Soțiile militarilor ucraineni din uzina Azovstal sunt disperate. Se oferă ca scut uman, dacă ONU va încerca să-i evacueze
Cel puţin 20 de civili au fost evacuaţi ieri de la combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, după un armistiţiu temporar. O nouă tentativă de evacuare e în desfăşurare acum. Aproximativ o sută de oameni ar fi în drum spre o zonă controlată. Alţi aproape 2.000 de militari şi 1.000 de civili din uzină deja nu mai au provizii. Iar ruşii continuă să atace. Rachete supersonice au distrus pista de decolare a aeroportului din Odessa.
De Redactia Observator la 01.05.2022, 20:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Situaţia este disperată la combinatul siderurgic Azovstal, bombardat permanent de armata rusă. Imaginile din satelit arată că nu există clădire din complex care să nu fi fost afectată. În tuneluri, oamenii nu mai au ce să mănânce, nu mai e nici apă, nu mai sunt medicamente, iar medicii militari nu mai fac faţă să trateze sutele de răniţi.
Resursele noastre sunt extrem de limitate. Oamenii mor sub privirile noastre pentru că nu avem posibilitatea de a-i evacua, nu avem cum să îi tratăm aşa cum trebuie.
Sviatoslav Palamar, comandant adjunct batalion Azov: Sunt oameni care au nevoie de asistenţă medicală, dar nu ştim de ce nu sunt evacuaţi
Armele au tăcut în Mariupol, după zile întregi de bombardamente
- Război Rusia - Ucraina, ziua 67 LIVE TEXT. Ucrainenii susțin că au atacat cartierul general al rușilor, din...
- Propaganda Rusiei face "simulări" de atacuri cu rachete: ruşii avertizează că rachetelor lor pot lovi Marea...
- Ucrainenii au doborât încă un elicopter rusesc de atac Ka-52. Rusia ar fi pierdut 11 astfel de aparate de la...
Atacurile s-au oprit seara trecută timp de mai multe ore pentru o primă tentativă de evacuare a civililor adăpostiţi în uzină.
Sviatoslav Palamar, comandant adjunct batalion Azov: Am transferat 20 de civili salvaţi dintre dărâmături în locul stabilit. Este vorba de femei şi copii.
Refugiaţii au ajuns în oraşul Zaporojie cu un autobuz. Ruşii spun că două grupuri, în total 46 de oameni, au fi fost evacuaţi ieri, printre care șase copii sub 14 ani. Informaţia nu a fost confirmată însă de Kiev.
Pe străzile capitalei Ucrainei, rudele militarilor cer ca evacuarea să nu se oprească doar la civili. Disperarea le-a făcut pe soţiile militarilor să se ofere chiar să fie folosite ca scut uman pentru a proteja un convoi al ONU care să se ocupe de operaţiune.
Îl aştept să se întoarcă acasă în viaţă. Nu vrem eroi post-mortem.
Doar că, de partea cealaltă, militarii ruşi nici nu vor să audă de o astfel de variantă.
Militar rus: De trei ori li s-a oferit ocazia să iasă, să plece, dar când ies doar îşi întăresc poziţile. Nu ştiu ce gândesc politicienii, dar ca şi soldat, ca şi luptător le spun că trebuie să demolăm nenorocita asta de uzină.
Mii de militari au fost ucişi de la începutul războiului, lăsând în urmă drame pe care familiile abia le pot îndura. Este şi cazul Viktoriei Nazarenko, al cărei soţ a fost ucis de un lunetist cu trei săptămâni înainte ca ea să nască gemeni.
Viktoria Nazarenko, văduvă militar: Nici măcar nu a apucat să îşi vadă copiii, nu a apucat să îi ţină în braţe. Bebeluşii şi amintirile sunt tot ce mi-a mai rămas de la el.
Pierderile sunt însemnate şi pe partea rusă, conform autorităţilor ucrainene
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Au pierdut mai mult de 23 de mii de soldaţi în această bătălie fără sens pentru Rusia, dar nu se opresc.
Armata rusă ar fi rămas şi fără peste 1.000 tancuri, 2.500 de blindate şi 200 de avioane de la începutul războiului. Ofensiva s-a intensificat însă atât în Est, cât şi la mai puţin de 300 de km de România. Rachete supersonice Onyx lansate de ruşi de pe ţărmul Mării Negre au distrus un hangar şi pista de decolare nou-construită de pe aeroportul din Odessa.
În faţa noilor ameninţări, Statele Unite şi-au arătat din nou sprijinul printr-o vizită la Kiev a preşedintelui Camerei Reprezentanţiilor, Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial american care s-a întâlnit faţă-n faţă cu Zelenski de la începutul războiului.