Antena LIVE

Curs valutar

Rușii au transformat o tabără de copii din Ucraina în câmp de execuție. Ce au găsit anchetatorii în gunoiul lăsat de ruși

După ce ucrainenii au respins atacul principal al rușilor asupra Kievului, trupurile a peste 1.000 de civili au fost descoperite în regiunea Bucha. Majoritatea au fost îngropați în grabă de soldații care se retrăgeau. O anchetă BBC atrage atenția asupra crimelor care au avut loc într-o tabără de vară pentru copii. Război Rusia - Ucraina, ziua 82 LIVE TEXT

De la 16.05.2022, 13:44
WhatsApp
Rușii au transformat o tabără de copii din Ucraina în câmp de execuție. Ce au găsit anchetatorii în gunoiul lăsat de ruși BBC

Investigațiile inițiale au arătat că cinci bărbați ucraineni au fost uciși în subsolul unei clădiri a taberei Radiant de soldații ruși. În acea încăpere au fost descoperite urme ale execuției, dar și ce a mai rămas din rațiile militare.

Printre cei care și-au pierdut viața în acest subsol se numără și Volodimir Boichenko, din Hostomel, prima țintă a forțelor rusești. În timpul primelor zile ale războiului, sora sa, Aliona Mykytiuk l-a rugat să părăsească orașul împreună cu ea, dar el a refuzat, încercând să facă rost de apă și mâncare pentru cei care nu au putut fugi din calea luptelor.

Ultima dată când a vorbit cu membrii familiei sale a fost pe 8 martie, iar așa cum povestește sora lui, în vocea sa se putea simți frica. Patru zile mai târziu, el a fost văzut în apropierea taberei Radiant, după care nu a mai fost de găsit.

Pe măsură ce rușii s-au retras, ucrainenii au descoperit tot mai multe cadavre și dovezi ale crimelor de război comise în Bucea. Autoritățile de la Kiev au fost nevoite să urgenteze eforturile de strângere a indiciilor din cauză ca nu știau ce va urma. "Nu știm care sunt planurile lui Putin, așa că lucrăm cât mai repede posibil în cazul în care va arunca o bombă și va distruge toate dovezile", a explicat Andrei Niebytov, șeful poliției regionale din Kiev.

Pe acelaşi subiect

Corpul lui Volodimir Boichenko și cele ale altor patru bărbați au fost descoperite pe 4 aprilie, după câteva săptămâni în care sora lui a sunat la spitale și la morgi pentru afla mai multe despre locul în care se află și starea sa. După câteva săptămâni de la moartea sa, Andrei a fost îngropat de rudele sale conform tradițiilor locale. Totuși, pe crucea sa se află doar data nașterii, nu și cea a morții. Singura lor speranță ar putea fi găsirea ofițerului rus care și-a stabilit punctul de comandă în tabăra Radiant.

"Armata rusă nu a respectat modul în care se desfășoară războiul. Ei nu luptau cu armata din Ucraina, ci răpeau și torturau populația civilă", a explicat șeful poliției care a reluat acuzațiile că bărbații au fost torturați înainte de a fi executați.

Ucraina anchetează peste 11.000 de crime de război

Nici Parchetul, nici serviciul de securitate al Ucrainei nu oferă detalii despre investigațiile în curs, dar unii militari ruși au fost atât de neglijenți în a-și acoperi urmele, încât au lăsat în urmă indicii importante care să ducă la identificarea lor. Unitățile de apărare teritorială ucrainene au descoperit chiar liste de soldați în unele poziții abandonate.

Cu un volum atât de mare de muncă - peste 11.000 de potențiale cazuri de crime de război înregistrate până în prezent - serviciile de securitate din Ucraina au cerut ajutor din partea civililor. Printre cei care au răspuns acestui apel se numără Dmitro Replianchuk, un jurnalist care înainte de război investiga acuzațiile de corupție din poliție și sistemul juridic. El a subliniat că unele dintre cazuri nu vor fi rezolvate, dar că este importantă strângerea a cât mai multor dovezi.

În gunoiul pe care soldații ruși l-au lăsat în urmă în tabăra Radiant, anchetatorii au descoperit un indiciu care ar putea indica o legătură între unitatea 6720, din Rubtsovsk, Siberia, și crimele care au avut loc la tabăra Radiant.

În ciuda acestui indiciu, ucrainenii trebuie să își continue anchetele pentru a stabili dacă soldații acestei unități au fost prezenți în această tabără de copii și dacă se află în spatele crimelor.

"Lucrăm la asta, dar nu avansăm rapid", explică Niebytov. "Dacă tabăra era un sediu central, trebuie să fi avut un comandant. Soldații nu ar fi putut executa pe nimeni fără știrea comandantului. Așa că mai întâi îi vom găsi pe cei care au organizat masacrul și apoi pe cei care l-au îndeplinit".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crime de razboi tabara ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024