Antena Meniu Search
x

Video A început procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina. Sergentul în vârstă de 21 de ani riscă închisoarea pe viaţă

A început primul proces al unui prizonier rus acuzat de crime de război în Ucraina. Sergentul Vadim Shyshimarin, în vârstă de doar 21 de ani, este primul militar rus adus în faţa justiţiei ucrainene sub acuzaţia de crime de război.

de Redactia Observator

la 13.05.2022, 17:05

Vezi și

Procesul lui Vadim Shyshimarin a început vineri, 13 mai, la un tribunal din Kiev. Militarul rus a apărut în faţa instanţei ras în cap şi vădit apăsat de spectrul unei pedepse uriaşe, potrivit DailyMail. Cea mai blândă sentinţă pe care Shyshimarin o poate primi este pedeapsa cu închisoarea de la 10 la 15 ani. Cea mai dură este închisoarea pe viaţă. Deşi a comis o crimă cu sânge rece, împuşcând un bătrân care nu reprezenta nicio ameninţare pentru soldaţii ruşi, şi deşi este militar gradat, Shyshimarin ar putea invoca faptul că a acţionat la ordinul unui superior.

Ce acuzaţie i se aduce militarului rus

Vadim Shishimarin era comandantul unităţii militare 32010 din cadrul Diviziei a 4-a de Tancuri Katemirov din regiunea Moscova. Comandantul rus are doar 21 de ani şi este acuzat că a ordonat uciderea unui bătrân în vârstă de 62 de ani într-un sat din regiunea Sumî. Crima s-ar fi produs la doar 4 zile de la începutul invaziei, pe 28 februarie.

Potrivit declaraţiei dată de militarul rus, forţele ruse au intrat în satul respectiv într-o maşină civilă, dar având asupra lor întreg armamentul, precum şi însemnele armatei ruse. Bătrânul mergea pe o bicicletă, pe marginea drumului, în momentul în care i-a observat pe soldaţii ruşi. Chiar dacă nu avea asupra sa nicio armă şi nici nu a lăsat impresia că ar putea deveni ostil, unul dintre ruşi a ordonat să se deschidă foc automat asupra victimei. Vadim Shishimarin a fost cel care a executat ordinul, cu o mitralieră Kalashnikov. Explicaţia? Bătrânul scosese din buzunar un telefon mobil, iar ruşii se temeau că acesta va contacta armata ucraineană şi le va dezvălui poziţia.

Ministerul rus al Apărării nu a dorit să facă nicio precizare pe marginea acestui subiect în ciuda faptului că nenumărate publicaţii internaţionale au cerut un punct de vedere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A început procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina. Sergentul în vârstă de 21 de ani riscă închisoarea pe viaţă