Antena Meniu Search
x

Ruşii se laudă că au distrus ultima navă de război a Ucrainei, în portul Odessa

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a distrus ultima navă de război operaţională a marinei ucrainene în portul Odesa (sudul Ucrainei), scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 14:29

Ruşii se laudă că au distrus ultima navă de război a Ucrainei, în portul Odessa
Ruşii se laudă că au distrus ultima navă de război a Ucrainei, în portul Odessa - Twitter

"În 29 mai, în urma unui atac cu arme de înaltă precizie al Forţelor aerospaţiale ruse asupra navelor de război acostate în portul Odesa, a fost distrusă ultima navă de război a marinei ucrainene, 'Iuri Olefirenko''', a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei de apărare ruse, Igor Konaşenkov, în briefingul său zilnic.

Aceasta navă pentru debarcarea de trupe, construită în Polonia în anii 1970, a purtat iniţial numele de "Kirovograd". După destrămarea URSS, Flota rusă din Marea Neagră a predat-o Marinei ucrainene în 1994.

Ce se ştie despre "Iuri Olefirenko"

În timpul anexării Crimeei de către Rusia, în 2014, nava a fost confiscată de armata rusă şi, aproape o lună mai târziu, a fost predată Marinei ucrainene, care a remorcat-o în portul Odesa. Ea a fost folosită atunci pentru a evacua personalul militar ucrainean din Crimeea anexată.

Pe acelaşi subiect

Doi ani mai târziu, ea a fost redenumită după numele căpitanului de marină ucrainean Iuri Olefirenko, care căzuse în 2015 în luptele de lângă Mariupol (sud-estul Ucrainei) cu rebelii separatişti, susţinuţi de Moscova.

În iunie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decorat echipajul acestei nave pentru "eroismul" de care a dat dovadă în apărarea ţării în faţa ofensivei pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022.

Agenţiile de presă citate nu au putut să confirme informaţia despre distrugerea navei dintr-o sursă independentă. Marina ucraineană nu a făcut niciun comentariu deocamdată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ruşii se laudă că au distrus ultima navă de război a Ucrainei, în portul Odessa