Antena Meniu Search
x

Putin a trimis și mai mulți soldați și armament în jurul Ucrainei. Joe Biden: Dacă rușii și americanii se împușcă e război mondial

Deși o serie de înalți oficiali ucraineni spun că Rusia folosește soldații de la graniță pentru șantaj, și nu pentru o invazie, americanii acuză din nou că au dovezi potrivit cărora Vladimir Putin și-a întărit și mai mult prezența militară iar un atac este posibil în orice moment. Întrebat ce scenariu l-ar putea determina să trimită trupe pentru a-i salva pe americanii care fug din Ucraina, Joe Biden a răspuns: „Nu există. E război mondial dacă rușii și americanii încep să se împuște.”

de Redactia Observator

la 11.02.2022, 16:38

  • Antony Blinken: Rusia ar putea invada Ucraina oricând
  • Joe Biden: Lucrurile pot s-o ia razna repede în Ucraina.
  • Noile imagini din satelit arată că rușii și-au întărit prezența militară în jurul Ucrainei

Rusia comasează și mai multe trupe în apropierea Ucrainei iar o invazie ar putea avea loc oricând, poate chiar înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă din această lună, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Reuters.  Imaginile surprinse din satelit și publicate de o companie privată din SUA au arătat noi desfășurări militare rusești în mai multe zone din apropierea Ucrainei.

Joe Biden: Lucrurile pot s-o ia razna repede în Ucraina

Joe Biden a adresat într-un interviu pentru NBC News cel mai dur avertisment de până acum americanilor din Ucraina, le-a spus acestora să plece imediat din țară. Președintele SUA a spus că nu va trimite trupe pentru a salva cetățenii americani din Ucraina. „ Lucrurile pot s-o ia razna repede în Ucraina”, a spus Biden pentru NBC News.

”Nu este ca și cum am avea de-a face cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile ar putea s-o ia razna repede.” Biden a mai spus în timpul interviului său pe NBC că „nu se află” într-o situație care să-l determine să trimită trupe americane ca să salveze americanii ce încearcă să părăsească Ucraina.

Pe acelaşi subiect

„Când americanii și rușii încep să se împuște unii pe alții este un război mondial”. Dacă președintele rus Vladimir Putin este „suficient de prost pentru a invada Ucraina, e suficient de inteligent să nu facă nimic care ar avea un impact negativ asupra cetățenilor americani”, a adăugat Biden. Casa Albă a aprobat un plan prin care 2.000 de militari americani au fost trimiși în Polonia pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea încerca să fugă din Ucraina dacă Rusia atacă țara vecină, relatează CNN, citând două surse oficiale. 

Antony Blinken, aflat în vizită în Australia, a declarat că ”ne aflăm într-un moment în care o invazie ar putea începe oricând, inclusiv, în timpul Jocurilor Olimpice”. Jocurile de la Beijing se încheie pe 20 februarie. Blinken s-a referit la noi soldați și echipamente militare care ”sosesc la granița cu Ucraina”.

Putin a trimis și mai mulți soldați în jurul Ucrainei, pe trei părți

Rusia efectuează în prezent manevre comune cu Belarus, precum şi exerciţii navale în Marea Neagră, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în ţara vecină. Moscova neagă orice fel de intenţie în acest sens, dând vina pe Kiev şi Occident pentru actuala criză.

Societatea Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care urmăreşte de mai multe săptămâni mobilizările de trupe ruseşti, a declarat că imaginile realizate miercuri şi joi arată noi desfăşurări semnificative de trupe în mai multe locuri din Crimeea anexată, vestul Rusiei şi Belarus. Aceste imagini nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.

În Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, Maxar afirmă că a identificat o nouă desfăşurare importantă de trupe şi echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de oraşul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare şi sute de vehicule.

Noi trupe şi echipamente au sosit de asemenea lângă Novoozionoie din Crimeea, precum şi în apropiere de oraşul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei. În Belarus, scenă a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o nouă desfăşurare de trupe, vehicule militare şi elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, la mai puţin de 25 km de graniţa cu Ucraina.

Într-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se menţionează că importante efective de unităţi militare au sosit recent în zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de graniţa cu Ucraina. Rusia nu a dezvăluit numărul soldaților pe care i-a desfăşurat pentru exerciţiile din Belarus şi susţine că are dreptul de a deplasa forţe pe teritoriul său după cum crede de cuviinţă, insistând că acestea nu reprezintă o ameninţare externă. 

Moscova neagă planuri de invadare a Ucrainei, dar spune că poate întreprinde acțiuni „militare-tehnice” nespecificate, dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe cum ar fi garanții că NATO nu va primi Ucraina în aliață și retragerea militară din Europa de Est.  Mai multe țări occidentale, printre care Franța și Marea Britanie, au lansat eforturi diplomatice săptămâna aceasta pentru a convinge Rusia să detensioneze situația, dar Moscova le-a respins. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Putin a trimis și mai mulți soldați și armament în jurul Ucrainei. Joe Biden: Dacă rușii și americanii se împușcă e război mondial