Scenariul de care se temea Occidentul. Ce se întâmplă la graniţa Ucrainei: invazia ar urma să înceapă pe trei fronturi
Se înteţesc luptele în estul Ucrainei. Peste 650 de incidente armate au fost numărate numai în ultimele 24 de ore. Este exact scenariul de care se temea Occidentul şi care îi convine lui Vladimir Putin pentru a justifica o invazie. Preşedintele american spune că este tot mai convins că Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile.
De Redactia Observator la 19.02.2022, 20:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Atacurile militanţilor susţinuţi de Vladimir Putin au lovit atât în Doneţk. cât şi Luhansk, şi au vizat localităţi de pe linia frontului aflate sub controlul armatei ucrainene. În urma unui dintre aceste bombardament, un soldat ucrainean a fost rănit mortal de schijele unui obuz. El este prima victimă a noilor violenţe din Donbas. Rebelii pro-ruşi se plâng că ei sunt cei atacaţi de armata ucraineană şi nu fac decât să se apere. Au început deja şi evacuarea civililor.
Mii de oameni, copii, femei şi vârstinici au luat drumul Rusiei. Abia au apucat să îşi ai câteva lucruri, iar de la bancomatele din Doneţk, mulţi nu au apucat să scoată niciun ban, după ce sistemul s-a blocat din cauza solicitării. Cei mai mulţi vor ajunge în regiunea Rostov. Autorităţile de acolo au declarat stare de urgenţă şi spun că se aşteaptă să primească un milion de oameni în următoarele zile. "Nu cedăm provocărilor. Nu vom lovi zone rezidenţiale, unde, în mod cinic, rebelii şi-au stabilit poziţiile", a declarat general-locotenentul Valerii Zaluzhnyi, comandantul Forţelor Armate din Ucraina.
La Washington toate acestea sunt semne că Vladimir Putin s-a hotarât. "Avem motive să credem că trupele ruse plănuiesc şi intenţionează să atace Ucraina săptămâna viitoare, în următoarele zile", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. Oficiali de la Pentagon susţin că peste 40% din forţele ruse de la frontierele Ucrainei sunt deja în poziţie de atac şi aşteaptă semnalul lui Vadimir Putin. Dacă acest ordin va veni, analiştii militari spun că Rusia are capacitatea de a ataca Ucraina de pe uscat, mare şi din aer.
Ofensiva ar urma să înceapă concomitent, de pe trei fronturi
- Un medic ucrainean face zilnic naveta pentru a-i ajuta pe români. Ce spune despre conflictul din ţara sa: "Suntem...
- Preşedintele Ucrainei propune o întâlnire între el şi Putin. Zelenski cere un calendar "clar şi realizabil" de...
- Imagini cu bombardamentele din Ucraina: armata a făcut totul public. Rusia ar fi vizat un convoi umanitar - VIDEO
"Pur şi simplu nu le mai bag în seamă. Sunt atâtea poveşti false. Nu merită efortul să reacţionez la fiecare dintre ele", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Ofensiva ar urma să înceapă concomitent, de pe trei fronturi: din Crimeea, pentru a ocupa sudul Ucrainei şi a-i închide accessul la Marea Neagră şi Marea Azov, de pe graniţa de vest pentru a ocupa Donbas, în timp ce ofensiva asupra Kievului va fi lansată prin nord, din Rusia şi din Belarus. "Cred că este încă timp pentru înţelepciune, timp pentru ca bunul simţ să câştige. Sperăm ca preşedintele Putin să se gândească mai bine", a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
Până la invazie, Rusia îşi etalează puterea militară în regiunea Mării Negre. Manevrele militare au avut loc sub conducerea lui Vladimir Putin. În contextul acestor tensiuni, preşedintele SUA, Joe Biden, a organizat aseară o video-conferinţă pe tema securităţii cu mai mulţi şefi de stat, printre care şi Klaus Iohannis. Într-un mesaj pe Twitter, preşedintele României a cerut să fie continuată consolidarea pe flancul estic pentru descurajarea unui eventual atac al Rusiei.