Scandal între ruși și britanici dupa întâlnirea de la Moscova. Gafa făcută de șefa diplomației de la Londra: ”A fost un dialog al surzilor”
Kremlinul a atacat vineri o gafă a şefei diplomaţiei britanice Liz Truss, catalogată drept un exemplu despre cât de slab informaţi sunt liderii occidentali în legătură cu subiectul disputei dintre Est şi Vest în privinţa Ucrainei, relatează Reuters. Truss ar fi considerat că Rostov şi Voronej sunt regiuni ucrainene, nu ruse.
De Redactia Observator la 11.02.2022, 18:34Întâlnirea de joi de la Moscova dintre Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și omoloaga sa britanică Liz Truss a fost condamnată încă de la început eşecului, la fel ca întâlnirea de la Kremlin între Putin şi Macron din această săptămână. Nici britanicii nu au avut mai mult succes ca francezii.
Serghei Lavrov a numit discuţia drept un dialog al surzilor, în timp ce Liz Truss a spus că nu a stat mută în faţa şefului diplomaţiei ruse. ''Se pare că auzim, dar nu ascultăm'', a spus şeful diplomaţiei ruse la conferinţa de presă comună cu Liz Truss, referindu-se la divergenţele asupra Ucrainei.
Șefa diplomației britanice ar fi crezut că Rostov şi Voronej sunt regiuni ucrainene, nu ruse
"Aceasta este realitatea în care trebuie să ne apărăm poziţia", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, adăugând că discuţiile de joi în aşa-numitul format Normandia între reprezentanţi ucraineni şi ruşi, la care au participat Franţa şi Germania ca mediatori, pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, nu au dus la niciun rezultat.
- Mai multe tancuri rusești ar fi rămas împotmolite în noroi, în zona Rostov din apropierea graniței cu Ucraina
- Macron spune că Putin i-a promis că nu va mai exista "o degradare sau o escaladare" în criza dintre Rusia şi...
- Politico: Macron a intrat în bârlogul ursului și a fost mutilat de Putin. Culisele întâlnirii dintre cei doi
Potrivit a două surse diplomatice citate de cotidianul rus Kommersant, în timpul întrevederii lor cu uşile închise de joi, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a întrebat-o pe Liz Truss dacă recunoaşte suveranitatea Rusiei asupra Rostov şi Voronej, două regiuni din sudul ţării unde Moscova îşi sporeşte prezenţa militară.
Kommersant a scris că şefa diplomaţiei britanice a răspuns că Marea Britanie nu va recunoaşte niciodată cele două regiuni ca fiind ruse, fiind însă corectată imediat de ambasadorul britanic la Moscova. Într-un interviu ulterior pentru un alt ziar din Rusia, Truss a spus că a crezut în mod eronat că Lavrov se referă la provincii ucrainene.
Serghei Lavrov a descris discuția cu Truss drept "un dialog al surzilor cu muţilor" iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că este încă o dovadă că guvernele occidentale sunt ignorante în ceea ce privește Rusia și criza din Ucraina. Un oficial britanic a declarat că Truss l-a auzit greșit pe Lavrov iar atacul ruşilor a fost criticat ca fiind ”propagandă clasică rusă”.
Relaţiile ruso-britanice sunt ”aproape zero” şi pot deveni ”negative”
Și ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu a comentat vineri că relaţiile Londrei cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel. Acesta s-a întâlnit cu omologul său britanic Ben Wallace în cadrul eforturilor diplomatice de a detensiona situația din Ucraina. ”Din nefericire, nivelul colaborării noastre este aproape zero, va trece în curând sub nivelul zero şi va deveni negativ, ceea ce ar fi dezagreabil”, a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţiie ruse de presă.
El îndeamnă Occidentul ”să nu mai îndoape” Ucraina cu armament, în contextul în care Regatul Unit este unul dintre furnizori. ”Dorim, de asemenea, să propunem să se contribuie la o scădere a tensiunilor şi la sfârşitul îndopării cu armament a Ucrainei, care are loc din toate părţile, în mod public”, a subliniat el. Şoigu acuză totodată Londra de faptul că a trimis ”forţe speciale” în Ucraina.
Mai multe serii de negocieri, derulate în ultimele zile, nu au condus la vreun progres în soluţionarea crizei, pe care Occidentul o prezintă drept una dintre cele mai periculoase de la sfârşitul Războiului Rece.