Scenariu negru al britanicilor: Omicron ar putea provoca până la 75.000 de decese în următoarele luni. "Nimeni nu trebuie să trăiască cu gândul că nu se va infecta"
Omicron ar putea provoca între 25.000 şi 75.000 de decese în Anglia până la sfârşitul lunii aprilie, anul viitor, susţin experţii guvernului britanic. Autorităţile cer măsuri restrictive mai dure pentru a putea limita proporţiile dezastrului.
De Redactia Observator la 11.12.2021, 16:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Oamenii de ştiinţă de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, citaţi de The Guardian, sunt de părere că Omicron va deveni tulpina dominantă în întreg Regatul Unit până la finalul acestui an. Cel mai optimist scenariu al specialiştilor britanici prevede un vârf zilnic de 2.000 de internări, un total de 175.000 de internări şi 24.700 de decese în intervalul 1 decembrie 2021 - 30 aprilie 2022. Cercetătorii, care fac parte din grupul de consiliere al guvernului, spun că aceste date sunt extrase dintr-o simulare realizată ţinând de rata de răspândire a variantei Omicron, precum şi restricţiile considerate mult prea blânde având în vedere pericolul.
"Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial. Dacă tendințele actuale continuă, atunci Omicron ar putea reprezenta jumătate din cazurile din Regatul Unit până la sfârșitul lunii decembrie", a declarat dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM.
Specialiştii recomandă vaccinarea cu doza 3
Cercetătorii britanici susţin că vaccinarea cu doza 3, aşa-numitul booster, oferă o protecţie suplimentară în faţa Omicron şi reduce numărul de internări în spitale. "O analiză detaliată sugerează că programul de administrare a dozelor booster este vital. Un scenariu contrafactual în care nu se administrează doze de rapel arată un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu doze booster", a mai precizat Nick Davies.
Eleanor Riley, profesoara la Universitatea din Edinburgh, a declarat că viteza cu care varianta Omicron se răspândeşte este atât de mare încât este aproape imposibil ca cineva să scape neinfectat. "Cred că nimeni nu ar trebui să trăiască cu gândul că nu se va infecta. Cred că situația s-a schimbat", a declarat Eleanor Riley pentru BBC Radio4.