Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 48 LIVE TEXT. Putin "a decis să nu se oprească" în Ucraina, avertizează Macron. Preşedintele rus spune că ofensiva din Ucraina va continua "calm"

Război Rusia - Ucraina, ziua 48. Se dau bătălii grele, în Mariupol. Autorităţile de aici au reclamat, seara trecută, un atac cu arme chimice din partea trupelor ruseşti. Inclusiv preşedintele Zelenski spune că se aşteaptă la folosirea armelor interzise. Pentagonul nu a confirmat încă folosirea agenţilor chimici, dar spune că va monitoriza situaţia. Totodată, preşedintele ucrainean a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit.

de Redactia Observator

la 12.04.2022, 22:14

UPDATE 22:15 Blinken evocă "informaţii credibile" cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească ”agenţi chimici” la Mariupol

Statele Unite evocă marţi ”informaţii credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească ”agenţi chimici” într-o ofensivă în vederea cuceririi oraşului ucrainan Mariupol, relatează AFP, citat de news.ro. ”Noi împărtăşim aceste informaţii cu Ucraina” şi ”ne aflăm în contact direct cu partenerii noştri, cu scopul de a stabili ce se întâmplă în prezent”, declară în faţa presei secretarul de Stat american Antony Blinken.

UPDATE 21:33 Serviciile secrete ucrainene anunţă că l-au capturat pe Viktor Medvedchuk, cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei i-a botezat unul dintre copii

Pe acelaşi subiect

Serviciile secrete ucrainene susţin că au dat o lovitură puternică de moral şi de imagine Rusiei. L-au capturat pe cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei i-a botezat unul dintre copii. Anunţul a fost făcut de preşedintele Volodimir Zelenski şi preluat de Oliver Carroll, corespondentul The Economist în Ucraina. Viktor Medvedchuk, cel mai bun prieten al preşedintelui Rusiei, a fost reţinut în timp ce încerca să fugă din Ucraina. Vladimir Putin i-a botezat pe una dintre fetele lui Viktor Medvedchuk.

UPDATE 21:03 Putin "a decis să nu se oprească" în Ucraina, avertizează Macron

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron estimează marţi că omologul său rus Vladimir Putin a ”decis să nu se oprească” în Ucraina, deoarece ”are nevoie, pentru el, de o victorie militară”, în pofida faptului că ”şi-a dat seama că Ucraina nu se va supune”, relatează AFP. În acest context, oraşul Mariupol asupra căruia se concentrează armata rusă, ”poate că este un punct de fixaţie, din cauză că este un simbol al Ucrainei care-i este refuzat”, apreciază şeful în exerciţiu al statului francez într-un interviu publicat de săptămânalul Le Point.

UPDATE 20:37 Ucraina a refuzat o vizită a preşedintelui Germaniei la Kiev

Preşedintele german Walter Steinmeier a declarat marţi că nu îşi poate imagina o 'revenire la normalitate' cu Rusia guvernată de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citat de Agerpres. 'Nu poate exista o revenire la normalitate cu Rusia lui Putin', a apreciat şeful statului german, aflat într-o vizită oficială la Varşovia. Preşedintele german a subliniat necesitatea de a accepta preţul pe care ar urma să-l plătească ţările democratice în urma acestui război. 'Acest război va impune sprijinul nostru, capacitatea noastră de a ne apăra, disponibilitatea de a suporta sarcini pentru o lungă perioadă de timp', a apreciat el. Totodată, Steinmeier a denunţat 'crimele de război ruse' comise în Ucraina.

UPDATE 18:17 Vladimir Putin, nou discurs șocant despre războiul din Ucraina: „Era inevitabil, este alegerea corectă. Ajutăm oameni”

Vladimir Putin a făcut marți noi declarații controversate într-o rară apariție publică de la declanșarea războiului din Ucraina. Vladimir Putin a vizitat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko cosmodromul Vostochny la peste 5000 de km de Moscova. Întrebat despre așa-zisa ”operațiune militară din Ucraina”, Putin a spus că era „inevitabilă” și că rușii au fost forțați să acționeze. Putin susține că „nu există nicio îndoială că ne vom atinge obiectivele”.

UPDATE 17:27 Putin afirmă că masacrul de la Bucha este un "fake" şi anunţă că ofensiva rusă în Ucraina va continua "calm"

Presupusul masacru al unor civili în oraşul Bucha, lângă Kiev, este "un fals", declară marţi preşedintele rus Vladimir Putin. Rusua neagă că a comis orice atrocitate în Ucraina, şi dă asigurări că ofensiva rusă în ţara vecină continuă "calm", relatează AFP, citat de news.ro. Putin compară aceste acuzaţii cu acuzaţii privind folosirea armamentului chimic de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria. "Avem acelaşi fake la Bucea", spune Vladimir Putin.

UPDATE 16:21 Serviciile secrete ucrainene anunţă că ruşii pregătesc atentate teroriste pe propriul teritoriu

Serviciile secrete de informaţii ucrainene anunţă că serviciile speciale ruseşti pregătesc atentate teroriste pe propriul teritoriu pentru a da vina pe ucraineni. Acestea ar fi menite să sporească ura civililor ruşi faţă de ucraineni, iar războiul din Ucraina să aibă susţinere populară în Rusia. "Serviciile speciale ruse plănuiesc o serie de atacuri teroriste pentru a arunca în aer clădiri rezidenţiale, spitale şi şcoli din localităţile ruseşti. Totodată, se planifică lansarea de rachete asupra oraşului Belgorod sau a unuia dintre oraşele Crimeei", a declart Kiril Budanov, şeful Direcţii de Informaţii din Kiev.

UPDATE 15:42 Ce se știe până acum despre presupusul atac chimic comis de ruși la Mariupol

Sunt relatări neconfirmate despre un presupus atac chimic produs luni la Mariupol. Batalionul Azov susține că Armata Rusă a folosit “o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni”, aruncată dintr-o dronă. Autoritățile ucrainene, americane și britanice verifică informația. CNN și BBC au relatat că nu pot verifica în mod independent dacă a existat vreun fel de atac chimic. Iată ce știm până acum despre acest subiect. 

UPDATE 14:50 Putin primește arme din Irak și de la rețele iraniene de contrabandă

Rusia primește muniție și tehnică militare din Irak pentru războiul din Ucraina. Moscova ar fi ajutată de rețele iraniene de contrabandă de arme, potrivit milițiilor irakiene susținute de Iran și a serviciilor de informații din regiune, relatează The Guardian.

UPDATE 15:00 Şase civilI împușcați, găsiţi în subsolul unei case la periferia Kievului

Cadavre ale unui număr de şase persoane au fost descoperite într-un subsol, la periferia Kievului, de unde s-a retras la sfârşitul lui martie armata rusă, anunţă marţi Parchetul General ucrainean, relatează AFP.

”Corpurile unui nunmăr de şase civili care prezentau urme de răni împuşcate au fost descoperite în subsolul unei case”, anunţă într-o postare pe Telegram parchetul. Parchetul postează o imagine cu aceste cadavre şi anunţă că a deschis o anchetă.

UPDATE 14:30 Zelenski cere sancţiuni rapide din partea UE asupra băncilor şi petrolului din Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva tuturor băncilor ruseşti şi împotriva petrolului rusesc şi să stabilească un calendar pentru renunţarea la importurile de gaz din Rusia, informează Reuters.

"Nu putem aştepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancţioneze petrolul şi băncile din Rusia. Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice (ruseşti) precum gazul", a spus el într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul Lituaniei.

"Numai atunci guvernul rus va înţelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei", a afirmat el.

UPDATE 13:50 Armata rusă susţine că a lansat numeroase atacuri în cursul nopţii în Ucraina

Armata rusă a susţinut marţi că a lansat atacuri asupra a 32 de ţinte militare din Ucraina în cursul nopţii, potrivit DPA. Printre ţintele lovite se numără un sistem de rachete antiaeriene Buk-M1, un depozit de muniţie şi un adăpost aerian cu tehnologie a forţelor armate ucrainene, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Autorităţile ruse au raportat de asemenea lupte intense în cursul nopţii în oraşul-port Mariupol. "Ultimele forţe armate ucrainene prinse în uzina (de fier şi oţel) Ilici au încercat fără succes să părăsească oraşul", a declarat Konaşenkov.

UPDATE 13:30 Cine sunt superfanii lui Putin?

Pe Facebook au apărut mii de fotografii în care liderul de la Kremlin apare zâmbind, cu o atitudine pozitivă și pașnică. În spatele acestor imagini sunt superfanii lui Putin.

UPDATE 12:10 Putin laudă armata rusă de pe frontul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că armata Rusiei a acţionat curajos, eficient și a folosit cele mai moderne arme, transmite agenția de presă Tass.

El a spus „nu a avut altă opțiune” decât să înceapă o operațiune militară în Ucraina pentru a proteja Rusia, iar forțele sale își vor atinge obiectivul, potrivit agenției de presă Interfax.

"Așa va fi. Nu există nicio îndoială. Obiectivele sunt absolut clare, sunt nobile", a spus Putin în declarațiile susținute la portul spațial Vostochny, într-o ceremonie legată de Ziua Cosmonauticii din Rusia. „Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a spus el referindu-se la zona din estul Ucrainei.

UPDATE 11:10 UK: Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni

Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters.

Atacurile ruse rămân concentrate asupra poziţiilor ucrainene de lângă Doneţk şi Lugansk, cu lupte care continuă în jurul oraşelor Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi o nouă ofensivă asupra oraşului Kramatorsk, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice. De asemenea, potrivit buletinului, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în susţinerea operaţiunilor din estul Ucrainei.

UPDATE 10:30 OPEC: Livrările de petrol ale Rusiei ar fi imposibil de înlocuit

OPEC a transmis, luni, Uniunii Europene că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei, transmite Reuters.

UPDATE 09:30 Zelenski spune că forţele ucrainene ar putea elibera oraşul Mariupol dacă ar primi mai multe arme

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA.

"Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem", a spus el într-un mesaj video transmis luni seară. "Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc", a declarat Zelenski.

"Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie", a adăugat el.

Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

UPDATE 08:10 Întâlnire Putin - Lukașenko

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul belarus Aleksandr Lukaşenko se întâlnesc, marţi, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi despre sancţiunile decise de occident, informează The Guardian.

Lukaşenko a insistat că Belarus trebuie să aibă o implicare în negocierile pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, precizând şi că ţara sa a fost calificată nedrept ca fiind “complice al agresorului”.

UPDATE 07:40 Aproape două treimi din copiii ucraineni şi-au părăsit casele de la startul invaziei

Directorul Biroului pentru programe de urgenţă al UNICEF, Manuel Fontaine, a anunţat că aproape două treimi din copiii ucraineni şi-au părăsit casele în cele şase săptămâni care au trecut de la startul invaziei, informează bbc.com. De asemenea, 142 de copii au murit.

Fontaine a precizat că din totalul de 7,5 milioane de copii ucraineni, 4,8 milioane şi-au părăsit casele. “Din totalul de 3,2 milioane de copii care au rămas acasă, aproape jumătate riscă să nu aibă suficientă hrană”, a spus oficialul UNICEF.

UPDATE 07:30 Operațiunea "Oscar". Europol lansează o operaţiune care vizează bunurile criminale ruse

Biroul european de poliţie Europol a anunţat luni că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului din Ucraina, scrie AFP.

Operaţiunea urmăreşte "să susţină anchetele financiare ale statelor membre ale UE ţintind bunurile infracţionale deţinute de persoane fizice şi juridice sancţionate în legătură cu invazia rusă a Ucrainei", a declarat Europol într-un comunicat. De asemenea, urmăreşte "să sprijine anchetelor penale efectuate de statele membre cu privire la eludarea sancţiunilor comerciale şi economice impuse de UE".

Operaţiunea Oscar va continua cel puţin un an şi include o serie de anchete distincte, a precizat agenţia, scrie Agerpres.

UPDATE 07:10 Primar: Peste 10.000 de civili au murit în Mariupol

Cel puțin 10.000 de civili au murit în Mariupol de la începutul războiului, a declarat primarul orașului, conform BBC. Primarul Vadym Boychenko a adăugat că în Mariupol mai sunt încă 120.000 de civili. Aceștia au nevoie urgentă de alimente, apă și medicamente, a adăugat el.

Boychenko a mai spus că a primit rapoarte potrivit cărora rușii ar fi colectat cadavre și le-ar fi depozitat în frigidere într-un centru comercial imens.

"Au sosit crematorii mobile sub formă de camioane: îl deschizi, iar înăuntru este o țeavă și aceste cadavre sunt arse", a spus el.

UPDATE 07:00 Război Rusia - Ucraina. Rapoarte privind un atac chimic în Mariupol, oficialii occidentali monitorizează

Oficialii occidentali au reacționat la informațiile privind un posibil atac chimic în orașul ucrainean Mariupol, arată Sky News.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: "Suntem conștienți de rapoartele din mass-media sociale care susțin că forțele ruse au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația”.

El a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, „sunt profund îngrijorătoare și reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potențialul Rusiei de a folosi o varietate de agenți de control al revoltei, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, în Ucraina".

Ministrul britanic de externe Liz Truss a adăugat pe Twitter: "Rapoarte potrivit cărora forțele rusești ar fi putut folosi agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său."

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a scris pe Twitter: "Rapoarte foarte îngrijorătoare din mai multe surse despre posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol. Este nevoie de o verificare urgentă a faptelor de către partenerii internaționali."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 48 LIVE TEXT. Putin "a decis să nu se oprească" în Ucraina, avertizează Macron. Preşedintele rus spune că ofensiva din Ucraina va continua "calm"