Video Biden, discurs puternic în deschiderea summit-ului NATO: "Rusia nu va învinge". Ucraina va primi noi sisteme de apărare antiaeriană
Decizii cruciale pentru planetă, inclusiv pentru siguranţa României, vor fi luate la summitul NATO de la Washington, care a început aseară. Liderul de la Casa Albă i-a primit pe cei 32 de lideri din ţările membre, dar şi mai mulţi parteneri din Asia. Cu toţii vor negocia hotărâri delicate despre războiul din Ucraina, dar şi stoparea ascensiunii Chinei.
Joe Biden i-a primit aseară pe liderii blocului nord-atlantic, printre care şi preşedintele României, şi a ţinut în faţa acestora un prim discurs. "Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge. Este un moment crucial pentru Europa, pentru comunitatea transatlantică şi, aş putea adăuga, pentru lume. O mare parte din progresele pe care le-am făcut în cadrul alianţei i se datorează secretarului. Este un om integru şi riguros din punct de vedere intelectual, cu un temperament calm, în momente de criză", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.
Zelenski, discurs dur la adresa lui Vladimir Putin
Mai apoi, liderul american i-a acordat secretarului NATO, Jens Stoltenberg, o distincţie. "Extinderea NATO a unificat Europa într-un mod de neconceput anterior. A deschis calea spre integrarea în UE şi a adus pace şi prosperitate pe întregul continent. Şi nu uitaţi, cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. "Suntem hotărâţi să furnizăm Ucrainei capacităţi suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea rusă continuă, inclusiv de atacurile ruseşti deliberate asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii civile", se arată într-un comunicat al Casei Albe.
Într-o declarație comună, Joe Biden, Klaus Iohannis, dar şi premierul italian Giorgia Meloni au promis să ajute Ucraina cu sisteme de apărare anti-aeriană, Patriot sau Gepard. "Astăzi anunţăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", afirmă liderii celor cinci state donatoare.
- Summit-ul NATO de la Washington. Cele două subiecte fierbinţi pe care membrii Alianţei vor să le tranşeze
- Macron dezvăluie că SUA şi Germania se opun cel mai tare aderării Ucrainei la NATO: "Ucrainenii au fost destul de...
- Summit-ul NATO de la Washington, eveniment crucial pentru soarta lumii. Ce speră să obţină România
Şi preşedintele Ucrainei a ţinut un discurs dur la adresa lui Vladimir Putin. "Cât de mult mai poate rezista Putin? Răspunsul la această întrebare este chiar aici, în Washington. În timpul întregii sale guvernări, Putin a încercat să umilească America şi să frângă viaţa naţiunilor libere. Împreună cu America, lumea este capabilă să facă lucrurile corecte", a declarat Volodimir Zelenski.
Drapelul Alianţei flutură pe toate străzile din capitala Statelor Unite, în onoarea primului summit NATO organizat la Washington în ultimul sfert de secol. Este o ocazie specială - se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Pe 4 aprilie 1949, lua nastere Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. Acesta este documentul original semnat la acel moment dr președintele SUA Harry Truman și aliați din 11 țări, ca un scut impotriva agresiunii URSS. Iar aceasta este fotografia care surprinde momentul formarii NATO. Cel mai important articol din document, articolul 5 spune ca dacă o țară este atacata, celelalte sar în ajutor. Datorita acestui document, România este în acest moment protejata în fata agresiunii Rusiei.
Cel mai fierbinte subiect al summitului este războiul din Ucraina şi aprobarea unui pachet militar de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev. Aderarea la NATO, invitaţia mult aşteptată de preşedintele Zelenski, nu va veni, însă, nici cu această ocazie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰