Antena LIVE

Curs valutar

Scene ireale la Kremlin. Putin a povestit cum a fost refuzat de Prigojin. "Grupul Wagner pur şi simplu nu există", a exclamat presedintele rus

Război în Ucraina. Vladimir Putin a declarat că Grupul Wagner pur și simplu nu există. Preşedintele rus a povestit joi unui jurnalist de la Kommersat ce s-a întâmplat la întâlnirea de trei ore pe care a avut-o cu cei 35 de comandanţi ai grupării paramilitare Wagner, inclusiv Evgheni Prigojin, pe 29 iunie, la 5 zile, după rebeliunea armată. Putin a vorbit la finalul unui eveniment cu Andrei Kolesnikov, jurnalist de la Kommersant şi cu un alt jurnalist de la televiziunea de stat.

De la 14.07.2023, 14:14
WhatsApp
Vladimir Putin Profimedia

În interviul publicat joi seară de Kommersant, Vladimir Putin a oferit detalii despre întâlnirea sa, din 29 iunie, de la Kremlin cu Evgheni Prigojin şi comandanţii grupului Wagner. "Nu mă pot ierta dacă nu vă întreb asta. Circulă mai multe versiuni despre întâlnirea cu Gruparea Wagner de pe 29 iunie. La summitul NATO s-a discutat activ despre asta, ei au propria lor versiune, eu, de exemplu, o am pe a mea..." i s-a adresat jurnalistul lui Putin.

"Ce versiune pot avea?" - a întrebat Vladimir Putin. "Nu am o versiune. Am ce s-a întâmplat de fapt. Poate fi la fel cu versiunea dvs. sau versiunea NATO."

"Spuneţi-mi atunci ce s-a întâmplat cu adevărat" l-a îndemnat jurnalistul. "Ce s-a întâmplat de fapt?" a întrebat din nou Vladimir Putin. "Totul este foarte simplu și evident pentru societatea rusă. Luptătorii obișnuiți din Wagner au luptat cu demnitate, așa că... Faptul că au fost atrași în aceste evenimente este regretabil... Voi spune asta, foarte atent..."

Jurnaliştii de la publicaţia rusă remarcă faptul că Putin îşi dorea să fie atent la limbajul folosit. Potrivit lor, era evident că Putin a vrut să se întâlnească cu comandanții Wagner. Nu cu Evgheni Prigojin, ci cu ei, în primul rând. 

Pe acelaşi subiect

"Pe de o parte, la întâlnirea cu ei, am făcut o evaluare a ceea ce au făcut pe câmpul de luptă și, pe de altă parte, am discutat ce au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie. În al treilea rând, le-am arătat ce opțiuni au pentru  continuarea serviciului lor, inclusiv în luptă. Asta e tot". Discuţia s-a încheiat după 3 ore. 

Putin: Gruparea Wagner nu există

Putin a vorbit despre absenţa unui statut juridic oficial al grupului Wagner în Rusia, unde societăţile militare private nu sunt autorizate de lege. "Putem presupune că Wagner va continua ca unitate de luptă?" l-a mai întrebat jurnalistul de la Kommersant. "Gruparea Wagner nu există!" a exclamat Vladimir Putin. "Nu avem o lege cu privire la organizațiile militare private! Pur si simplu nu exista! Adică dacă nu este o lege, atunci nu există gruparea militară privată."

Și ce a fost atunci? se întreabă jurnaliştii de la Kommersant. "Nu există o astfel de entitate juridică", a explicat Vladimir Putin. "Există un grup, dar el nu există legal!" a repetat Putin. "Aceasta este o problemă separată legată de legalizarea lui efectivă. Dar aceasta este o întrebare care ar trebui discutată în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), în guvern. Problemă dificilă."

Putin povesteşte că Prigojin i-a refuzat oferta

Vladimir Putin a relatat şi un episod de la întâlnirea cu liderii Wagner. A confirmat că au fost 35 de persoane. "Bine, sunteți la Kremlin", le-a spus el apoi le-a oferit comandanților mai multe opțiuni pentru a continua să fie actvi, inclusiv sub îndrumarea comandantului lor direct care poartă indicativul "Sedoi". Adică omul sub comanda căruia au luptat forţele Wagner în ultimele 16 luni.

Kommersant precizează că persoana la care a făcut referire preşedintele rus este un comandant Wagner având numele de război "Sedoi" ("Căruntul") şi care ar fi condus în realitate - potrivit lui Putin - grupul paramilitar pe frontul ucrainean în cele 16 luni ale "operaţiunii speciale militare". 

"Sedoi" este un veteran cu multe decoraţii în războaiele Rusiei din Afganistan şi Cecenia. El provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şi a fost fotografiat alături de preşedinte, conform Reuters. Putin a afirmat că a discutat în cursul acestei reuniuni, din 29 iunie "posibile soluţii" pentru ca grupul Wagner să continue să lupte pentru Rusia şi a dat o "apreciere" la evenimentele din 24 iunie.

"Ei ar fi putut să se adune în acelaşi loc şi să continue să activeze. Și nimic nu s-ar fi schimbat pentru ei. Urmau să fie conduși de aceeași persoană care a fost tot timpul adevăratul lor comandant" a spus Putin. "Mulți au dat din cap când am spus asta", a continuat Vladimir Putin. "Și Prigojin, care stătea în față și nu a văzut asta, a spus după ce a ascultat: Nu, băieții nu sunt de acord cu această decizie" a mai povestit Putin. 

Kommersant susţine că povestea Grupului Wagner l-a frământat pe Putin, chiar dacă acesta nu vrea să recunoască.

Reuters scrie că remarcile lui Putin nu apar în transcrierea oficială a Kremlinului. Prigojin nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Prigojin nici nu a mai fost văzut în public de când a părăsit oraşul Rostov, în sudul Rusiei, la 24 iunie.

Rebeliunea Wagner a zdruncinat puterea rusă în plin conflict în Ucraina. Timp de mai multe ore, combatanţii acestui grup au ocupat un cartier general al armatei ruse în Rostov pe Don (sud-vest) şi au parcurs mai multe sute de kilometri spre Moscova. Rebeliunea s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord care prevedea plecarea lui Prigojin în Belarus, în timp ce combatanţii săi puteau să i se alăture, să intre în armata rusă regulată sau să revină la viaţa civilă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin wagner evgheni prigojin razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025