Siria îndrăzneşte să viseze din nou, după căderea lui Assad. "Este o fericire imensă, uriașă"
Siria îndrăzneşte să viseze din nou. Prima zi de vineri de rugăciune fără Bashar al-Assad la putere a însemnat libertate. După mai bine de cinci decenii de dictatură, sirienii au ieşit în pieţe şi pe străzi să sărbătorească ''Ziua Victoriei''. În acelaşi timp, zeci de mii de familii încă îi caută pe cei dragi, dispăruţi în anii de teroare.
De Redactia Observator la 14.12.2024, 09:48A fost mare sărbătoare pe străzile din Damasc. Pentru prima dată în mai bine de 50 de ani, sirienii învaţă să fie liberi, din nou. "Nici nu pot descrie ce se întâmplă acum. Este o fericire imensă, uriaşă, pe care o trăim cu toţii. Nu ne-am mai simţit aşa de mult timp", a spus un localnic.
Prima zi de vineri de rugăciune fără Bashar al-Assad la putere a fost numită de sirieni o zi a victoriei. "Acum suntem una dintre cele mai fericite ţări de pe planetă. Jur, nu am mai pus piciorul în această moschee din 2011", a mărturisit un credincios.
"Eliberarea Siriei nu înseamnă doar dispariţia tiranului şi a grupului său, ci şi instaurarea unui stat al justiţiei, demnităţii, libertăţii şi mândriei, precum şi protejarea drepturilor", a spus Mohammed Al-Bashir, premierul interimar al Siriei.
Momente de sărbătoare în Siria. Pe seară, cerul a fost luminat de un spectacol de artificii
- Momentul în care Clarissa Ward de la CNN "salvează un prizonier sirian abandonat într-o închisoare secretă" a...
- Infernul de la închisoarea siriană Sednaya, denumită "Abatorul uman": torționarii sunt căutați de oameni pe...
- Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea...
- Orori de neimaginat ies la iveală după căderea lui Assad. Mărturii din închisoarea denumită "Abatorul uman"
Nou Guvern din Siria a suspendat Parlamentul şi Constituţia pentru o perioadă de trei luni. Motivul este că actuala Constituţie, care datează din anul 2012 nu specifică faptul că islamul este religia de stat a ţării.
Regimul Assad a fost doborât în doar 12 zile, după 13 ani de război civil. Fuga lui Bashar al-Assad pune capăt unui război care a ucis jumătate de milion de oameni şi care a provocat una dintre cele mai mari crize ale refugiaţilor.
Viitorul spre care privesc sirienii este însă unul incert. Rebelii care au preluat puterea sunt conduși de alianța islamistă Hayat Tahrir al-Sham, care a avut legături strânse cu Al Qaida, împreună cu un grup de miliții siriene numit Armata Națională Siriană, susţinută de Turcia. Jurnaliştii de la The Guardian scriu că Rebelii sirieni au pus la cale timp de un an complotul care a dus la căderea regimului Assad.