Video Simulare. Supertulpina Omicron ar putea duce la o explozie de infectări în rândul copiilor: "E suficient un contact de 60 de secunde, fără mască"
Valul cinci va fi al copiilor şi tinerilor, avertizează medicii. Omicron ar putea aduce un nou val de infectări în luna ianuarie, la scurt timp după deschiderea şcolilor. Specialiştii estimează că tulpina supercontagioasă ar putea tripla numărul de internări în spitale la categoria de vârstă 0 - 19 ani.
Supertulpina Omicron ar putea duce la o explozie de infectări în rândul copiilor şi adolescenţilor. Deocamdată, vaccinurile se administrează doar de la 12 ani. Serul Pfizer a fost autorizat pentru copiii care au între 6 şi 11 ani, dar nu a ajuns în ţările europene. "Aşa cum arată datele pe care le analizez acum, în Africa de Sud, avem un număr mare de internări în spital în zona 0 - 4 ani. Tinerii sunt disproporţionat afectaţi faţă de valul Delta", a declarat Octavian Jurma, cercetător.
Doi români au fost diagnosticaţi până acum cu Omicron şi se aşteaptă rezultatul secvenţierii pentru un sportiv din Baia Mare. Medicii sunt deja în alertă. "Institutul de Sănătate Publică a trimis o adresă în care suntem rugaţi ca toate cazurile să fie recoltate pentru a fi trimise spre secvenţiere dacă pacienţii au istoric de călătorie sau sunt contacţi cu persoane cu care au călătorit", a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta".
Incidenţa a ajuns la 1,14 la nivel naţional
Incidenţa a ajuns la 1,14 la nivel naţional. În Capitală, au fost raportate mai mult de 100 de cazuri în ultimele ore. 1.279 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor va continua să scadă în următoarea perioadă, spun medicii, dar de la mijlocul lunii ianuarie vom avea iar foarte multe infectări, de data aceasta cu tulpina Omicron. Afectaţi ar putea fi inclusiv cei care au fost infectaţi cu Delta.
"Se transmite foarte uşor, probabil e suficient un contact fără mască de 60 de secunde pentru a transmite", a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balş". Cercetătorul Octavian Jurma a făcut o simulare, pornind de la ce se întâmplă în Africa de Sud: timpul de dublare al numărului de cazuri noi este sub 4 zile. "Dacă la începutul săptămânii am pleca de la 500 cât este minimul la care putem spera să ajungem, la mijlocul săptămânii am putea vedea 1.000 de cazuri pe zi şi la sfârşitul săptămânii, deci după 7 zile am putea vedea 2000 de cazuri pe zi. În a treia săptămână, aceeaşi rată ar putea duce la 32.000 de cazuri", a declarat Octavian Jurma.
"Noi nu pregătim valul 5. Testare și vaccinare la medicul de familie tratament în ambulatoriu. Atunci o să putem să scădem presiunea pentru spitale", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţuii. Compania Pfizer a anunţat că trei doze de vaccin ne protejează în faţa Omicron. Doar două doze nu sunt suficiente. Mai puţin de 7,6 milioane de români sunt vaccinaţi cu shema completă. Iar 1,7 milioane au trei doze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰