Antena LIVE

Curs valutar

Şeful NATO: Bahmut ar putea să cadă în următoarele zile. Ucraina are nevoie de peste un milion de obuze de 155 mm

Război în Ucraina, ziua 378. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a atras atenţia miercuri că Bahmut ar putea cădea în câteva zile după ce şeful grupului militar privat Wagner a spus că partea de est a orașului ucrainean se află acum sub controlul luptătorilor săi. Preşedintele Volodimir Zelenski a motivat continuarea operaţiunilor de apărare la Bahmut, subliniind că zona este importantă din punct de vedere tactic pentru tot estul Ucrainei. 

De la 08.03.2023, 18:03
WhatsApp
Soldaţi ucraineni la Bahmut Profimedia

Ucraina are nevoie de muniţii ''acum'' transmite Borrell în timp ce Stoltenberg crede că oraşul Bahmut ar putea să cadă în zilele următoare. Evgheni Prigojin susține că militarii săi au ocupat "toată partea de est" a Bahmutului. "Lumea încă nu a ajuns să cunoască adevărata armata rusă", transmite Prigojin.

Între timp, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că trupele Kievului au respins forțele ruse, în ciuda faptului că s-au confruntat marți cu zeci de atacuri. Președintele Volodimir Zelenski și-a apărat decizia de a menține forțele ucrainene în Bahmut, avertizând că o retragerea de aici ar ajuta Rusia să cucerească alte oraşe din est.

Borrell: Ucraina are nevoie de muniţii urgent. UE mai poate să aştepte

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a insistat miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai apărării desfăşurată la Stockholm, că Ucraina are nevoie rapid de muniţiile pe care statele membre ale UE le au în rezervele lor, pentru a face faţă agresiunii ruse, relatează agenţiile AFP. 

Pe acelaşi subiect

"Ucrainenii au nevoie de ele acum. Statele membre, din fericire pentru ele, nu sunt în război, aşa că mai pot să aştepte" livrări pentru a-şi completa stocurile diminuate în urma ajutorului militar oferit Ucrainei, a declarat Borrell.

Ucraina are nevoie de cel puţin un milion de obuze 155 mm

Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) condus de Borrell a cerut statelor membre să contribuie cu încă un miliard de euro la aşa-numita "Facilitate europeană pentru pace" (FEP) pentru a finanţa achiziţia a circa 250.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm pentru Ucraina, propunere discutată la reuniunea de la Stockholm. Ucraina spune însă că are nevoie de cel puţin patru ori mai multe, adică cel puţin un milion de obuze de acest calibru. Miniştrii europeni mai dezbat la această reuniune modalităţi de creştere a capacităţii de producţie de muniţii a industriei de apărare europene.

Armata ucraineană, care trage mii de obuze zilnic pentru a respinge trupele ruse, se află în criză de obuze de calibrul 155 mm şi şi-a avertizat în acest sens aliaţii occidentali în ultimele săptămâni. "Prioritatea noastră numărul unu sunt sistemele de apărare aeriană, dar (avem nevoie ) şi de muniţii, muniţii şi din nou muniţii", a declarat la sosirea la Stockholm ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Obiectivul întâlnirii din capitala Suediei este să se avanseze către decizii concrete care să fie luate la reuniunea miniştrilor europeni de externe din 20 martie, în timp ce armata ucraineană este ameninţată cu încercuirea în oraşul Bahmut asediat de trupele ruse, punctul cel mai fierbinte al frontului.

NATO: Bahmut ar putea să cadă în următoarele zile

Oraşul Bahmut ar putea să cadă ”în zilele următoare” a avertizat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP. "Nu putem exclude ca în cele din urmă Bahmut să cadă în zilele următoare", a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. O eventuală cădere a acestui oraş în mâinile trupelor ruse le-ar deschide acestora "cale liberă" în estul Ucrainei, a avertizat anterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Stoltenberg a atras atenţia că războiul din Ucraina "a devenit un război de uzură, care este o bătălie logistică", iar diferenţa actuală între cantitatea de muniţii folosită de armata ucraineană şi producţia statelor NATO care oferă muniţii Ucrainei "nu este sustenabilă, aşadar trebuie mărită cadenţa producţiei".

"Vedem că Rusia aruncă în luptă mai mulţi soldaţi, mai multe forțe și încearcă să compenseze prin cantitate ceea ce îi lipsește în calitate. Au suferit pierderi mari, dar, în același timp, nu putem exclude varianta ca Bahmut să cadă în zilele următoare" a spus şeful Alianței militare occidentale.

Jens Stoltenberg a insistat că "este de asemenea important să subliniem că acest lucru (căderea Bahmutului) nu reflectă neapărat vreun punct de cotitură al războiului". "Subliniază doar că nu ar trebui să subestimăm Rusia. Trebuie să continuăm să oferim sprijin Ucrainei", a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

arme nato obuze razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024