Sfârşitul candidaturii lui Joe Biden este clar pentru democraţi, este doar o chestiune de cum se va produce - CNN
Alegeri SUA 2024. Barack Obama și Nancy Pelosi au vorbit în privat despre Joe Biden și viitorul campaniei sale electorale din 2024. Atât fostul președinte, cât și fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor și-au exprimat îngrijorările cu privire la cât de greu cred ei că a devenit pentru președinte să îl învingă pe Donald Trump, scrie CNN.
De Redactia Observator la 12.07.2024, 13:58Democrații sunt disperați ca luptele interne să se termine, astfel încât să rămână concentraţi pe a-l învinge pe Trump. Aceştia le cer cu insistenţă lui Obama şi Pelosi să îl convingă pe Biden să se retragă, conștienți de faptul că şeful majorității din Senat, Chuck Schumer, şi liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, nu sunt atât de apropiaţi de actualul preşedinte american şi nu au atât de multă influenţă.
CNN a vorbit cu peste 12 membri ai Congresului şi alţi oficiali în contact atât cu Obama, cât și cu Pelosi, mulți dintre ei spunând că sfârșitul candidaturii lui Biden este din ce în ce mai clar și, în acest moment, este doar o chestiune de modul în care se va produce, chiar și după conferința de presă de joi seara. Mai mulți democrați importanți spun că, dacă cei doi au o altă părere, trebuie să o exprime clar cât mai curând posibil, pentru a evita daune și mai mari cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri.
Pelosi, foarte influentă în rândul elitelor Partidului Democrat, nu a insistat cu comentariile cu privire la evenimentele recente cu Joe Biden. Cei doi au discutat la dezbterea dezastruoasă cu Donald Trump, iar dar de atunci, democrata din California a subliniat că nu consideră decizia lui Biden de a rămâne în cursă ca fiind definitivă.
Decizia lui Obama de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni a lăsat mulți democrați importanți cu sentimentul că au fost lăsați pe dinafară, menținând aceeași poziție care i-a definit în mare măsură post-președinția. După dezbatere, el a postat pe X: „Mai apar şi nopți cu dezbateri proaste. Credeți-mă, știu”, referindu-se la prestaţia lui Biden din 27 iunie.
- Momentul în care Joe Biden îl prezintă pe Zelenski drept Putin la summitul NATO. Gafa a provocat uimire. VIDEO
- Nume celebre de la Hollywood se tem că Biden nu va rezista încă 4 ani la Casa Albă: "A dezbătut la fel de bine...
- România, menţionată de Joe Biden în discursul de la summitul NATO. "Ucraina îl poate opri şi îl va opri pe Putin"
Fostul președinte nu plănuia inițial să facă vreo declarație publică cu privire la acest incident, dar Biden și consilierii lui Obama s-au coordonat pentru a publica acel mesaj într-un mod care să reflecte punctele de discuție ale campaniei lui Biden, subliniind că și prima dezbatere pentru realegerea lui Obama în 2012 a decurs prost, dar nu a pus capăt eforturilor depuse în campanie. Totuși, scepticismul tot mai profund al lui Obama cu privire la capacitatea prietenului său de a câștiga un nou mandat este unul dintre cele mai prost păstrate secrete din Washington, scrie CNN.
Şir de gafe făcute de Biden
Nicio ieşire publică fără o gafă de proporţii pentru Joe Biden. Ultimul exemplu - aseară, la summitul NATO de la Washington, Biden l-a numit pe Volodimir Zelenski "președintele Putin", iar pe mâna sa dreaptă, Kamala Harris, a confundat-o cu Donald Trump.
Într-un moment în care era urmărit de cei mai influenţi oameni ai planetei, Joe Biden a reuşit din nou să demonstreze că luciditatea nu mai este punctul său forte. Când a vrut să-i dea cuvântul preşedintelui Ucrainei, la numit pe Zelenski... "președintele Putin". Zelenski a încercat să-l scoată din încurcătură pe Joe Biden. "Domnule preşedinte! Sunt mai bun!"
La nici o oră de la momentul stânjenitor, preşedintele american a comis o nouă gafă la conferinţa de presă văzută ca un ultim test pentru a afla dacă Biden este sau nu capabil să candideze. Întrebat cum crede că se va descurca vicepreşedintele ţării, Kamala Harris, împotriva lui Trump în cazul în care va ajunge pe buletinele de vot, liderul de la Casa Albă i-a şocat pe jurnalişti. "Nu l-aş fi ales pe vicepreşedintele Trump să fie vicepreşedinte dacă nu credeam că ea este calificată să fie preşedinte".
Reacţia lui Donald Trump a apărut imediat. Candidatul republican l-a ironizat pe adversarul său pe reţelele de socializare unde a scris că a făcut o treabă foarte bună. Chiar şi aşa, mai mulţi lideri importanţi au căutat să-i justifice gafele lui Biden. "Cu toţii facem gafe câteodată. Mi s-a întâmplat şi mie. Mi se poate întâmpla şi mâine. V-aş cere aceeaşi indulgenţă".
Nu la fel gândesc şi democraţii, care, după conferinţa de presă, spun că liderul american nu este alegerea potrivită pentru a candida împotriva lui Trump. Conferinţa a durat aproximativ o oră, timp în care Biden a repetat că nu are nicio problemă de sănătate şi că este în măsură să-l învingă pe republican.
Decizii la summitul NATO
Ultima zi a summitului a venit cu noi ajutoare pentru ţara măcinată de război. Statele Unite au anunţat un nou acord de securitate prin care mai multe ţări s-au angajat să ofere sprijin Ucrainei. "Există 23 de acorduri puternice şi vor mai exista acorduri cu alte ţări. Avem un acord de securitate seminificativ şi istoric cu Statele Unite. Toate acestea ne-au ajutat să obţinem toate sistemele necesare de apărare aeriană datorită Statelor Unite şi tuturor partenerilor, liderilor şi societăţilor, popoarelor voastre", a spus Zelenski.
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat un acord prin care ţara noastră promite asistență militară și economică rapidă în cazul unei noi agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei. "În mod normal, atunci când o ţară din proximitate trece printr-o situaţie specială, să spunem, o situaţie deosebită este normal să se activeze şi componenta de comunicare bilaterală", a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Reuniunea de la Washington este una de succes şi pentru securitatea României în faţa ameninţărilor venite dinspre Rusia. Ministrul român al Apărării a semnat împreună cu omologii din Grecia şi Bulgaria un document pentru crearea unui coridor militar, un mini-Schengen militar.