Antena Meniu Search
x

Categoriile de persoane protejate în fața tulpinii Omicron. Cât de importantă este vaccinarea anti-Covid

Epidemiologul Octavian Jurma susține că persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și apoi s-au vaccinat cu schema completă sunt bine protejate în fața Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2. Medicul recomandă în continuare vaccinarea ca formă de protecție față de toate variantele virusului.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.12.2021, 12:28

Categoriile de persoane protejate în fața Omicron. Cât de importantă este vaccinarea anti-Covid
Categoriile de persoane protejate în fața Omicron. Cât de importantă este vaccinarea anti-Covid - Shutterstock

”Știm deja că Omicron este o versiune specializată în evadarea față de imunitatea indusă de infectare și existau suspiciuni teoretice că poate ocoli parțial și imunitatea indusă de vaccin. Încep să apara datele despre capacitatea Omicron de a ocoli imunitatea indusă de vaccin care confirma aceste suspiciuni teoretice, dar și speranta ca vacinurile asigură in continuare un grad important de protecție”, scrie Octavian Jurma, într-o postare pe pagina de Facebook.

Octavian Jurma a analizat studiile realizate în lume și datele statistice pentru a realiza topul imunității față de Omicron, pe care le-a împărțit în patru categorii.

1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare

2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare

Pe acelaşi subiect

3. Imunitatea după schemă completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare

4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare.

Vaccinarea anti-Covid, singura soluție pentru a te proteja de Omicron

Octavian Jurma a mai scris că datele statistice confirmă studiile. Majoritatea celor spitalizați în Africa de Sud și în Danemarca nu sunt vaccinați. De aceea, în viziunea medicului singura soluție este vaccinarea anti-COVID.

„Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccineaza-te, dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul, dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te și dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID”, a precizat Jurma.

Până în prezent, în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta Omicron.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Categoriile de persoane protejate în fața tulpinii Omicron. Cât de importantă este vaccinarea anti-Covid