Antena Meniu Search
x

Evgheni Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin. Întâlnirea în care şi-a negociat soarta a durat 3 ore. Ce se va întâmpla cu Gruparea Wagner

Rebeliunea Wagner în Rusia. Kremlinul a confirmat oficial luni că Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanții Wagner şi Evgheni Prigojin la Moscova. Întâlnirea a avut loc pe 29 iunie și a durat aproximativ 3 ore. Publicaţia franceză Liberation a relatat luni, citând servicii secrete occidentale, că Evgheni Prigojin, despre care nu se mai ştia nimic de pe 24 iunie, s-ar afla la Moscova, iar pe 1 iulie s-ar fi întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 14:01

Evgheni Prigojin, reţinut la Kremlin alături de comandanţi Wagner. S-a întâlnit cu Putin pentru a negocia soarta imperiului său, scrie Liberation
Vladimir Putin / Evgheni Prigojin - Profimedia

Kremlinul a confirmat luni că Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanții Wagner şi Evgheni Prigojin. Întâlnirea a avut loc pe 29 iunie și a durat aproximativ 3 ore iar în cadrul ei au participat 35 de persoane.

"Președintele a avut o astfel de întâlnire. El a invitat la ea 35 de oameni, toți comandanții detașamentelor și conducerea grupului Wagner, inclusiv Prigojin", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Întâlnirea a avut loc pe 29 iunie şi a durat trei ore.

"Putin a făcut o evaluare a acțiunilor Grupului Wagner, precum și o evaluare a evenimentelor de pe 24 iunie. Putin a ascultat explicațiile comandanților și le-a oferit opțiuni pentru o utilizare ulterioară a lor în luptă" a anunţat luni Peskov.

Potrivit acestuia comandantii Wagner i-au prezentat lui Putin versiunea lor cu privire la rebeliunea armată şi au subliniat că îl susţin pe şeful statului rus şi că sunt soldaţii săi. 

Pe acelaşi subiect

Liberation: Prigojin, reţinut la Kremlin

De pe 24 iunie, de când a dat ordin trupelor Wagner care se apropiau de Moscova să se întoarcă din drum, Evgheni Prigojin a dispărut din peisaj. El şi-ar fi petrecut săptămâna de după rebeliune, 25 iunie-2 iulie, la Kremlin, unde a negociat soarta imperiului său, potrivit surselor Liberation. 

Aşadar, Prigojin nu s-ar afla nici la Minsk şi nici la Sankt-Petersburg, aşa cum s-a speculat anterior. Pe 27 iunie, președintele Alexander Lukașenko confirma că Prigojin este în Belarus, dar pe 6 iulie, liderul de la Minsk anunţa că  Evgheni Prigojin s-a întors în Rusia, la Sankt Petersburg, dădea asigurări că este absolut liber şi că Putin nu-l va elimina. Potrivit lui Lukaşenko, nici mercenarii Wagner nu ar fi ajuns în Belarus, ei aflându-se în taberele lor din Lugansk (estul Ucrainei).

Cel puţin de la 1 iulie, Prigojin este reţinut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu comandanţii săi. La Kremlin, Evgheni Prigojin s-ar fi întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, şi ar fi avut de asemenea o întâlnire cu Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naţionale Rosgvardia şi cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR).  Zolotov este unul dintre cei mai loiali aliaţi ai lui Putin, iar înainte de această funcţiea activat ani în şir ca gardă de corp al lui Putin.

Întrebat joi, 6 iulie, despre soarta şi locul în care s-ar afla Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a oferit niciun indiciu, limitându-se să spună că Moscova nu are nici "capacitatea şi nici voinţa" de a urmări ipoteticele sale mişcări.

Tentativa de insurecţie a şefului Wagner din 23- 24 iunie a zdruncinat puterea rusă aflată în plin conflict armat în Ucraina. Timp de câteva ore, unităţi de mercenari au ocupat un cartier general al armatei ruse din Rostov (sud-vest) şi au pornit în marş spre Moscova, potrivit AFP.

Revolta s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord de trimitere a lui Prigojin în exil în Belarus, el dând asigurări că marşul său nu urmărea răsturnarea guvernului şi nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desfiinţare de către statul major.

Wagner a primit aproape un miliard de euro de la Putin

De atunci, media de stat ruse au încercat să-l arate ca pe un om de afaceri lacom, care şi-a pierdut minţile, după ce a făcut avere după ani buni de contracte de profitabile cu statul rus, în timp ce însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul de mercenari Wagner a fost finanţat de la bugetul de stat, după o lungă perioadă în care Kremlinul a negat orice legătură cu Wagner. Presa din Rusia a publicat fotografii de la percheziţia efectuată la casa lui Prigojin, acolo unde au fost găsite arme, lingouri de aur şi peruci

Grupul paramilitar Wagner a primit aproape un miliard de euro de la statul rus în ultimul an, a declarat Vladimir Putin la trei zile după ce şeful său a organizat o rebeliune armată, care a eşuat. "Între mai 2022 şi mai 2023, statul a plătit 86,262 miliarde de ruble (aproximativ 922 milioane de euro la cursul actual) sub formă de plăţi către grupul Wagner", a declarat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu responsabili militari, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a recunoscut că statul a finanţat complet grupul Wagner, subliniind că firma Concord, a lui Evgheni Prigojin, a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Evgheni Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin. Întâlnirea în care şi-a negociat soarta a durat 3 ore. Ce se va întâmpla cu Gruparea Wagner