Antena Meniu Search
x

Joe Biden, către Evgheni Prigojin: Ai grijă ce mănânci! În locul tău aş fi mereu cu ochii pe meniul meu

Război în Ucraina. Preşedintele american, Joe Biden, l-a sfătuit pe Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, să "fie atent" la ceea ce mănâncă, referindu-se la posibilitatea ca acesta să fie otrăvit. 

de Redactia Observator

la 14.07.2023, 10:51

Joe Biden, către Evgheni Prigojin: Ai grijă ce mănânci! În locul tău aş fi mereu cu ochii pe meniul meu
Joe Biden - Profimedia

Joe Biden a făcut "gluma" în cadrul unei conferinţe de presă la Helsinki cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, când a fost întrebat despre rebeliunea armată eşuată condusă de Evgheni Prigojin la sfârşitul lunii iunie.

"Nici măcar nu ştim unde se află (...) Dacă aş fi în locul lui, adevărul este că aş fi atent la ceea ce mănânc. Aş fi mereu cu ochii pe meniul meu", a spus Joe Biden.

Comentariul său, pe un ton de glumă, părea să se refere la otrăvirea liderilor politici care se opun preşedintelui rus, Vladimir Putin, cum ar fi opozantul Alexei Nalvalnîi, care a fost otrăvit în 2020 cu agentul neurotoxic Noviciok şi care este acum încarcerat.

Mercenarii din Grupul Wagner, care au jucat un rol crucial în ofensiva Rusiei în estul Ucrainei, au declanşat o rebeliune armată pe 24 iunie, cucerind o bază militară importantă din sudul Rusiei şi pornind spre Moscova.

Pe acelaşi subiect

Însă, ei s-au întors din drumul spre capitală deoarece preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, ar fi ajuns la o înţelegere cu Putin pentru a permite mercenarilor Wagner şi lui Prigojin să se mute în ţara sa.

Locul unde se află Prigojin rămâne, cu toate acestea, o necunoscută. Săptămâna trecută, Lukaşenko a susţinut că Prigojin se află în Rusia, şi nu în Belarus, aşa cum prevedea acordul la care a ajuns cu Putin.

Pe 10 iulie, Kremlinul a informat că şeful Wagner a avut o întâlnire de trei ore cu Putin la câteva zile după rebeliunea armată. 

Pentagon: Wagner nu mai participă în mod semnificativ la luptele din Ucraina

Mercenarii grupului paramilitar rus Wagner nu mai participă "în mod semnificativ" la operaţiunile de luptă în Ucraina, a anunţat joi Pentagonul, la două săptămâni după rebeliunea eşuată a acestui grup, relatează AFP. "În acest stadiu, nu vedem forţele Wagner participând într-un mod semnificativ la operaţiunile de luptă în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, într-o conferinţă de presă.

SUA apreciază că "majoritatea" combatanţilor Wagner se află în continuare în zonele ucrainene ocupate de Rusia, a precizat el. La sfârşitul lunii iunie, grupul paramilitar Wagner, care a jucat un rol-cheie în ofensiva Moscovei în Ucraina, a încercat să răstoarne conducerea militară rusă în cursul unei revolte fulgerătoare. Evgheni Prigojin, şeful grupului, a asigurat că rebeliunea nu a vizat răsturnarea puterii, ci salvarea Wagner de la destructurarea sa de către Statul Major rus, pe care l-a acuzat de incompetenţă în conflictul în Ucraina.

Rebeliunea lui Prigojin de nici 24 de ore a luat sfârşit în seara zilei de 24 iunie, cu un acord ce prevedea plecarea liderului Wagner în Belarus. Combatanţilor săi li s-a oferit de către preşedintele rus Vladimir Putin să se alăture trupelor regulate, să plece în Belarus sau să revină la viaţa civilă.

Între timp, grupul Wagner a primit ordin să predea toate armele, iar, miercuri, armata rusă a anunţat că a recepţionat din partea Wagner peste 2.000 de echipamente militare, 2.500 de tone de muniţii şi 20.000 de arme de calibru mic. Prigojin a acceptat să transmită trupelor regulate ruse armamentul oamenilor său după ce a renunţat la rebeliune.

După eşecul acestei rebeliuni, zvonuri - neconfirmate în contextul opacităţii puterii ruse - sugerează remanieri la nivelul comandamentului militar, în special în ceea ce îl priveşte pe generalul Serghei Surovikin, care a fost mult timp un aliat al Wagner. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Joe Biden, către Evgheni Prigojin: Ai grijă ce mănânci! În locul tău aş fi mereu cu ochii pe meniul meu