Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, menţionată de Joe Biden în discursul de la summitul NATO. "Ucraina îl poate opri şi îl va opri pe Putin"

Ţările NATO strâng rândurile la summitul de la Washington. În faţa aliaţilor europeni, Joe Biden s-a lăudat că Alianţa e mai pregătită ca oricând să facă faţă ameninţărilor venite dinspre Rusia şi China. Preşedintele american a anunţat triumfător că România, Statele Untie şi alte ţări trimit Ucrainei cinci sisteme anti-rachetă. Aflat sub lupa presei şi a contestatarilor, Biden a vorbit cu o voce fermă şi clară, semn că a lăsat în urmă problemele de la dezbaterea cu Trump. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 10.07.2024 , 20:29

Summit-ul aniversar a început cu un dineu de gală, în auditoriul Andrew W. Mellon, locul în care în urmă cu 75 de ani lua naştere cea mai mare alianţă de securitate din lume. Invitat de onoare, Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a ţinut apoi un discurs în care a promis că NATO nu se va înclina în faţa ameninţărilor. 

"Astăzi, NATO este mai puternică ca niciodată. 32 de națiuni puternice. Suntem dispuși şi capabili să descurajăm agresiunea și să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Discursul lui Biden a durat 13 minute

Vezi și

Preşedintele american a  vorbit cu o voce clară şi fermă. E drept a citit de pe prompter şi nu s-a abătut de la ce avea scris. Este un prim test trecut cu succes de liderul de la Casa Albă confruntat cu tot mai multe critici. Presa internaţională scrie că acest summit NATO ar putea salva sau distruge candidatura lui Biden,

Pe acelaşi subiect

"Ştim că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar să nu vă îndoiţi, Ucraina îl poate opri și îl va opri pe Putin", a declarat Joe Biden.

Reuniunea liderilor NATO are loc la 2 zile după ce Rusia a lansat 40 de rachete împotriva Ucrainei şi a ucis 43 de oameni. Oficialii Alianţei au promis Kievului sprijin pentru a se apăra. Danemarca şi Olanda au început deja să livreze avioane F-16 Ucrainei. 

Tema principală a summitului NATO

La Centrul de Conferințe Walter E Washington se decide soarta întregii lumi. Tema principală a summitului NATO o reprezintă masurile de sprijin pe care aliații le vor lua pt ca Ucraina să.nu piardă războiul cu Rusia. În tot acest scenariu, România va contribui cu un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT dar și cu instrucție pentru piloții ucraineni de F16.

Este angajamentul scris pe care şi l-a luat aseară Klaus Iohannis, care alături de Joe Biden a semnat o declaraţie comună, în care România,Statele Untie şi alte trei state membre se uri militareangajează să ajute Ucraina cu sisteme de apărare aeriană

"România s-a transformat dintr-un stat care s a rugat să primească ajutor în 2000 într un stat în care poate exporta muniție în regiune. Toate bazele americane și NATO din România sunt într un proces de extindere. Vrem un flanc estic puternic", spune Klaus Iohannis, preşedintele României.

Mircea Geoană: Trebuie să fim foarte vigilenţi acasă

Într-un interviu acordat echipei Observator la Washington, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, spune că întreaga regiune este ameninţată, dacă Ucraina pierde războiul.  

"Îi ajutăm pe ei, ne ajutăm şi pe noi. Dacă Ucraina, Doamne - fereşte, nu rezistă şi drumul european al Rep. Moldova ar deveni mult mai complicat. Vedem ce face Rusia împotriva Moldovei, vedem ce face Rusia împotriva ţărilor NATO, apropo de război hibrid, atacuri cibernetice, interferenţe în alegerile noastre. Iar România, având o suită de alegeri importante în această toamnă, şi noi trebuie să fim foarte vigilenţi acasă", a declarat Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO.

Tot la summit, România s-a alăturat iniţiativei aliate în domeniul supravegherii din spaţiu, apărută ca răspuns la ameninţările reprezentate de Rusia şi China. Cu ajutorul unor sateliți moderni dotați cu senzori și echipamente de imagistică, Alianţa va monitoriza activitățile de pe sol și de pe mare. Programul va costa un miliard de dolari pentru primii cinci ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri politice » România, menţionată de Joe Biden în discursul de la summitul NATO. "Ucraina îl poate opri şi îl va opri pe Putin"