Antena LIVE

Putin primește arme din Irak și de la rețele iraniene de contrabandă: ”Orice este anti-SUA ne face fericiți”

Rusia primește muniție și tehnică militare din Irak pentru războiul din Ucraina. Moscova ar fi ajutată de rețele iraniene de contrabandă de arme, potrivit milițiilor irakiene susținute de Iran și a serviciilor de informații din regiune, relatează The GuardianRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 48 LIVE TEXT.

De la 12.04.2022, 14:44
Schimbare dramatică a strategiei ruse în războiul din Ucraina. Putin primește arme din Irak și de la rețele iraniene de contrabandă Profimedia

RPG-uri, rachete antitanc și lansatoare de rachete produse în Brazilia au fost trimise în Rusia din Irak, pentru a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina care a bătut pasul pe loc în ultima lună, relatează The Guardian. În plus,  un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu sistemul de apărare antiaerian rusesc S-300, a fost donat Moscovei de autoritățile de la Teheran. Acestea i-au returnat lui Putin și un sistem S-300, potrivit unei surse care a contribuit la organizarea transportului.

Rusia apelează la lumea interlopă a traficului de arme iar asta arată o schimbare dramatică a strategiei ruse. Putin este forțat să ceară sprijin de la Iran, aliatul său militar din Siria, în urma sancțiunilor declanșate ca răspuns la invadarea Ucrainei. Noile evenimente au implicații uriașe și pentru comerțul internațional cu arme.

Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003. SUA au antrenat și aprovizionat diverse unități ale armatei și forțelor speciale irakiene pentru a apăra guvernul de la Bagdad împotriva insurgențelor. După două decenii de război, Irakul este plin de arme.

O mare parte din armament a trecut legal în mâinile milițiilor șiite susținute de Iran, care se opun prezenței americane în țară, iar din 2016 aceste miliții au fost încorporate oficial în cadrul forțele armate irakiene pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Cunoscute pentru eficiența lor în dezmembrarea Statului Islamic și pentru tratamentul brutal la adresa civililor sunniți, aceste miliții șiite au devenit actori puternici în sistemul de securitate din Irak.

Pe acelaşi subiect

”Orice este anti-SUA ne face fericiți” 

Pe 26 martie, au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja, RPG-uri (grenade propulsate de rachete) și rachete antitanc de la Hashd al-Shaabi, cea mai puternică umbrelă a milițiilor șiite. Armele au fost predate armatei iraniene și duse în Rusia pe mare, potrivit unui lider din interiorul miliției. 

De asemenea, gruparea Ḥashd al-Shaabi a demontat și trimis în Iran pe 1 aprilie, două sisteme de lansatoare de rachete Astros II proiectate în Brazilia, cunoscute în Irak sub numele de export Sajil-60, potrivit unei surse din cadrul organizației. „Nu ne interesează unde ajung armele grele pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment. Orice este anti-SUA ne face fericiți”, a spus o sursă din cadrul grupării Hashd al-Shaabi. 

Trei nave cargo capabile să transporte astfel de încărcături - două sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian - au traversat Marea Caspică între Bandar Anzali, port în Iran, și Astrakhan, oraș rusesc, în intervalele respective de timp. 

„Rușii au nevoie acum de rachete în Ucraina. Transportul lor cere abilități deoarece sunt fragile și pot exploda, dar dacă este decis să faci acest lucru, este posibil. De asemenea, nu este genul de activitate care ar fi surprinsă de imaginile din satelit, deoarece pot fi transportate în cutii mari și containere maritime obișnuite”, a spus Yoruk Isik, expert în comerț maritim din Istanbul. 

„Acest tip de armament sofisticat [sisteme de lansatoare de rachete] ar face o mare diferență pe teren în Ucraina. Ḥashd al-Shaabi controlează o mare parte din regiunea de graniță cu Iranul, ceea ce ar facilita această tranzacție. Alte țări, cum ar fi China, trebuie să fie foarte atente în a oferi arme Rusiei acum, având în vedere noua situație cu sancțiunile.

Și Iranul, ca parte a acelei axe, vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict. Dacă regimul Putin va fi destabilizat, ar avea implicații uriașe pentru Iran, în special în Siria, unde Damascul este dependent de sprijinul aerian rusesc iar Rusia coordonează pentru a evita conflictul direct între ei și Israel”, a comentat Mohaned Hage Ali, analist la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu.

Sancțiunile economice extinse impuse Moscovei de către Occident de la invazia de pe 24 februarie au inclus interzicerea bunurilor cu dublă utilizare - articole de uz civil și militar - cum ar fi componente pentru vehicule și anumite tipuri de dispozitive electronice și optice, precum și articole cu utilizări militare.

Se pare că producătorii ruși au fost puternic afectați de noile restricții. Ucraina a susținut că principala fabrică de vehicule blindate din Rusia, precum și o fabrică de tractoare, au rămas fără piese pentru fabricarea și repararea tancurilor.

29 dintre grupurile tactice de batalioane ale Rusiei ar fi în prezent ”ineficiente în luptă”

Estimările occidentale revizuite susțin că după 6 săptămâni de ”operațiune militară specială” în Ucraina 29 dintre grupurile tactice de batalioane ale Rusiei sunt „ineficiente în luptă” dintr-o forță de invazie estimată la 125 de batalioane, adică aproximativ 75% din armata totală a Rusiei. 

Pierderile semnificative au adus puține câștiguri: Moscova pare că a renunțat deocamdată la planul inițial de a ocupa capitala, Kiev. În schimb și-a retras forțele terestre și le-a repoziționat pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas, în sud-estul țării. Se așteaptă ca atacurile aeriene și de artilerie să continue asupra orașelor Harkov și Mykolaiv, precum și asupra portului asediat Mariupol.

Săptămâna trecută, serviciile de informații ucrainene au acuzat Georgia că ajută Rusia să primească echipament militar aflat sub sancțiuni. Este un alt potențial semn al amplorii noilor eforturi ale Kremlinului de a folosi rețelele internaționale de contrabandă pentru a-și întâri armata în Ucraina. 

Serviciile speciale georgiene au primit instrucțiuni de la conducerea politică a țării să nu blocheze canalele de contrabandă din „Asia de Est”, menite să eludeze noile sancțiuni occidentale, potrivit serviciilor de informații din Kiev.

Oficialii georgieni au spus că acuzațiile ucrainene sunt nefondate. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat brusc de la declanșarea războiului din cauza refuzului guvernului pro-rus de la Tbilisi de a impune sancțiuni economice Moscovei.

Oficialii americani au dezvăluit la jumătatea lunii martie că Rusia a cerut Chinei arme și ajutor militar în sprijinul operațiunii sale în Ucraina. Aliatul Rusiei, Serbia a primit în weekend, din China un sistem antiaerian într-o operațiune secretă potrivit Associated Press. Occidentalii sunt îngrijorați cu privire la acumularea de arme din Balcani, în același timp cu războiul din Ucraina, care ar putea amenința pacea din în regiune.

Ți-a plăcut acest articol?

arme irak iran rusia ucraina
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024