Sfâșietor: După 12 ani de război civil, Siria continuă să sape noi morminte în masă. De data asta, pentru cei care n-au scăpat cu viață la cutremure
Apar imagini sfâșietoare din Siria. După 12 ani de război civil, sirienii se confruntă acum cu o nouă durere: trebuie să îi îngroape pe cei care nu au mai avut șanse să scape cu viață. Salvatorii sapă noi locuri de înmormântare în masă, care nu le sunt străine, pentru victimele cutremurelor puternice care au lovit regiunea luni.
De Marina Dinu la 09.02.2023, 18:41Sirienii au început să sape locuri de înmormântare în masă în nordul țării pentru victimele cutremurelor puternice care au lovit regiunea luni. Pentru ei, gropile comune nu sunt străine, din cauza ororilor care au început încă de acum 12 ani, odată cu războiul civil. Oamenii se confruntă acum cu o nouă durere după cele două cutremure devastatoare – primul cu magnitudinea 7,8 și al doilea cu 7,5 – au lovit Turcia și Siria vecină.
Imaginile postate de Căștile Albe, organizația de apărare civilă și de salvare care operează în zone din Siria aflate în afara controlului guvernului, arată gropi săpate în districtul Afrin din nord-est pentru victimele din orașul Jindires, relatează Mirror. Jindires este orașul în care o fetiță s-a născut sub dărâmături și a fost salvată, în viață, câteva ore mai târziu. În mod tragic, a rămas orfană la doar câteva minute după naștere.
Sirienii povestesc că au reușit să scape de bombardamente, dar nu și de cutremur
"Am auzit o voce în timp ce săpam", a declarat Khalil al-Suwadi, vărul tatălui, pentru AFP. El a continuat: "Am curățat praful și am găsit copilul cu cordonul ombilical (intact), așa că l-am tăiat și verișoara mea a dus-o la spital". Copilul a fost dus la tratament, în timp ce salvatorii au petrecut următoarele câteva ore recuperând trupurile rudelor sale. La înmormântarea comună care a avut loc marți, al-Suwadi și-a împărtășit durerea că familia sa a fost deja strămutată de mai multe ori din cauza războiului. Au reușit să supraviețuiască unei campanii de bombardamente rusești, dar nu și acestui dezastru natural.
- Cutremure în Turcia și Siria: Bilanţul a ajuns la aproape 20.000 de morţi, peste dezastrul de la Fukushima....
- INTERVIU. Ambasadorul Siriei în România cere ajutor de urgenţă după cutremur: "Asistenţa a ajuns doar în Turcia"
- "Ciorapii mei i-am dat la copii" Iadul prin care a trecut Mihaela şi cei doi copii prinşi sub ruine, în Turcia
Pediatrul Hani Maarouf a spus că nou-născutul este acum stabil, dar că a ajuns în stare proastă: "A avut mai multe vânătăi și răni pe tot corpul", a spus el pentru AFP. El a continuat: "A sosit cu hipotermie din cauza frigului. A trebuit să o încălzim și să îi administrăm calciu".
După ce au postat imagini ale gropilor comune, Căștile Albe au spus că operațiunile de salvare devin din ce în ce mai dificile, cu "sute de familii" încă îngropate sub dărâmături și cu "o lipsă mare de echipamente de căutare și salvare". Salah Abulgasem, un lucrător umanitar de la Islamic Relief, a declarat: "Văd imagini de la colegii mei cu gropi comune. Nu există suficient spațiu pentru a-i îngropa".