Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 67 LIVE TEXT. Primele imagini cu evacuarea civililor din oțelăria Azovstal. În operațiune s-au implicat Crucea Roșie și ONU

Război Rusia - Ucraina, ziua 67. A început evacuarea civililor din uzina Azovstal. Douăzeci de civili au ieşit din uzină, dar se crede că sute de persoane se adăpostesc în ultimul bastion din Mariupol. Presa de la Kiev anunţă că armata ucraineană a ucis încă un ofiţer rus de rang înalt: general-maiorul Andrei Simonov care a fost ucis în apropierea oraşului Izum. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie.

de Redactia Observator

la 01.05.2022, 22:14

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE. Imagini cu evacuarea civililor din uzina Azovstal

Jurnaliștii de la NEXTA au publicat primele imagini cu operațiune de evacuare din oțelăria Azovstal. Pe înregistrare se pot observa militari ucraineni care ajută civilii ce se adăposteau sub ruinele combinatului să iasă la suprafață. La operațiune au participat Crucea Roșie și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:50. Joe Biden ar putea fi autorizat să folosească armata SUA pentru a apăra Ucraina

Congresul îi va oferi preşedintelui Joe Biden autorizaţia să folosescă forţele armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin îşi intensifică războiul, propune un parlamentar american.

Congresmanul Adam Kinzinger a anunţat introducerea unei rezoluţii comune care ar autoriza utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei dacă Vladimir Putin îşi intensifică atacurile.

Rezoluţia i-ar oferi preşedintele Statelor Unite o autorizaţie să utilizeze forţele armate pentru a răspunde în cazul în care Federaţia Rusă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare împotriva Ucrainei. Rezoluţia ar urma să treacă prin Congres zilele viitoare. Kinzinger a făcut anunţul în premieră la CBS.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, America şi-a exprimat clar poziţia - angajamentul faţă de libertate - care i-a pus pe autocraţi în defensivă şi a consolidat democraţiile din întreaga lume. În ultimul deceniu, am văzut cum această hotărâre s-a clătinat, iar tiranii, precum Vladimir Putin, au exploatat aceste vulnerabilităţi. Astăzi, America are ocazia de a-şi reafirma sprijinul faţă de oamenii care caută libertatea şi de a se opune cu fermitate autoritarismului. După ce am vorbit cu secretarul Blinken şi am auzit îngrijorările sale grave cu privire la utilizarea de către Putin a armelor chimice, sunt încrezător că Statele Unite vor arăta comunităţii internaţionale că nu vom tolera violenţa fără sens. Personalul meu şi cu mine aşteptăm cu nerăbdare să continuăm discuţiile cu secretarul Blinken pentru a ne asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru orice încălcare a dreptului internaţional. Ştim că milioane de ucraineni sunt strămutaţi, iar mii de oameni au fost ucişi. Ţintirea civililor, execuţiile în masă şi nenumăratele rapoarte de violuri comise de forţele ruseşti au rămas în mare parte nepedepsite. Trebuie să luăm măsuri pentru a pune capăt acestor atrocităţi. Cuvintele contează, dar şi acţiunile noastre contează. Introduc acest AUMF ca o linie roşie clară, astfel încât administraţia să poată lua măsuri adecvate în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice, biologice şi/sau nucleare. Aşa cum a spus preşedintele Statelor Unite, Putin trebuie oprit. În consecinţă, comandantul suprem al celei mai mari armate din lume ar trebui să aibă autoritatea şi mijloacele necesare pentru a lua măsurile necesare pentru a face acest lucru", a explicat parlamentarul, potrivit MEDIAFAX.

Adam Kinzinger a subliniat că rezoluţia nu este un act ostil, ci doar are scopul să îi ofere preşedintelui Biden posibilitatea să intervină rapid în caz de necesitate. „Îi oferă, ştiţi, o mai mare flexibilitate, dar este, de asemenea, un factor de descurajare pentru Vladimir Putin", a precizat Kinzinger la CBS.

UPDATE 20:05. Evacuarea din mai multe zone ale orașului Mariupol a fost amânată din motive de securitate

Evacuarea din mai multe zone ale Mariupolului a fost amânată din motive de securitate, anunță BBC. Duminică, autoritățile din Mariupol i-au invitat pe locuitori să se adune la un centru comercial pentru a fi evacuați. Ulterior, Consiliul Local a anunțat pe Telegram că această evacuare a fost amânată din motive de securitate până luni, la ora locală 08.00.

Tot duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o scurtă declarație pentru a anunța că evacuarea oțelăriei Azovstal din Mariupol este în curs de desfășurare. Președintele ucrainean a confirmat că primul grup de „aproximativ 100 de persoane" se îndreaptă „spre zona controlată".

Pe lângă luptătorii și civilii blocați în combinatul siderurgic Azovstal din sudul orașului Mariupol, se estimează că în alte părți ale orașului sunt aproximativ 100.000 de locuitori.

Aceștia încearcă să supraviețuiască fără apă curentă, electricitate sau gaz de săptămâni întregi, transmite MEDIAFAX.

UPDATE 18:35. Armata ucrainei susține că a atacat cartierul general al militarilor ruși, din orașul Izium

Mai mulţi ofiţeri ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra cartierului general stabilit de armata rusă în oraşul Izium din estul Ucrainei, afirmă oficiali guvernamentali de la Kiev, potrivit agenţiei DPA.

Printre victime se numără ofiţeri superiori ruşi, susţine pe Telegram un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Heraşcenko, informaţie neconfirmată de surse independente.

Oficialii ucraineni cred că în acel amplasament atacat ar fi trebuit să se afle şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, unităţi ruse din Districtul Militar Est şi echipamente antiaeriene sunt desfăşurate către Izium pentru a susţine unităţile ruse probabil uzate de lupte în încercarea de a avansa la sud de acest oraş, transmite AGERPRES.

Între timp, peste graniţă în Rusia autorităţile locale din regiunea Belgorod au anunţat că o persoană a fost rănită în urma atacului asupra unei instalaţii militare ruseşti, iar în regiunea Kursk un pod feroviar a fost detonat în ceea ce guvernatorul local a descris drept un act de sabotaj.

Rusia a acuzat în ultima săptămână o serie de atacuri efectuate de forţele ucrainene pe teritoriul său la Belgorod şi în alte zone de la graniţă asupra unor depozite ruseşti de muniţii şi combustibili.

UPDATE 17:45. Crucea Roșie confirmă evacuarea civililor din oțelăria Azovstal

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că duminică este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informația a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al ONU, anunță BBC.

„CICR confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia a declarat că grupuri de 25 și 21 de persoane au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, ultima parte a orașului rămasă sub controlul trupelor ucrainene. Soldații ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit sâmbătă oțelăria.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți prinși în complexul industrial. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicații în tot orașul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri rusești.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuții intense" pentru a conveni asupra unei operațiuni de evacuare, după întâlniri cu președintele Zelenski la Kiev și cu președintele Putin la Moscova.

UPDATE 17:05. Procurorul general al Ucrainei spune că sunt investigate peste 9.000 de cazuri de crime de război, anunță CNN

Procurorul general al Ucrainei a declarat că biroul deschide noi cazuri de presupuse crime de război comise de forțele rusești. Astfel, s-a ajuns la un total de 9.158 de dosare penale „care implică pur și simplu crime de război".

„Am identificat deja criminali de război. Sunt 15 persoane în regiunea Kiev, de exemplu, 10 dintre ele în Bucha. Îi tragem la răspundere pentru tortură, viol și jafuri", a declarat Iryna Venedictova.

Săptămâna trecută, procurorii ucraineni au numit zece soldați ruși suspectați de o serie de crime la Bucea.

În ceea ce privește identificarea victimelor de la Bucea, Venedictova a declarat că unele cadavre nu pot fi identificate și că se colectează mostre de ADN. „Din păcate, avem motive să deschidem noi cazuri în fiecare zi: moartea civililor, bombardamente, deportarea cetățenilor și copiilor noștri în teritoriile ocupate și pe teritoriul statului agresor", a spus ea.

Procurorul a explicat că aceste cazuri sunt în regiunile Kiev, Cernihov și Sumî. Venedictova a mai spus că Ucraina primește asistență internațională în cadrul investigațiilor sale. „Acum avem o echipă de experți francezi, precum și experți din Slovacia. Marțea viitoare îi așteptăm pe experții din Lituania", a precizat ea.

UPDATE 15:15 Evacuările din Mariupol „ar putea" fi posibile duminică

Autoritățile din orașul asediat din sudul țării spun că evacuările ar putea fi posibile duminică pentru o parte din miile de oameni care au rămas blocați în interior. Reprezentanții Primăriei din Mariupol le-a spus celor care doresc să plece să se adune la un punct de evacuare de la Port City Mall la ora 13:00 GMT.

De asemenea, agenția de știri Reuters relatează că un grup de aproximativ 40 de civili a ajuns în regiunea Donețk după ce a scăpat din combinatul siderurgic Azovstal. Agențiilor de știri de stat rusești afirmă că 46 de civili au părăsit recent zona.

Aproximativ 1.000 de civili au fost blocați în uzină timp de săptămâni, alături de ultimele forțe de apărare din Mariupol. Nu se știe cu exactitate câte persoane au rămas la uzină.

UPDATE 14:20 Papa Francisc despre războiul din Ucraina: “Un regres macabru al umanităţii”

Papa Francisc a afirmat, duminică, adresându-se credincioşilor strânşi în Piaţa Sf. Petru, că războiul din Ucraina este “un regres macabru al umanităţii”. Suveranul Pontif a menţionat că invazia din Ucraina l-a făcut să sufere şi să plângă. El a făcut un apel ca oamenii blocaţi în oţelăria din Mariupol să poată fi evacuaţi prin coridoare umanitare. Reuters notează că Papa Francisc a criticat implicit Rusia, spunând că Mariupolul a fost “bombardat şi distrus într-un mod barbar”.

UPDATE 12:07 Rusia anunţă 46 de civili au părăsit zona combinatului siderurgic din Mariupol

Două grupuri de civili au părăsit sâmbătă clădirile din apropierea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC. 25 au plecat sâmbătă după-amiază, iar alte 21 după lăsarea întunericului, au precizat reprezentanții ministerului într-o postare pe Telegram. Conform acestora, civililor le-au fost asigurate hrana, cazarea și asistența medicală.

BBC anunță că nu a reușit să confirme această informație din surse independente. Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că aproximativ 1.000 de civili au rămas la uzina siderurgică, iar unii dintre ei se află „la granița dintre viață și moarte”.

UPDATE 10:55 Nancy Pelosi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, la Kiev

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, l-a vizitat pe preşedintele Zelenski la Kiev, transmite The Guardian, citat de news.ro. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat, duminică, o înregistrare video care o arată pe Pelosi împreună cu o delegaţie de reprezentanţi ai SUA. În scurta înregistrare video, Pelosi îi spune preşedintelui ucrainean: "Vă vizităm pentru a vă mulţumi pentru lupta voastră pentru libertate... Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Aşa că angajamentul nostru este să fim aici pentru voi până când lupta se va încheia".

UPDATE 10:20 Ruşii avertizează că rachetelor lor pot lovi Marea Britanie, Franţa sau Germania în doar 3 minute

Înarmarea Ucrainei de Occident ar putea întrerupe complet dialogul între Moscova şi Kiev, avertizează autorităţile ruse. Asta în timp ce Ucraina cere evacuarea de urgenţă a sutelor de civili şi militari adăpostiţi la combinatul siderugic Azovstal din Mariupol. Oficiali din ministerul de externe rus consideră dialogul dintre Moscova şi Washington îngheţat la nivel strategic după suplimentarea ajutorului militar oferit Ucrainei. Mai mult, propagandiştii Kremlinului avertizează că rachetele ruseşti pot ajunge în Marea Britanie, Franţa sau Germania în doar trei minute.

UPDATE 09:15 Ministerul ucrainean al Apărării avertizează asupra unor "semne" că Rusia îşi măreşte efectivele în Donbas

Un oficial militar ucrainean a avertizat, sâmbătă, că Rusia continuă să îşi consolideze forţele în estul regiunii Donbas şi îşi intensifică măsurile ofensive, transmite Fox News, citat de news.ro. ”Începând de astăzi, vedem semne că Rusia şi-a mărit trupele în zonele de operaţiuni din est. Îşi măresc numărul de unităţi şi vor să cucerească cât mai mult teritoriu ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik. ”Deocamdată, principalul lor obiectiv este să obţină limitele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk, precum şi ale regiunii Herson", a adăugat acesta. 

UPDATE 09:08 Rusia afirmă că Ucraina își bombardează proprii civili în Herson

Bombardamentele ucrainene au ucis și rănit proprii civili în Herson, a anunțat duminică Rusia, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Moscova și-a îndreptat atenția spre sudul și estul Ucrainei după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev, într-un asalt de nouă săptămâni care a distrus orașe, a ucis mii de civili și a forțat peste 5 milioane de persoane să fugă în străinătate.

Rușii au capturat orașul Herson și au ocupat în mare parte Mariupol, orașul port strategic din estul țării, situat la Marea Azov. Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele Kyselivka și Shyroka Balka din regiunea Herson, a anunțat duminică agenția rusă de știri RIA. Ministerul nu a oferit alte detalii.

Încă un general rus ucis în Ucraina, anunţă presa de la Kiev

Autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea oraşului Izum din regiunea de nord-est a Harkovului, informează Kiev Post, citat de news.ro. Unităţile Gărzii Naţionale au raportat la 30 aprilie că au depistat un post de comandă de teren al Armatei 2 Ruse în zonă şi au transmis coordonatele militarilor a căror artilerie a tras asupra poziţiilor. Peste 30 de vehicule blindate ruseşti, inclusiv tancuri, au fost lovite în salvele rachetelor.

Consilierul prezidenţial Oleksei Arestovici a declarat într-un interviu publicat pe YouTube că aproximativ 100 de militari ruşi au fost ucişi, inclusiv Simonov. Datele din domeniul public disponibile despre ceea ce este echivalentul american al unui general de brigadă, spun că Simonov a fost un lider senior al unităţilor de război electronic. Potrivit datelor Kyiv Post, moartea sa ar fi a zecea în rândurile generalilor Rusiei din Ucraina din 24 februarie.

Blinken a discutat cu Kuleba despre revenirea diplomaţilor americani în Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean DmItro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie, informează The Guardian, citat de news.ro. Potrivit unui raport al purtătorului de cuvânt al departamentului american, Ned Price, Blinken l-a informat pe Kuleba cu privire la planurile pentru vizitele guvernului american la Lviv săptămâna aceasta şi la Kiev, înainte de o eventuală întoarcere a diplomaţilor americani în ţară.

Blinken "a subliniat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii brutale a Rusiei", a spus Price. Cei doi au discutat, de asemenea, o cerere de 33 de miliarde de dolari adresată Congresului de către administraţie, pentru ajutor de securitate, economic şi umanitar pentru a ajuta Ucraina să "câştige războiul inadmisibil al Kremlinului”.

Zelenski: Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. El a spus că Rusia este slăbită, dar "ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”. Lucrările de deminare continuă în zonele de nord, unde forţele ruse au fost alungate, a spus el, raportând că 69% din aşezările dezocupate au acum "autoguvernare locală cu drepturi depline".

Ucraina este în discuţii cu partenerii privind creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, a spus el şi se aşteaptă la o decizie cu privire la restricţiile petroliere în curând. "Dacă orice companie sau stat ajută Rusia să facă comerţ cu petrol, aceasta trebuie, de asemenea, să se confrunte cu sancţiuni”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, informează lefigaro.fr, citat de news.ro. Membră NATO şi aliat al Ucrainei, Turcia încearcă încă de la începutul războiului să faciliteze medierea între Moscova şi Kiev. Conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit. Ibrahim Kalin a fost însoţit de ministrul adjunct de externe Sedat Onal.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi, pe 10 martie la nivel ministerial la Antalya (sud) şi pe 29 martie la Istanbul. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă acum să organizeze un summit la Istanbul între preşedintele rus Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Douăzeci de civili au părăsit uzina siderurgică Azovstal, asediată de ruși

Luptătorii ucraineni asediați de forțele rusești în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol au confirmat că un grup de civili a reușit să părăsească locul, potrivit BBC, citat de Mediafax. Comandantul adjunct al batalionului ucrainean Azov, Sviatoslav Palamar, a declarat că grupul de 20 de persoane - inclusiv femei și copii - a fost transferat într-un „loc adecvat”.

Anterior, presa de stat rusă a anunțat că 25 de persoane au fost evacuate, dar nu a precizat unde au fost duse acestea. Moscova a fost supusă în ultima perioadă unei presiuni internaționale intense pentru a permite civililor să plece. Se crede că sute de persoane se adăpostesc în uzină, ultimul loc controlat de soldații ucraineni în Mariupol. Moscova a cerut ca aceștia să se predea.

Lavrov: Ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din discuțiile de pace cu Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din discuțiile de pace cu Ucraina, dar negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a negat acest lucru, transmite Reuters. „În prezent, delegațiile rusă și ucraineană discută de fapt zilnic prin videoconferință un proiect al unui posibil tratat", a declarat Lavrov pentru agenția oficială de știri chineză Xinhua.

„Ordinea de zi a discuțiilor ... include, printre altele, chestiunile legate de denazificare, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse”, a spus Lavrov, fără a da detalii. Însă negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a afirmat că Lavrov nu a participat la nicio rundă de negocieri și că Ucraina nu are nevoie de lecții de „denazificare” sau de utilizare a limbii ruse de la cei care au atacat și ocupat orașele ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 67 LIVE TEXT. Primele imagini cu evacuarea civililor din oțelăria Azovstal. În operațiune s-au implicat Crucea Roșie și ONU