Antena Meniu Search
x

Cum arată subteranele combinatului Azovstal în care se ascund mii de ucraineni - diagramă. Buncăre și tuneluri dispuse pe șase niveluri

De câteva săptămâni, 2.000 de soldaţi  şi 1.000 de civili din Mariupol se ascund de bombardamentele ruşilor în combinatul Azovstal. Cotidianul german Bild a publicat o diagramă care arată cum decurge viaţa în cele şase niveluri subterane ale uzinei şi cum reuşesc ucrainenii să reziste asediului rusesc. Război Rusia - Ucraina, ziua 61 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 25.04.2022, 16:44

Mariupolul, care avea aproxmativ 450.000 de loucitori îniante de lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, a devenit un câmp de ruine, cu locuitori care trăiesc în subsoluri şi cărora le lipseşte totul şi nu au comunicaţii cu exteriorul.

O parte dintre aceştia sunt adăpostiţi în tunelurile cu o lungime de peste 24 de kilometri ale uzinei Azovstal. Cotidianul german BILD a publicat o diagramă, preluată de Nexta, care arată cum sunt împărțite subteranele uzinei şi cum reuşesc astfel militarii şi civilii ucraineni să reziste asediului.

Rusia vrea chiar să deschidă un coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Sky News. Rapoartele au arătat că încetarea focului a avut loc de la ora 11:00 GMT, iar orice civil din uzină ar fi putut pleca în orice direcție.

Sursele citate spun că unii dintre cei care se adăpostesc în buncărele subterane de la uzină se află acolo de la sfârșitul lunii februarie și nu au mai văzut lumina zilei de săptămâni întregi. 

Pe acelaşi subiect

Diagrama Avozvstal realizată de BILD

Bild.de via Twitter Nexta

Cum arată viaţa sub uzina Azovstal

  • 1. La suprafață, în interiorul combinatului, sunt amplasate tancuri și piese de artilerie ucrainene.
  • 2. Lunetiști se ascund în clădirile din combinat.
  • 3. Un buncăr din timpul Războiului Rece.
  • 4. Civilii se ascund între al doilea și al patrulea etaj subteran al combinatului. Proviziile de mâncare și de muniție se află acolo.
  • 5. Buncărul are un sistem independent de alimentare cu electricitate și apă.
  • 6. Tunelurile subterane au lungime totală de 24 de kilometri și îi protejează pe cei adăpostiți aici de bombardamente.
  • 7. Luptătorii ucraineni sunt localizați la ultimul nivel în subteran. 

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că trupele ucrainene de la fața locului ar putea pleca dacă ar respecta o încetare a focului, dar se pare că niciun luptător nu a acceptat oferta. Vladimir Putin le-a spus soldaților ruși să blocheze centrala atât de bine încât nici măcar „o muscă” să nu poată trece neobservată.

Cum arată şi ce reprezintă uzina Azovstal

Acum combinatul este ultimul refugiu pentru cei care apără orașul distrus în proporție de 95 %, iar Moscova caută o victorie de propagandă în războiul său haotic din Ucraina, relatează The Telegraph

Uzina Azovstal, un uriaș complex industrial construit în epoca sovietică, a fost descrisă drept un ”oraș sub oraș” din cauza rețelei vaste de adăposturi și tuneluri subterane. Se întinde pe aproximativ 10 km pătrați. Covorul de coșuri înalte, clădiri industriale uriașe și furnale se poate vedea de la distanță. Câteva sute de de civili se ascund acolo

Ca o ironie a sorții, uzina Azovstal a fost reconstruită de sovietici după ce naziștii aproape că au distrus-o în al Doilea Război Mondial. Comuniștii au construit la Azovstal adăposturi anti-aeriene atât de adânci încât să poată rezista și unui atac nuclear. Este unul dintre motivele pentru care rușii nu o pot cuceri în prezent. Separațiștii pro-ruși din Ucraina, care susțin invazia, se plâng acum că această ingeniozitate este ceea ce a făcut ca uzina să fie atât de dificil de capturat.

„Ați fi surprins de cât de bine pot supraviețui oamenii bombelor mari într-o astfel de unitate”, a declarat Frederick Kagan, director la Institutul American de Întreprinderi pentru Cercetare în Politici Publice, într-un interviu recent pentru The New York Times.

„Este practic un oraș sub un oraș (n. red- subteran)”, a declarat Yan Gagin, un consilier al autoproclamatei Republici Populare Donețk, într-un interviu recent acordat presei de stat ruse. Imagini filmate cu drona în timpul războiului din Ucraina oferă câteva indicii despre motivele pentru care capturarea uzinei se dovedește a fi o misiune imposibilă pentru forțele ruse. Un pod de legătură a fost distrus, iar drumul spre combinat este presărat cu mașini arse.

Zona este plină de zeci de clădiri industriale care ar putea servi drept puncte pentru ca forțele ucrainene să lanseze ambuscade împotriva invadatorilor. Cu toate acestea, filmările arată că uzina a suferit atacuri devastatoare din partea rușilor, multe dintre aceste clădiri au fost distruse de artilerie și rachete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Cum arată subteranele combinatului Azovstal în care se ascund mii de ucraineni - diagramă. Buncăre și tuneluri dispuse pe șase niveluri