Video 100.000 de militari ruşi s-ar regrupa pe flancul de est și aşteaptă ordinul de atac
Armata rusă a intensificat asediul din Mariupol şi ar folosi chiar arme chimice pentru a cuceri oraşul-port. Acuzaţiile au fost lansate de către batalionul Azov care susţine că cel puţin trei soldaţi ar fi fost otrăviţi de o substanţă împrăştiată de o dronă. O astfel de escaladare nu îl surprinde pe preşedintele Zelenski, însă nici liderul de la Kiev, nici ţările occidentale nu au putut confirma informaţia până la acest moment. Rusia a continuat bombardamentele intense şi în alte regiuni din est şi sud, după ce prima discuţie faţă-n faţă a unui şef de stat european cu Putin s-a lăsat fără rezultat.
Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă etapă. După ce au distrus mai bine de 95% din oraş, forţele ruse sunt acuzate că ar fi folosit şi arme chimice asupra soldaţilor şi civililor rămaşi încă în Mariupol.
Simptomele trebuie tratate fără medicamentele necesare şi fără apartură de specialitate. Este o escaladare care ar încălca convenţia de la Geneva şi toate tratatele internaţionale. Situaţia nu l-a surprins pe liderul de la Kiev care spune că aceste atacuri au fost anunţate.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Unul dintre purtătorii de cuvânt al invadatorilor spune că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol.
Atât Zelenski, cât şi Pentagonul şi alte state occidentale aşteaptă însă o investigaţie pentru a se putea pronunţa în privinţa acestor acuzaţii deosebit de grave.
- Cancelarul Austriei, după întâlnirea cu Vladimir Putin: "Nu vă pot da nicio concluzie optimistă după această...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 48 LIVE TEXT. Zelenski ia în serios amenințarea cu arme chimice. Peste 10.000 de...
- Cine sunt "superfanii" lui Putin? Misiunea lor este să promoveze imaginea liderului rus pe Facebook
James Heappey, ministru britanic: Să fie cât se poate de clar, dacă vor fi folosite arme chimice, atunci preşedintele Putin ar trebui să ştie că Vestul va lua în calcul toate opţiunile când va veni timpul să ofere un răspuns.
Mariupolul este atacat de armata rusă de la începutul războiului. Localitatea care era casă pentru aproape jumătate de milion de suflete este acum faţa iadului pe pământ. Primarul susţine că sunt cel puţin 10.000 de civili morţi, însă bilanţ ar putea depăşi 20.000.
6.000 de dosare de crime de război, deschise
Atacurile nu sunt doar în Mariupol. Harkov este alt oraş unde bombardamentele sunt neîncetate. Pompierii care încearcă să stingă flăcările cauzate de proiectile trebuie la rândul lor să se ferească de rachete.
Atenţia nu trebuie îndreptată doar către cer, pentru că soldaţii ruşi amplasează capcane peste tot. Zelenski a spus că sunt sute de mii de obiecte periculoase amplasate în regiunile din nord şi est unde au pătruns soldaţii ruşi.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Invadatorii au lăsat mine peste tot, în clădiri capturate, pe străzi, pe câmp. au minat proprietăţile oamenilor, maşinile.
Sunt peste 6.000 de dosare de crime de război deschise, iar numărul acestora este aşteptat să crească exponenţial. Iar pacea pare tot mai departe. Nici prima vizită a unui şef de stat din UE la Moscova nu pare să fi avut niciun rezultat.
Karl Nehammer, cancelarul austriac: Conversaţia cu preşedintele Putin nu mi-a lăsat nicio impresie optimistă. Este evident că este pregătită o ofensivă masivă.
Aproape 100.000 de militari ruşi s-ar regrupa acum pe flancul de Est, unde aşteaptă ordinul de atac. Autorităţile se aşteaptă ca ofensiva să înceapă după capturarea Mariupolului, care pare iminentă după ce o parte a armatei ucrainene a anunţat că a rămas fără muniţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰