele câştiguri pe teren.

Pe acelaşi subiect

Ruşii au avansat cu 30 km² în nord, ucrainenii cu 61 de km² în sud şi est

Mai multe surse ruse sau pro-ruse susţin că armata rusă a reușit în ultimele ore să cucerească noi poziții la sud de satele Pershotravneve şi Vilshana și la est de orașele Orlyans'ke și Yahidne, aflate în regiunea Harkov, aproape de graniţa administrativă cu Lugansk. În ultima lună  (7 iulie-8 august) ruşii au crescut activitatea în zona Lugansk și pe frontul de nord-est unde au reușit să mărească la circa 30 de km² zona de control asupra malului vestic al râului Zherebets și la vest de autostrada Svatove-Kupiansk.

În aceeaşi perioadă, armata ucraieană a avansat pe frontul din Zaporojie cu 7,5 km² (Axa Lobkove) şi 13 km² (Axa Orihiv), iar pe frontul din Donețk cu 24,5 km² (Axa Velika Novosilka) şi cu 16 km² la sud pe Bahmut. Este de 3,4 ori mai puțin teritoriu decât cel luat în prima lună a contraofensivei. Faptul că acest teritoriu a fost eliberat cu un preţ imens de soldaţi şi echipamente este un semn clar că contraofensiva nu merge conform planurilor ucrainene. Prima linie de apărare rusă este încă departe de trupele ucrainene și şi mai departe sunt orașele Melitopol și Tokmak, susţine canalul de Twitter Suriyak care publică constant hărţi cu situaţia de pe front. 

Cel mai bun rezultat pentru partea ucraineană este situat la sud de Bahmut, unde trupele Kievului pun presiune mare pe armata rusă în interiorul și în jurul satului Klișchiivka iar situația rămâne foarte dificilă, deoarece dealurile adiacente sunt încă disputate acerb sau sub control ucrainean. O avansare pe această axă ar putea duce la tăierea drumului către Bahmut, ceea ce înseamna un risc pentru aprovizionarea în interiorul orașului.

Strategia ruşilor este de a distrage atenția trupelor ucrainene de la contraofensivă

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că în direcția Kupiansk, unităţile de asalt "au ocupat poziții mai avantajoase în zona satului Olshana, regiunea Harkov" şi că apărarea activă a respins cu succes nouă atacuri și contraatacuri ale ucrainenilor în zonele așezărilor Novoselivske din Lugansk și Sinkovka din regiunea Harkov. Potrivit Moscovei, atacurile aviaţiei şi ale artileriei ruse au provocat înfrângeri ale trupelor ucrainene în apropiere de localităţile Dvurechnaya, Petropavlovka, Krakhmalnoye și Kupiansk din regiunea Harkov. 

Mai multe sursele ruse, citate de Institutul pentru Studiul Războiului, susţin că scopul operațiunilor ofensive în direcția Kupiansk este atragerea forțelor ucrainene din alte sectoare ale frontului iar obiectivul operațional mai larg este acela de a distrage atenția trupelor ucrainene şi nu acela de a câștiga un teritoriu substanțial.

Hanna Maliar a raportat că forțele ruse au suferit pierderi grele în direcția Kupiansk în ultima săptămână. Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat că de pe 4 august ruşii au trecut râul Zherebets iar de pe 5 august au capturat satul Novoselivske.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024