Antena Meniu Search
x

Video INTERVIU. Ambasadorul Siriei în România cere ajutor de urgenţă după cutremur: "Asistenţa a ajuns doar în Turcia"

Ambasadorul Republicii Arabe Siriene a acordat un interviu pentru Observator, în care a vorbit despre situaţia din ţara sa, după cutremur.

de Simona Moloiu

la 09.02.2023, 16:41

Vezi și

Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a trecut de 17.500 de morţi. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur în ambele țări. De altfel, OMS se teme că mulţi din cei care au supravieţuit cutremurului ar putea muri pentru că nu au adăpost, apă, electricitate sau cu ce să se încălzească. Ambasadorul Siriei în România a vorbit despre situaţia sa şi a cerut ajutor internaţional.

Declaraţiile făcute de ambasador, traduse în limba română

"Conscinţele sunt catastrofale. Avem, astăzi, peste 1000 de oameni morţi, iar numărul este de aşteptat să crească, avem sute de răniţi şi mulţi alţii au rămas pe drumuri. Ne aşteptăm ca comunitatea internaţională să facă ceva în legătură cu această situaţie. Din nefericire, tot ajutorul şi asistenţa au ajuns doar în Turcia. 

Nu avem combustibil, nu avem gaz, nu avem materiale, nu avem maşini, ambulanţe. În acest moment, încă sunt oameni sub dărâmături. Încercăm să vorbim cu toată lumea, ca să ne ajute. Din nefericire, totul este politizat. Guvernul din România a reacţionat, însă, pozitiv şi a anunţat că va trimite materiale şi asistenţă medicală în Siria. Problema este că acest gen de catastrofă nu poate aştepta. Este o chestiune de tip. 24 de ore, 48 de ore, pentru că oamenii mor. Deci avem nevoie de avem nevoie de acţiuni imediate din partea comunităţilor internaţionale. 

Din cauza sancţiunilor, oamenii trăiesc cu dificultăţi. Nu au încălzire, nu au combustibil, nu au benzină... Asta este cea mai mare problemă. Toate aeroporturile din Siria sunt deschise pentru orice fel de ajutor. Ajutorul în caz de urgenţă nu este restricţionat. Nu exista umanitate. Până şi umanitatea este politizată", a spus ambasadorul Siriei într-un interviu acordat Observator.

Declaraţiile făcute de ambasador, traduse în limba arabă

"خالد شرف، السفير السوري في بخرست:

 العواقب كارثية، حتى اليوم لدينا اكثر من ١٠٠٠ حالة وفاة، و من المتوقع ان تزداد هذه الارقام، المئات من الجرحى و بقية الكثير بلا مأوى. 

كنا نتوقع ان المجتمع الدولي سيقوم بالمجريات اللازمة نسبتا لهذه الحالى المأسوية و لكن للأسف كل المسعدات و العتاد وصلت الى تركيا فقد.

 ليس لدينة بنزين، غاز، اسعافات و العتاد اللازمة.

نتواصل مع الجميع لمحاولة طلب الاستغاثة  و المساعدة. لكن للاسف كل شيء مسيّس. انما السلطات الرومانية تفاعلت إجابياً و اعلنت انها سوف ترسل العتاد و المساعدات الطبية الازمة الى سورية.

هذا النوع من الكوارث لا يمكنها الانتظار. انها مسألة وقت، الناس يموتون. يجب على المجتمع الدولي اتخاذ الإجرائات اللازمة بأسرع وقت. 

بسبب العقوبات على سورية الناس تعيش مع صعوبات عديدة، لا تدفئة، لا بنزين، ولا مازوت.

  و هذه المشكلة الكبرى.

 لا وجود للانسانية، لأن النسانية تسيّسة.

 الناس تموت، و ما علاقة ذالك بالعلاقات السياسية؟

 احد زملائي في السفارة خسر ١٧ فرد من اقربائه.

 سورية تتطلب الاستغاثة العاجلة، المساعدة العاجلة. الناس يموتون"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » INTERVIU. Ambasadorul Siriei în România cere ajutor de urgenţă după cutremur: "Asistenţa a ajuns doar în Turcia"