Antena Meniu Search
x

Diplomaţia cartofilor prăjiţi. Blinken şi Kuleba au mâncat la McDonald's în Kiev. SUA trimit un alt miliard de $ şi muniţii cu uraniu sărăcit

Război în Ucraina. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, a anunţat miercuri un nou ajutor din partea ţării sale către Ucraina "în valoare totală de peste un miliard de dolari" pentru a face faţă invaziei ruse. Este cea de-a treia vizită a secretarului de Stat american de la începutul războiului de agresiune al Moscovei, pe 24 februarie 2022. Blinken şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba au mâncat cartofi prăjiţi la un McDonald's din Kiev. 

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 13:52

Vezi și

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vizitat miercuri seară împreună cu Antony Blinken un restaurant McDonald's, unde cei doi au mâncat cartofi prăjiți şi plăcintă. Ucrainenii au vrut astfel să-i mulţumească oficialului ucrainean că a ajutat lanțul de fast-food să se întoarcă în Ucraina.

"Toți acești oameni și-au găsit locuri de muncă iar firmele locale care produc ingrediente pentru McDonald's primesc comenzi pentru că i-am făcut să revină. Și vreau să vă mulțumesc pentru că ați ajutat să se întâmple" a transmis Kuleba. "Prietenii noștri de la McDonald’s erau foarte dornici să se întoarcă în Ucraina, să fie înapoi la Kiev, și ne-am spus că data viitoare când ne întâlnim la Kiev, ne vom opri la un McDonald's" a spus Blinken.

"Când eram student, cea mai bună reţetă pentru mahmureală era de fapt să merg la McDonald's", a mărturisit Kuleba în timp ce îşi mânca plăcinta. Blinken a chicotit, spunând că este sigur că asta s-a întâmplat "rar". "Foarte rar, bineînţeles", a răspus Kuleba. "Dar m-aş duce la McDonald's şi aş cumpăra un cheeseburger dublu, o Coca-Cola mare, iar acesta ar fi micul meu dejun pentru mahmureală", a continuat ministrul ucrainean de externe. "Mie nu mi s-a întâmplat niciodată", a replicat Blinken zâmbind în timp ce îşi mânca porţia de cartofi prăjiţi.

SUA acordă un nou ajutor de peste un miliard de dolari

Pe acelaşi subiect

 Antony Blinken a anunţat la Kiev un nou ajutor din partea ţării sale către Ucraina. "Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei mijloacele de a-şi scrie propriul viitor (...). Astăzi, anunţăm un nou ajutor în valoare totală de peste un miliard de dolari", a spus el.

Secretarul de stat al SUA a apreciat, de asemenea, că noul ajutor american de un miliard de dolari va permite să ia amploare contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei. "Progresele în ceea ce priveşte contraofensiva în curs s-au accelerat în ultimele săptămâni şi acest nou ajutor îi va da un nou impuls", a subliniat responsabilul american.

La rândul său, ministrul ucrainean de Afaceri Externe Dmitro Kuleba i-a reamintit omologul său american că ajutorul SUA pentru ţara sa nu este un act de "caritate", ci ajută "la înfrânarea agresiunii ruse". "Ajutorul american nu este un act de caritate. Astăzi, datorită partenerilor noştri, Ucraina înfrânează agresiunea rusă. Nu vom cere niciodată desfăşurarea de trupe americane în Ucraina", a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.

SUA văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva Ucrainei

SUA văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară în prezent împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a mai spus Antony Blinken la Kiev.  "Se văd foarte clar progrese importante ce sunt făcute în prezent în contraofensivă şi aceasta este foarte, foarte încurajator", a apreciat Blinken, în timpul întrevederii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Blinken a reiterat sprijinul Washingtonului pentru Kiev, în lupta sa pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi în sudul şi estul Ucrainei. La rândul său, Zelenski a atenţionat, în timpul discuţiilor sale cu Blinken, că va urma o "iarnă dificilă". "Ne aşteaptă o iarnă dificilă. Însă noi suntem bucuroşi că nu o vom înfrunta singuri. O vom face împreună cu partenerii noştri", a declarat Zelenski, mulţumindu-le SUA pentru ajutorul lor în sectorul energetic, vizat de bombardamente ruse sistematice în ultimul an.

În timpul călătoriei sale cu trenul spre Kiev, Blinken a discutat cu şefa guvernului danez Mette Frederiksen, aflată la rândul său în deplasare în Ucraina şi care a susţinut un discurs în faţa Parlamentului ucrainean, miercuri dimineaţa. Oficialul american i-a mulţumit lui Mette Frederiksen pentru "leadership-ul Danemarcei" în ceea ce priveşte decizia sa, anunţată în urmă cu două săptămâni alături de Olanda, de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare F-16.

SUA vor furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat miercuri Pentagonul. Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022. Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural. Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990. Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Diplomaţia cartofilor prăjiţi. Blinken şi Kuleba au mâncat la McDonald's în Kiev. SUA trimit un alt miliard de $ şi muniţii cu uraniu sărăcit