Antena Meniu Search
x

Imagini din dronă arată catastrofa din Turcia şi Siria. Oamenii prinși sub dărâmături ţipă disperaţi după ajutor, dar nimeni nu-i poate salva

Cutremure în Turcia şi Siria. Bilanțul deceselor provocate de cutremurele din Turcia şi Siria a trecut de 5.000, dintre care 3.400 în Turcia și cel puțin 1.500 în Siria. 6.000 de clădiri au fost distruse aproape doar pe teritoriul Turciei, încă nu se ştie numărul celor din Siria. Oamenii prinși sub dărâmături cer disperaţi ajutor, dar în multe situaţii nu există nimeni care să le răspundă, mai ales că pe durata nopţii salvatorii nu au putut interveni, relatează BBC. Poveşti sfâşietoare vin din Turcia şi din Siria. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 13:34

Vezi și

Imagini filmate din dronă arată scene devastatoare în oraşul turc Cukurova, dar şi Jarabulus din Siria. O altă filmare din dronă care a fost publicată de Humanitarian Relief Foundation arată amploarea catastrofei din provincia turcă Hatay. 

Victimele trimit mesaje de sub dărâmături în Turcia

Un jurnalist turc a declarat pentru BBC că oamenii prinşi dărâmături trimit presei mesaje, filmări şi locaţia în care se află. "Sunt încă oameni sub clădirile prăbușite, au nevoie de ajutor", a povestit Ibrahim Haskologlu, originar din Malatya - o zonă puternic afectată de cutremurele de ieri.

Jurnalistul a spus pentru BBC News că oamenii îi trimit lui și altor jurnalişti filmări, mesaje vocale și locațiile în care se află de sub dărâmături. Ei ne spun unde se află prinşi și noi nu putem face nimic, spune Haskologlu. Potrivit acestuia, Turcia are nevoie de tot ajutorul internațional pe care îl poate primi.

Pe acelaşi subiect

"Supravieţuitorii din Turcia strigă după ajutor de sub dărămâturi, dar nu-i putem salva"

Temperaturile de îngheț, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor pe parcursul nopții în Turcia, iar cei prinși sub moloz strigă după ajutor. Un bărbat din Hatay, sudul Turciei, a povesti plângând în ploaie cât de chinuitoare este așteptarea salvatorilor. "Oamenii fac zgomote, dar nu vine nimeni", a spus Deniz pentru Reuters, frecându-şi disperat mâinile. "Suntem devastați. Doamne... Ei strigă: "Salvaţi-ne", dar nu îi putem salva... Nu a mai fost nimeni de dimineață".

Şi, în Siria, la Raed al-Saleh, Căștile Albe - o organizaţie din teritoriul controlat de rebeli - au declarat că se află într-o cursă contracronometru pentru a salva viețile celor aflați sub dărâmături. 

23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, afectate de cutremurul din Turcia şi Siria

Aproximativ 23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, vor avea probabil de suferit în Turcia şi Siria în urma cutremurului şi a replicilor sale care au transformat în ruine mii de clădiri, a declarat marţi Adelheid Marschang, ofiţerul superior pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează The Guardian.

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar principalele nevoi care vor rămâne nesatisfăcute pe termen imediat şi mediu vor fi peste graniţă, în Siria, ţară care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil şi a unei epidemii de holeră.

"Aceasta este o criză care se adaugă la multiple alte crize din regiunea afectată", a spus ea la reuniunea consiliului de administraţie al organizaţiei de la Geneva. "În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari, după aproape 12 ani de criză prelungită şi complexă, în timp ce finanţarea umanitară continuă să scadă", a punctat oficialul OMS.

OMS a trimis provizii de urgenţă, inclusiv truse de traumatologie şi kituri chirurgicale de urgenţă, şi a activat o reţea de echipe medicale de urgenţă. "Acum este o cursă contracronometru", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă se diminuează", a avertizat el. OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia şi Siria de unde nu au apărut informaţii după cutremurul de luni. "Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înţelege unde trebuie să ne concentrăm atenţia", a spus dr. Tedros.

Pe de altă parte, fluxul de ajutoare critice ale Naţiunilor Unite din Turcia către nord-vestul Siriei a fost oprit temporar din cauza deteriorării drumurilor şi a altor probleme logistice legate de cutremurul care a lovit luni cele două ţări, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. "Unele drumuri sunt avariate, unele sunt inaccesibile. Există probleme logistice care trebuie rezolvate", a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suona, purtătoare de cuvânt a Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea asistenţei umanitare (OCHA).  "Nu avem o imagine clară a momentului în care se va relua", a spus ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Imagini din dronă arată catastrofa din Turcia şi Siria. Oamenii prinși sub dărâmături ţipă disperaţi după ajutor, dar nimeni nu-i poate salva