Antena Meniu Search
x

Prima reacție a Rusiei după acuzațiile SUA privind înscenarea unui atac al Ucrainei: "Aiureli"

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a respins vineri acuzaţiile Statelor Unite conform cărora Rusia pregăteşte un video trucat ca pretext pentru atacarea Ucrainei, transmite agenţia de presă RIA, preluată de Reuters. El a susţinut că dezvăluirile făcute de americani sunt "aiureli".

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 14:34

Rusia dezminte dezvăluirile americane despre înscenarea unui pretext pentru invadarea Ucrainei
Rusia dezminte dezvăluirile americane despre înscenarea unui pretext pentru invadarea Ucrainei - Profimedia Images

Washingtonul a anunţat joi că potrivit serviciilor de informaţii americane Moscova are un plan care presupune folosirea unei înregistrări video trucate cu efectele unei explozii asupra unor victime ruse pentru a justifica o invazie în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că operațiunea va fi detaliată într-o conferință de presă viitoare. "Am mai discutat despre operațiuni sub "steag fals". Ceea ce vă pot spune este că avem informații despre planurile rușilor de a crea pretexte pentru o invazie. Credem că guvernul rus va crea premisele unui atac fals al ucrainenilor asupra teritoriului suveran al Rusiei sau asupra populației vorbitoare de limba rusă, care să justifice invadarea Ucrainei. Rusia va include un material video cu cadavre, actori care plâng și zone distruse, făcut să arate ca și cum guvernul ucrainean a intervenit în zonele respective cu armament din vest", a afirmat John Kirby.

Imaginile de propagandă ar urma să justifice invazia trupelor rusești în Ucraina

Potrivit Washington Post, operațiunea pe care Statele Unite o vor expune ar presupune difuzarea unor imagini ce ar include victime civile din estul Ucrainei, eventual și din Rusia, pentru a provoca indignarea comunității internaționale împotriva guvernului de la Kiev și pentru a crea pretextul perfect pentru o invazie a trupelor staționate acum în Belarus și la granița cu Ucraina.

Nu este clar dacă victimele vor fi reale sau false, arată sursa citată. Mai mult, în planul elaborat de serviciile secrete rusești, echipamentul militar ce ar urma să apară în videoclipul de propagandă va apărea ca fiind ucrainean sau al unei națiuni aliate. Potrivit CNN, s-ar putea difuza imagini cu drone Bayraktar, pe care Turcia le-a furnizat Ucrainei, pentru a implica NATO în presupusul atac.

Intenţiile agresive ale Rusiei sunt indicate, după aprecierile occidentale, şi de concentrarea a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, deşi Moscova dezminte că ar intenţiona să lanseze un atac. Partea rusă pretinde însă ca NATO să garanteze că nu va accepta Ucraina ca membru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Prima reacție a Rusiei după acuzațiile SUA privind înscenarea unui atac al Ucrainei: "Aiureli"