Antena Meniu Search
x

Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia. Lukaşenko: Prigojin este absolut liber, Putin nu-l va elimina

Președintele Alexander Lukașenko a declarat joi că Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, se află la Sankt Petersburg, în Rusia şi nu în Belarus, aşa cum se suspecta. Autorităţile ruse au difuzat imagini cu bani, arme şi peruci, găsite în biroul şi vila lui Prigojin din Sankt Petersburg, la percheziţiile din timpul rebeliunii armate. Prigojin trebuia să fie exilat în Belarus după ce a renunţat luna trecută în ultima clipă la revolta îndreptată împotriva conducerii militare ruse, după o înțelegere care se presupune că a fost intermediată de Lukașenko.

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 13:18

Vezi și

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Evgheni Prigojin, şeful companiei de mercenari Wagner, s-a întors în Rusia. Lukaşenko a mediat un acord între Prigojin şi Moscova pentru încheierea rebeliunii armate din 24 iunie a grupului Wagner. După trei zile, liderul de la Minsk a confirmat că Prigojin a ajuns în Belarus, ca parte a înţelegerii

Joi însă, preşedintele a declarat presei că "în ceea ce îl priveşte pe Prigojin, el este în Sankt Petersburg. Nu se află pe teritoriul Belarusului". Date de urmărire a zborurilor arată, potrivit Reuters, că un avion comercial despre care se crede că este folosit de Prigojin a zburat miercuri de la Sankt Petersburg către Moscova, iar joi se îndrepta spre sudul Rusiei, însă nu este clar dacă şeful Wagner se afla la bord.

Lukaşenko: Prigojin este absolut liber, Putin nu-l va elimina

Preşedintele belarus a mai spus că a fost de acord să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin în viitorul apropiat şi că va discuta cu el situaţia lui Prigojin care, a adăugat el, este ''absolut liber'', iar Putin ''nu-l va elimina'' pe şeful Wagner. Despre acordul pentru care Lukaşenko şi-a arogat meritul nu se cunosc detalii; televiziunea de stat rusă a afirmat miercuri că ancheta asupra rebeliunii continuă.

Pe acelaşi subiect

Lukaşenko a mai spus că oferta de a primi o parte din combatanţii Wagner în Belarus este valabilă în continuare şi că nu consideră că este un risc, fiind convins că mercenarii lui Prigojin nu vor ataca niciodată ţara. Perspectiva mutării forţelor ruse respective a îngrijorat statele vecine membre ale NATO. 

Lukaşenko: Soldaţii Wagner nu au ajuns încă în Belarus

"În ceea ce îl privește pe Evgheni Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. Unde este azi dimineață? Poate călătorește la Moscova sau poate fi în altă parte, dar nu se află pe teritoriul Belarusului....După cum am fost informat din această dimineață, luptători Wagner foarte serioși se află în taberele lor permanente unde se aflau după ce au fost retraşi din prima linie pentru refacere, tratament medical și odihnă. O rotație obişnuită pentru acest război are loc. După Bahmut sau Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut) au fost aduşi în taberele lor și acum se află acolo".

"(Soldaţii Wagner) nu au ajuns încă (în Belarus). Va depinde de decizia pe care o iau autoritățile ruse și Gruparea Wagner. Dacă consideră că este necesar să desfășoare un anumit număr de luptători Wagner în Belarus pentru a se odihni și a se pregăti, îmi voi ține promisiunea.... Nu sunt îngrijorat în niciun fel că un anumit număr din acești luptători vor fi dislocați în Belarus. Mai mult, trupele vor fi dislocate în anumite condiții. Condiția principală este ca, dacă trebuie să folosesc această unitate pentru a ne apăra țara, dacă este aici, va fi folosită pe moment în orice direcție. Belarus își va folosi experiența....Nu cred că Wagner se va revolta și va întoarce armele împotriva Belarusului și a autorităților sale. Orice se poate întâmpla în viață, dar eu nu văd o astfel de situație" a spus Lukaşenko.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia. Lukaşenko: Prigojin este absolut liber, Putin nu-l va elimina