Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Noile legi care vin la pachet cu permisul digital. Ce vor păți șoferii români care încalcă regulile de circulație în orice țară din UE

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii au ajuns la un acord pentru introducerea permisului de conducere digital. Şoferii nu vor mai avea nevoie de cardul de plastic. Vor avea la purtător documentul electronic, în telefonul mobil. Noul permis vine, însă, la pachet, cu un control mai strict al sancţiunilor şi impune pedepse mai dure pentru şoferii care sunt pericol public. 

de Redactia Observator

la 30.03.2025 , 20:00

Pentru a face posibilă circulaţia cu permisul digital de conducere, bazele de date ale Poliţiilor din Uniunea Europeană vor fi interconectate. Acordul îşi propune să îmbunătăţească siguranţa pe şoselele de pe continent, unde aproape 20.000 de oameni mor anual în accidente rutiere. 

"În prezent, dacă un cetățean este sancționat într-un stat membru, acest lucru nu înseamnă în mod automat că sancțiunea respectivă se aplică și în celelalte state, cum ar fi România. Odată cu noile reguli europene și cu acest sistem digital unificat, regulile devin obligatorii pentru toate statele", explică Eugen Tomac, europarlamentar.

Permis de conducere digital, direct de pe telefon, până în 2030

Vezi și

Asta înseamnă că un şofer român care încălcă grav regulile de circulaţia la Viena nu va mai avea dreptul să conducă nicăieri în Uniunea Europeană, dacă Poliţia din Austria îi ridică permisul. 

Pe acelaşi subiect

"Dacă ai făcut o greșeală aici, nu înseamnă că în altă țară ar trebui să ai dreptul să conduci. Greșeala e pe persoană, nu pe țară".

În paralel, Parlamentul European a introdus noi cerinţe pentru obţinerea permisului digital de conducere. Şoferii vor învăţa despre cum le distrage atenţia telefonul folosit în timp ce sunt la volan şi cum să conducă pe zăpadă şi drumuri alunecoase.

Permisul digital de conducere va putea fi accesat pe telefonul mobil şi va fi valabil 15 ani. Vine, însă, cu reguli şi sancţiuni mai dure pentru şoferii care conduc băuţi sau drogaţi. Ţările Uniunii Europene au căzut de acord să introducă documentul electronic până la sfârşitul anului 2030

Vizaţi de noile reguli sunt aproape 9.000.000 de români care au permis de conducere. 

Pentru prima dată, normele Uniunii Europene vor stabili o perioadă de probă de cel puţin doi ani pentru şoferii începători. Iar pentru a reduce criza de şoferi profesionişti, vârsta minimă la care poate fi obţinut permisul de conducere pentru camioane va fi redusă de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuz de la 24 la 21 de ani, dacă solicitantul are certificat de competenţă profesională. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Ştiri externe » Noile legi care vin la pachet cu permisul digital. Ce vor păți șoferii români care încalcă regulile de circulație în orice țară din UE