Rușii încep să simtă fiorii războiului, după atacurile suspecte cu drone din ultimele zile. Moscova amenință cu represalii
Moscova este în alertă. Noi atacuri suspecte cu dronă au lovit azi ţinte din interiorul ţării. Cel puţin zece aparate de atac fără pilot au pătruns în ultimele ore. Ruşii anunţă că le-au doborât pe cele mai multe. Cel puţin una dintre ele şi-a atins ţinta, o rafinărie din sudul ţării, unde un depozit de combustibil a luat foc.
De Redactia Observator la 31.05.2023, 19:54Atacurile cu drone au vizat două rafinării aflate la 80 de kilometri de cel mai mare terminal de export de petrol din Rusia, în regiunea Krasnodar. Un depozit de combustibil a luat foc la una dintre ele, în timp ce a doua a scăpat fără pagube. Ieri, un atac similar a lovit trei blocuri din Moscova, inclusiv un cartier de lux, situat la doar 10 minute de reşedinţa lui Vladimir Putin.
James Nixey, analist Chatam House: Rușii s-au concentrat asupra Statelor Unite și a ceea ce ar putea face și nu asupra a ceea ce ar putea face unul dintre vecinii lor cu aceste drone cu rază relativ scurtă de acțiune. Deci, cred că apărarea aeriană rusă nu a fost concepută pentru asta.
Cel puţin zece drone inamice ar fi fost lansate şi asupra regiunii ruse Briansk, situată aproape de graniţa cu Ucraina. Potrivit serviciilor de urgenţă locale dronele au fost doborâte sau interceptate. Şi pentru aceste noi atacuri, ca şi pentru cel de ieri asupra Moscovei, Rusia dă vina pe Ucraina. Ofensiva nu e privită cu ochi buni de oficialii americani.
Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt Casa Albă: Nu suntem de acord să fie utilizate echipamente fabricate în SUA pentru atacuri în interiorul Rusiei. Am transmis asta clar în mod public, dar şi ucrainenilor, în privat. Nu suntem de acord cu atacurile pe teritoriul Rusiei. Punct!
Ieri, Rusia a reclamat şi un nou bombardament masiv asupra regiunii Belgorod
Guvernatorul de acolo spune că artileria a lovit un adăpost pentru civili. Cel puţin un om a fost ucis şi alţi patru răniţi. În replică, Rusia ameninţă cu represalii.
Igor Konașenkov, purtător de cuvânt Ministerul rus al Apărării: Ultima navă de război a forțelor navale ale Ucrainei, Yuri Olefirenko, a fost distrusă în urma atacului cu rachete de precizie al forțelor aeriene ruse asupra unui doc din portul Odesa.
Reuniţi la un summit de securitate în Slovacia, liderii europeni promit să ajute în continuare Ucraina.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Dacă vrem să fim credibili în faţa ucrainenilor, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele necesare să respingă o nouă agresiune şi trebuie să includem Ucraina într-un ansamblu, o arhitectură de securitate credibilă. Să oferim Ucrainei garanţii de securitate tangibile, credibile.
În lipsa păcii, riscurile cresc pentru toată regiunea. ONU avertizează că situaţia la Zaporojie s-a înrăutăţit şi riscă să se transforme într-o catastrofă nucleară mai rea decât cele de la Cernobîl şi Fukushima.