Antena LIVE

Curs valutar

Şeful NATO face mişto de armata rusă: "Este a doua cea mai puternică din Ucraina". Cât de mult au avansat ucrainenii după străpungerea defensivei ruse

Război în Ucraina. Kievul anunţă progrese în contraofensiva din Zaporojie şi succese parţiale la sud de Bahmut. "Ucraina face progrese, câştigă treptat teren. A reuşit să străpungă liniile defensive ale forţelor ruse şi înaintează" a declarat joi şeful NATO Stoltenberg, care a glumit pe seama armatei ruse. 

De la 07.09.2023, 14:53
WhatsApp
Război în Ucraina. Soldaţi ucraineni pe un blindat Bradley, angajat în lupte la Robotîne Profimedia

Statul Major ucrainean a raportat joi noi progrese ale trupelor Kievului în înaintarea lor spre Marea Azov pe linia frontului din provincia sud-estică Zaporojie, precum şi noi "succese parţiale" la sud de oraşul ocupat Bahmut din provincia Doneţk, în estul ţării. "În direcţia Melitopol, forţele armate au făcut progrese în zone situate la sud de Robotine şi la vest de Verbove", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean, Andri Kovalov.

În această parte a frontului, unde trupele Kievului încearcă să străpungă liniile de apărare ruseşti pentru a ajunge la oraşul ocupat Melitopol, cel mai mare dintre oraşele controlate de Rusia în provincia Zaporojie, şi mai apoi la Marea Azov, trupele ucrainene îşi consolidează terenul pe care l-au recâştigat în ultimele zile.

Ucraina a anunţat la sfârşitul lunii august cucerirea satului Roboîne, de unde ofensiva sa s-a bifurcat spre est, în direcţia Verbove, şi spre sud, pentru a ataca Novoprokopivka, localitate ocupată de asemenea de Rusia. Prin extinderea arcului ofensivei sale, Ucraina încearcă să forţeze Rusia să disperseze trupele şi echipamentele cu care îşi protejează linia defensivă.

Tot joi, Statul Major ucrainean a anunţat noi "succese parţiale" la sud de oraşul ocupat Bahmut din provincia Doneţk, în estul ţării, unde forţele Kievului i-ar fi alungat pe ruşi din poziţiile pe care le controlau pe acest flanc al localităţii. "Ca urmare a atacurilor forţelor armate, am înregistrat succese parţiale la sud de Bahmut, unde inamicul a fost alungat din poziţiile pe care le ocupa", se arată într-un comunicat al Statului Major, care precizează că trupele ucrainene securizează zonele pe care le recuceresc.

Pe acelaşi subiect

Aceeaşi sursă mai relevă că armata ucraineană continuă să stopeze acţiunile ofensive ruseşti în zona Marinka, de asemenea în Doneţk şi într-unul dintre segmentele liniei de front unde Rusia continuă să atace.

Stoltenberg: Ucraina câştigă teren în contraofensivă

Ucraina face progrese în contraofensiva declanşată în iunie pentru a recupera teritoriul cucerit de Rusia, chiar dacă acestea sunt lente din cauza fortificaţiilor şi câmpurilor de mine ruseşti, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European. "Ucrainenii câştigă treptat teren... Au reuşit să străpungă liniile defensive ale forţelor ruse şi înaintează", a declarat Stoltenberg în Comisia pentru Afaceri Externe a PE.

De la lansarea ofensivei, Kievul a avut dificultăţi în a străpunge liniile defensive ruse şi s-a confruntat cu tot mai multe critici în media din Occident că şi-a concentrat forţele în locurile greşite. Potrivit lui Stoltenberg, era de aşteptat că actuala contraofensivă va înainta lent. "Nimeni nu a spus că va fi uşor. Cu greu am văzut în istorie mai multe mine pe câmpul de luptă decât vedem astăzi în Ucraina. Prin urmare, era evident că urma să fie extrem de dificil", a spus el.

Ucrainenii "fac progrese. Poate nu atât de mult pe cât speram noi, dar câştigă teren în mod gradual. Circa o sută de metri pe zi, ceea ce înseamnă că, atunci când ucrainenii câştigă teren, ruşii pierd teren", a arătat Stoltenberg.

Stoltenberg face mişto de armata rusă

Lăudând forţele ucrainene pentru realizările de pe câmpul de luptă, secretarul general al NATO a adăugat: "Punctul de plecare este că armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Iar acum, armata rusă este a doua cea mai puternică din Ucraina. Este foarte impresionant din partea ucrainenilor".

Rusia, al patrulea atac în ultimele cinci zile asupra portului dunărean Izmail

Rusia a atacat din nou noaptea trecută cu drone infrastructura portuară din Izmail, regiunea Odesa, pe Dunăre, la graniţa cu România. Este al patrulea atac ce vizează districtul, sectorul său agricol şi porturile dunărene din regiune, la care Ucraina a recurs după începerea invaziei militare ruseşti ca alternativă la blocarea Mării Negre. "Este deja al patrulea atac asupra districtului Izmail în ultimele cinci zile", a scris şeful Administraţiei Militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, pe contul său de Telegram.

Kiper a explicat că acest nou atac a durat trei ore şi a fost efectuat cu drone kamikaze Shahed, dezvoltate de Iran, pe care Rusia le foloseşte aproape în fiecare noapte pentru a ataca teritoriul ucrainean. "Ca urmare a atacului de astăzi cu drone Shahed, în diverse zone au fost avariate infrastructuri civile şi portuare, un lift şi o clădire administrativă", a precizat oficialul. O persoană a suferit răni minore.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat miercuri noaptea un total de 33 de drone Shahed asupra regiunilor Odesa (sud) şi Sumi (nord-est), fiind doborâte un număr de 25. Cel puţin una dintre dronele lansate luni de Rusia împotriva Izmailului a căzut pe teritoriul României, ţară membră a NATO, aminteşte EFE.

La jumătatea lunii iulie, Rusia a pus capăt acordului prin care se angaja timp de un an să permită exportul cerealelor Kievului prin trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, toate situate în regiunea Odesa. De atunci, a atacat continuu infrastructura agricolă şi portuară din regiune, atât porturile de la Marea Neagră, cât şi cele de la Dunăre. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025