Antena LIVE
Video

Salvatorii români au scos o familie prinsă sub dărâmături, în Turcia. Sunt ajutaţi de câini dresaţi special

Catastrofa din Turcia și Siria rescrie istoria ultimilor ani. Tensiuni care durează de generații și chiar conflicte adevărate dintre state au fost uitate în fața dezastrului. Am văzut astăzi imagini în fața cărora nimeni n-ar rămâne fără reacție. Salvatori greci care, cu lacrimi în ochi, scot de sub ruine o fetiță din Hatay, poate cel mai lovit loc din Turcia. Istoria s-a anulat și mai la sud, în Siria, acolo unde Israelul a anunțat că e gata să trimită ajutoare. Un ajutor greu de dat de orice țară, pentru că Siria este supusă sancțiunilor internaționale, iar salvatorii nu pot ajunge la oamenii afectați. 

De la 07.02.2023, 19:41

Imaginile surprinse în Siria sunt cumplite. Wasim Nazer e stabilit în România din 1991. Este medic nutriţionist şi are o clinică în Bucureşti. Nu şi-a mai văzut rudele din Siria, din Alep, de 12 ani. 

Iar de ieri dimineața nu a mai reuşit să ia legătura cu nimeni din familie.

"Am vorbit cu verişorul meu şi el mi-a explicat că stau afară de la ora 4 dimineaţa, nu avem curaj să intrăm în casă, că se dărâmau case pur şi simplu, sunt replici, nu că s-a terminat", a spus Wasim Naser. Abia îşi stăpâneşte emoţiile când vede ce coşmar trăiesc conaţionalii săi. Cu lacrimi în ochi, traduce mesajul unui sirian, devenit viral. "Să ne ajutaţi, oamenii sunt sub pământ", a tradus el. 

Fawzia Rehekeh a trăit în Siria până în 2016, când a decis să fugă din calea razboiului. De 7 ani, locuieşte la Sibiu, unde a înfiinţat Centrul Cultural Arab. Acum, se gândeşte cu sufletul la gură la cei rămaşi în urmă. Femeia este revoltată că poporul său nu primeşte ajutoare, aşa cum se întâmplă în Turcia. 

Pe acelaşi subiect

"După Covid, după cutremur, după 10 ani de război, război pot să zic, global, e o ţară foarte slăbită. Psihic, oamenii sunt distruşi, nu mai au nicio speranţă", a spus Fawzia Rehekeh.

Peste 50.000 de salvatori acţionează în Turcia

În Turcia acţionează peste 50.000 de mii de salvatori, iar ajutoarele vin din toată lumea. Nimeni nu mai ţine cont de rivalităţile istorice. Mai mulţi salvatori greci a fost surprinşi plângând în hohote, după o operaţiune de salvare reuşită. 

Ajutoare a trimis şi Israel. Într-un mesaj postat pe Twitter, ambasadorul David Saranga a anunţat că o delegaţie israeliană a aterizat pe aeroportul din Adana cu ajutoare umanitare. Mobilizarea este fără precedent. În total, doar din UE au fost mobilizaţi peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă. Se zbat până la epuizare pentru a ajuta cât mai mulţi oameni.

Cutremurele s-au ţinut lanţ, iar clipele au fost atât de terifiante încât studenţii români din Kayseri nu au mai avut curaj să intre câteva ore în blocul de 10 etaje în care stăteau. Într-un final, şi-au făcut un bagaj cu strictul necesar şi au plecat spre Ankara, de unde vor zbura spre Bucureşti. 

"Ne e frică să ne întoarcem acasă"

"A fost groaznic! A durat 56 de secunde, dar momentul acela a părut ca o eternitate. Părea că nu se mai termină. Încă am impresia că mă zgudui", a spus o studentă, Ana Maria Micsoni.

"A fost groaznic, foarte groaznic! Ne-a luat din somn. Se auzeau ţipete, se auzeau zgomote afară. Erau oameni afară care stăteau în ninsoare. Apoi a început al doilea cutremur. Ne-am îmbrăcat, dar până să ieşim pe uşă a început a treia parte de coşmar", au spus alţi trei studenţi Erasmus. O altă româncă stabilită în Turcia, în Gaziantep şi-a luat cei doi copii şi aşteaptă primul avion către România.

"Ne e frică să ne întoarcem acasă. Nu ştim dacă clădirea în care locuim este safe, este în siguranţă. Blocul de lângă noi s-a dărâmat, efectiv! Nu e de stat acolo! Eu cu copiii trebuie să ajung în România", a spus Simona Celik. Românii din Turcia au sprijinul autorităţilor.

"Acum încă avem grupuri de studenţi în Turcia. Un prim grup de care ştiam de ieri, la Kayseri, am fost mereu în contact cu ei. Până la urmă s-au descurcat cu un autobuz. Au ajuns în Ankara. Şi mai avem un al doilea grup la Malatya, care este în est. Este oraş sinistrat. Suntem în contact cu ei, sunt cazaţi în campus", a spus un ambasador român din Turcia.

Românii au beneficiat de ajutorul unui psihiatru

Opt români - cinci studenţi şi trei cadre didactice care erau în Adana când s-a dezlânţuit iadul - s-au întors deja acasă, noaptea trecută, cu un zbor umanitar al MApN. Trauma prin care au trecut este însă mare, aşa că un medic psihiatru le oferă sprijin. 

"Cât de importat este pentru ei că au ajuns acasă? Cred că la momentul de faţă, este acel lucru care le garantează în următoarele ore că în momentul în care sunt acasă vor fi în siguranţă", a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu. La bordul aeronvaei au fost şi doi polonezi, care au fost cazaţi la un hotel din Bucureşti.

"Noi mergem pe ce ni se solicită. Dacă vor fi solicitări suplimentare, vor fi analizate şi ce este în conformitate, cu ce ni se solicită acolo, noi îl trimitem", a spus şeful DSU, Raed Arafat. Încă o aeronavă este în drum spre România chiar în aceste momente. Are 13 români la bord. Iar mâine este aşteptat un avion de linie, în care se vor îmbarca alţi studenţi Erasmus. 

Ți-a plăcut acest articol?

cutremur turcia cutremur siria salvatori
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024