Ucraina a suferit pierderi uluitoare: Occidentul primeşte rapoarte îngrijorătoare despre contraofensivă. "Acesta este cel mai dificil moment al războiului"
Război în Ucraina. Aliații occidentali primesc informaţii din ce în ce mai îngrijorătoare despre contraofensiva Ucrainei, arată o analiză CNN. Oficialii americani susţin că acesta este cel mai dificil moment al războiului pentru Ucraina.
La două luni de la startul mult-aşteptatei contraofensive, oficialii occidentali vorbesc despre rapoarte din ce în ce mai "îngrijorătoare" cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a elibera teritorii importante, au declarat pentru CNN patru înalți oficiali americani și occidentali aflaţi la curent cu situaţia de pe front.
"Acesta este cel mai dificil moment al războiului"
"Încă aşteaptă să vadă, în următoarele două săptămâni, dacă există șanse să facă progrese. Dar cred că este extrem, foarte puțin probabil, ca ucrainenii să facă cu adevărat progrese care ar schimba echilibrul acestui conflict", a declarat un înalt diplomat occidental pentru CNN.
"Rapoartele pe care le primim sunt îngrijorătoare. Ne reamintesc de provocările cu care se confruntă (ucrainenii)", a spus Mike Quigley, un democrat din Illinois care sa întors recent din Europa, unde a avut întâlniri cu comandanții americani care antrenează forțele ucrainene. "Acesta este cel mai dificil moment al războiului", a adăugat acesta.
- Momentul în care un tanc ucrainean cade în râu în timp ce încerca să se ascundă de ruşi. Ce au descoperit...
- Rusia anunţă că a avansat 3 km în nord-est şi i-a împins pe ucraineni în sud. Analist: Ucraina poate produce...
- Cum sunt alungaţi soldaţii ucraineni din casă în casă şi bombardaţi până nu mai au unde să se ascundă....
Forțele ucrainene au suferit pierderi uluitoare pe frontul de sud şi în est
Principala problemă pentru forțele ucrainene este dificultatea de a străpunge liniile defensive, pe mai multe straturi, de pe frontul de est și de sud, unde ruşii au amplasat zeci de mii de mine și au săpat rețele vaste de tranșee. Forțele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo. Asta i-a făcut pe comandanții ucraineni să retragă unele unități pentru a se regrupa și a reduce numărul de victime.
"Rușii au o serie de linii defensive și ei (forțele ucrainene) nu au trecut cu adevărat nici de prima linie", a spus pentru CNN un înalt diplomat occidental. "Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele săptămâni, dacă nu au reușit să găsească un punct vulnerabil în ultimele șapte, opt săptămâni, care este probabilitatea ca brusc, cu forțe mai epuizate, să o facă? Atât de grele sunt condiţiile", a adăugat acesta.
Un înalt oficial american a declarat că Statele Unite recunosc dificultățile cu care se confruntă forțele ucrainene, deși își păstrează speranța pentru noi progrese. "Toți recunoaștem că merge mai greu și mai lent decât și-ar dori toată lumea, inclusiv ucrainenii, dar încă credem că există timp și spațiu pentru ca ei să poată face progrese", a spus oficialul pentru CNN.
Armata ucraineană nu a reușit să implementeze tactica de arme combinate
Mai mulți oficiali au evaluat că forțele ucrainene au o fereastră redusă pentru a avansa pe front pentru că se apropie toamna, când vremea și condițiile de luptă se vor înrăutăți. În plus, oficialii occidentali susţin că progresul lent arată şi dificultatea în a transforma forțele ucrainene în unități de luptă mecanizate combinate (n.r. tactica NATO de "arme combinate" în care infanteria, artileria, blindatele și aviația se coordonează ca un tot unitar). Uneori programul de antrenament pe tancurile furnizate de Occident și cu sisteme de arme noi durează doar opt săptămâni.
Lipsa de progres pe front este şi unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit tot mai des în interiorul Rusiei. "Au încercat să arate vulnerabilitatăţile Rusiei", a spus pentru CNN un înalt oficial militar american.
Șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, i-a declarat luni generalului american Mark Milley, că forțele ucrainene creează pas cu pas condiții pentru a avansa. Zalujnîi a adăugat că i-a transmis lui Milley că apărarea Ucrainei este solidă. "Soldații noștri fac tot posibilul. Inamicul desfășoară acțiuni active de asalt în mai multe direcții, dar nu reușește", i-a spus Zalujnîi lui Milley, potrivit unui comunicat emis de guvernul ucrainean.
"Lupte grele sunt în curs de desfăşurare şi, pas cu pas, trupele ucrainene continuă să creeze condiţiile necesare pentru a avansa. Iniţiativa este de partea noastră", a afirmat comandantul şef al armatei ucrainene după o convorbire telefonică purtată luni cu şeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley.
Presiuni tot mai mari ca Ucraina să înceapă negocieri de pace
Evaluarările oficialilor americani şi occidentali reprezintă o schimbare majoră față de optimismul de la începutul contraofensivei. Ei susţin că așteptările erau "nerealiste" iar acum contribuie la o presiunne tot mai mare asupra Ucrainei din partea unor ţări din Occident pentru a începe negocieri de pace şi inclusiv să ia în considerare posibilitatea unor concesiuni teritoriale. "Putin așteaptă asta. El poate sacrifica oameni și câștiga timp", a comentat Mike Quigley.
Unii oficiali se tem că diferenţa tot mai mare dintre așteptări și rezultate va declanșa şi un "joc de a pasa vina" între oficialii ucraineni și susținătorii lor occidentali. Acest lucru ar putea crea diviziuni în cadrul alianței care a rămas intactă la aproape doi ani de război. "Problema, desigur, aici este perspectiva că ucrainenii ar da vina pe noi", a spus un înalt diplomat occidental.
Luna trecută, la Forumul de Securitate de la Aspen, Volodimir Zelenski a arătat cu degetul spre livrările lente de arme din Occident. "Am plănuit să începem contraofensiva în primăvară, dar nu am făcut-o. Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniții și arme și nu avem suficiente brigăzi pregătite corespunzător. Adică instruiți corespunzător să folosească aceste arme", a spus atunci președintele ucrainean.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰