Antena Meniu Search
x

Video Un medic ucrainean face zilnic naveta pentru a-i ajuta pe români. Ce spune despre conflictul din ţara sa: "Suntem pregătiţi de sovietici. Suntem toţi ofiţeri"

În timp ce doctorii noştri aleg să plece din România, sunt şi străini care vin să ne facă bine. Este povestea unui medic ucrainean care a ales să profeseze într-un spital din Suceava. Face zilnic naveta din statul vecin, dar asta nu l-a descurajat nicio clipă. Vorbeşte perfect româneşte, iar pentru el performanţa medicală se împleteşte cu cea umană.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 19.02.2022, 19:41

Vezi și

Arcadie Burla are 56 de ani. Vorbeşte perfect româneşte, dar nu e român. De loc din Ucraina, din părinţi muncitori, a terminat facultatea în Chişinău şi este specializat în medicină de urgenţă. 25 de ani a lucrat într-un spital din statul vecin. Şi, din 2018 e medic la spitalul de boli cronice din Siret. "Locuiesc undeva la 20 de km de la frontieră. Trebuie să îi parcurg cu maşina jumătate de oră. Ajung la frontieră. Maşina o parchez. Frontiera o trec pe jos, de partea cealaltă a frontierei mai am o maşină. Cu astea două maşini vin la Siret la spital", a declarat medicul Arcadie Burla.

Un război în Ucraina e o ameninţare reală pentru medicul Burla

Într-un sistem medical care are nevoie constant de o salvare, doctorul ucrainean oferă una. Când a ajuns în România, până şi prietenii medici l-au întrebat mirați de ce a decis să vină la noi în ţară. "Situaţia economică, politică în Ucraina lasă de dorit. Să profesez medicina într-un total complex e foarte greu, nu ai posibilităţile necesare. Şi salariu lasă de dorit în Ucraina", a declarat medicul Arcadie Burla.

O zi normală de muncă la spital e un maraton de consultaţii, de observaţii, şi de discuţii cu pacienţii. "Pacienţii mă cunosc de unde vin, cum vin. În primul rând, văd că am un dialect un pic deosebit", a declarat medicul Arcadie Burla. Pentru medic, un război în ţara lui e o ameninţare reală. "Sperăm să rămânem la discuţii politice, diplomatice. Să nu se ajungă la ceva acţiuni militare. Să nu apară nişte restricţii de a trece vama", a declarat medicul Arcadie Burla. Dar, chiar şi aşa, este pregătit oricând pentru ce e mai rău. "Noi suntem pregătiţi de sistemul sovietic. Suntem toţi ofiţeri militari", a declarat medicul Arcadie Burla. Pe urme îi calcă cele două fiice, studente şi ele la Medicină. A ales pentru ele şcoala românească, fetele studiază la Craiova şi Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Un medic ucrainean face zilnic naveta pentru a-i ajuta pe români. Ce spune despre conflictul din ţara sa: "Suntem pregătiţi de sovietici. Suntem toţi ofiţeri"