Antena Meniu Search
x

Strategia devastatoare a ruşilor pentru a lovi un hotel din Doneţk, frecventat de soldaţi şi jurnalişti. Ruşii pretind că acolo erau şi mercenari. Bilanţul atacului

Război în Ucraina. Două rachete rusești au lovit luni seară orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk, la 30-40 de minute una de cealălaltă. Şapte persoane au murit și alte 88 au fost rănite, potrivit oficialilor locali. Rusia susține că a lovit un post de comandă militar din oraş, dar oficialii ucraineni locali au negat că acolo s-ar afla unități militare. Cu toate astea, Financial Times, susţine că Hotelul Drujba, ţinta principală, era frecventat aproape în totalitate de jurnalişti şi soldaţi.

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 18:28

Strategia devastatoare a ruşilor pentru a lovi un hotel din Doneţk, frecventat de soldaţi şi jurnalişti. Ruşii susţin că acolo erau şi mercenari. Bilanţul atacului
Strategia devastatoare a ruşilor pentru a lovi un hotel din Doneţk, frecventat de soldaţi şi jurnalişti. Ruşii susţin că acolo erau şi mercenari. Bilanţul atacului - Twitter

Numărul răniţilor în atacul de pe 7 august asupra oraşului Pokrovsk, din regiunea Doneţk, a crescut la 88, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. Oficialii ucraineni au transmis că în total șapte persoane au fost ucise, printre care cinci civili, un salvator și un soldat. Dintre răniți, trei persoane sunt în stare critică, un poliţist și doi salvatori. Anterior, oficialul ucrainean a scris pe Telegram că printre răniţi erau 39 de civili, inclusiv doi copii, 31 de polițişti, 4 militari şi 7 salvatori (angajați ai Serviciului Naţional de Urgență), potrivit Kyiv Independent

Hotelul Drujba, frecventat de jurnalişti şi soldaţi - presă

Potrivit Financial Times, ţinta directă a fost Hotelul Drujba (Prietenia), frecventat aproape în totalitate de jurnalişti şi soldaţi. Filmările realizate de martori arată că o parte a hotelului de trei etaje a dispărut. Nu este clar câte persoane se aflau în hotel, dar atacul amintește de cel asupra unui restaurant din Kramatorsk, de la sfârșitul lunii iunie, când 11 persoane au fost ucise și peste 60 au fost rănite în timp ce luau masa. Ambele atacuri fac mai dificilă pentru jurnalişti, lucrători umanitari şi voluntari perspectiva de a rămâne în regiune, scrie sursa citată.

"Drujba" era unul dintre puținele hoteluri care mai funcționează în partea controlată de ucraineni a regiunii Donețk și era considerat de mulți ca fiind la o distanță sigură de linia frontului. Imaginile de la primul atac, cu 40 de minute înainte de cel asupra hotelului, arată civili în haine de vară printre dărâmăturile unui bloc de apartamente avariat, ducând răniții în ambulanțe. Pokrovsk a mai fost lovit până acum, dar aproape întotdeauna la periferie și, nu la această scară, mai notează FT. Pokrovsk este situat la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului, aproape de granița administrativă dintre regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk.

Pe acelaşi subiect

În seara zilei de 7 august, forțele ruse au lovit de două ori partea centrală a orașului Pokrovsk cu rachete Iskander, cu rază scurtă de acțiune, una a lovit la ora locală 19:15 și a doua la 19:52. Strategia se numeşte "double-tap". Potrivit autorităților regionale, în atac au fost avariate 12 clădiri înalte, un hotel, clădirea unui tribunal, o farmacie, două magazine şi două cafenele.

Un jurnalist canadian a confirmat pe Twitter că două dintre clădirile lovite erau frecventate de jurnalişti: "Greu de privit aceste imagini... Echipa The Globe and Mail a stat frecvent în Hotelul Drujba (Prietenia) din Pokrovsk, care pare să fi fost distrus în cel mai recent atac cu rachete rusești - și am luat cina frecvent în pizzeria Corleone din apropiere, care a fost de asemenea lovită" a scris Mark MacKinnon pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce este un atac double-tap

Atacul cu "două lovituri" (double-tap, în engleză) este o tactică militară în care o ţintă este vizată de două atacuri separate: o lovitură inițială urmată de o a doua lovitură la o perioadă scurtă de timp, relatează Kyiv Post.  Prima rachetă are obiectivul de a lovi zona țintă și a provoca distrugeri iar cea de-a doua lovitură vizează persoanele care se grăbesc la fața locului pentru a oferi ajutor sau pentru a evalua situația după atacul inițial: personalul de urgență, personalul medical, jurnaliști şi martori.

"Este un atac ilegal. Indiferent dacă prima rachetă a lovit sau nu o țintă legitimă (iar o clădire rezidențială dintr-un oraș nu este o țintă militară legitimă), a doua rachetă a lovit în mod deliberat persoane care acordau primul ajutor, și, ca atare, este contrar Convențiilor de la Geneva", transmite Kyiv Post. "A mai folosit Rusia această strategie? Da. Strategia nu este nouă în manualul de război al lui Vladimir Putin. În ultimii 12 ani, în Siria, au fost folosite diverse strategii militare, inclusiv metode dure, cum ar fi asedierea orașelor și utilizarea armelor chimice. Nicio metodă nu a fost exclusă, inclusiv atacurile double-tap", mai susţine site-ul ucrainean.

Rusia susține că a lovit un post militar de comandă

Ministerul rus al Apărării susţine că a lovit un post de comandă militară din Krasnoarmeisk, numele rusesc al orașului Pokrovsk. "În zona localităţii Krasnoarmeisk a Republicii Populare Donețk, postul de comandă avansată al grupului de trupe ucrainene Khortitsa a fost lovit", transmite ministerul rus în actualizarea zilnică a situaţiei de pe front.

În paralel, bloggerii militari ruşi pretind că atacul a vizat hotelul Drujba și pizzeria Corleone unde, potrivit lor, se adunau soldaţi şi mercenari. Propagandiştii ruşi mai pretind că în apropierea hotelului există o cale ferată, care este utilizată pentru transferul de echipamente și pentru aprovizionarea forțelor armate ucrainene iar clădirea hotelului se învecinează cu o zonă industrială, cu depozite și întreprinderi care deservesc armata. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Strategia devastatoare a ruşilor pentru a lovi un hotel din Doneţk, frecventat de soldaţi şi jurnalişti. Ruşii pretind că acolo erau şi mercenari. Bilanţul atacului