Antena LIVE

Curs valutar

SUA amenință ca nu va opri Ucraina să-i lovească pe ruşi cu arme americane, dacă nord-coreenii vor intra în luptă

Ucraina nu va avea noi restricţii privind utilizarea armelor americane împotriva forţelor nord-coreene în cazul în care acestea ar intra în luptă împotriva forţelor ucrainene, a declarat luni Pentagonul, care a estimat că 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în estul Rusiei pentru antrenamente, relatează Reuters.

De la 28.10.2024, 19:01
WhatsApp
Avertismentul SUA, dacă nord-coreenii intră în luptă Profimedia

Război în Ucraina. "O parte dintre aceşti soldaţi s-au apropiat deja de Ucraina şi suntem din ce în ce mai îngrijoraţi că Rusia intenţionează să folosească aceşti soldaţi în luptă sau pentru a sprijini operaţiunile de luptă împotriva forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, în apropierea graniţei cu Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat anterior luni că unităţi militare din Coreea de Nord au fost desfăşurate în regiunea Kursk din Rusia, pe care forţele ucrainene au cucerit-o într-o ofensivă surpriză în vară. Singh a refuzat însă să confirme prezenţa forţelor nord-coreene în Kursk. "Este probabil ca acestea să se deplaseze în acea direcţie spre Kursk. Dar nu am mai multe detalii încă", a declarat Singh.

De ce se tem ucrainenii de soldaţii nord-coreeni "de elită". NATO confirmă că au fost trimişi în Kursk

Potrivit The New York Times (NYT), mii de soldați dintr-o unitate de elită a Armatei Populare Coreene (aşa cum este denumită armata nord-coreeană) au început să sosească în Kursk unde sunt așteptați să ajute la expulzarea forțelor ucrainene de pe teritoriul Rusiei. Armata rusă ar urma să lanseze o nouă contraofensivă menită să disloce trupele ucrainene care ocupă 650 de km pătraţi din regiunea Kursk, au declarat pentru NYT un oficial ucrainean și doi americani.

Pe acelaşi subiect

Trupele nord-coreene nu au intrat încă în luptă și nu este încă clar ce rol vor juca, au spus oficialii citaţi. Însă indiferent de rolul jucat, ucrainenii se îngrijorează deoarece un contingent semnificativ de trupe nord-coreene va permite Rusiei să mențină mai multe forțe în estul Ucrainei, pentru a ocupa cât mai mult teritoriu înainte de vremea de iarnă.

Timp de mai multe săptămâni, guvernele din Coreea de Sud și Ucraina au avertizat că mii de nord-coreeni (posibil chiar 12.000 de soldați) se antrenează alături de soldații ruși. Oficialii americani au confirmat săptămâna trecută că un contingent de trupe nord-coreene a fost transportat cu o navă la Vladivostok, un mare oraș rusesc de la Oceanul Pacific. Săptămâna trecută, secretarul american al Apărării a confirmat pentru prima dată că trupe nord-coreene se află în Rusia, numind-o o escaladare "foarte, foarte gravă".  Avertiza că implicarea acestora în război "va avea impact, nu numai în Europa, dar va afecta lucrurile și în Indo-Pacific".

Miercurea trecută, primii soldaţi nord-coreeni au făcut o călătorie de aproape 6500 de km către regiunea Kursk. Alte mii au sosit în fiecare zi de atunci. Un înalt oficial ucrainean a spus că se aștepta ca până luni să ajungă în Kursk până la 5.000 de soldați nord-coreeni. Soldaţii fac parte dintr-o unitate de elită a armatei nord-coreene. Militarii au fost transportați de la Vladivostok cu avioane Il-76 pe un aerodrom militar din vestul Rusiei, apoi conduși în zona de luptă.

Deşi au existat semnale contradictorii dacă trupele nord-coreene vor fi trimise să lupte pe teritoriul ucrainean, se pare că, în acest moment, ei ar urma să fie concentraţi doar în regiunea Kursk, adică pe teritoriu rusesc. 

NATO confirmă că militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în Kursk

"Pot confirma că trupele nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost dislocate în regiunea Kursk", a declarat Mark Rutte luni după o întâlnire un oficial sud-coreean. Secretarul general al NATO consideră că desfășurarea de trupe nord-coreene în Kursk este "un semn al disperării tot mai mari a lui Vladimir Putin". "Dezvoltarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord este o amenințare atât pentru securitatea indo-pacifică, cât și pentru cea euro-atlantică", a mai spus Rutte.

Trupele ucrainene au intrat în regiunea Kursk la începutul lunii august, ocupând aproximativ 1000 de km pătraţi de teritoriu în primele săptămâni ale incursiunii. Dar pe parcursul lunii octombrie, forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiune, cucerind înapoi mai multe sate. Ucraina încă ocupă aproximativ 650 de km pătraţi, potrivit NYT. 

Cum ar putea schimba nord-coreenii dinamica războiului

După mai bine de două luni pe pământ rusesc, Ucraina nu a reușit să-și atingă unul dintre obiectivele sale principale în Kursk: să atragă trupele ruse din regiunea Donbas, unde armata rusă împinge forțele ucrainene lent, dar constant. Modul în care prezenţa trupelor nord-coreene ar putea schimba dinamica pe câmpul de luptă, nu este clar, explică NYT. 

Trupele nord-coreene nu au mai luptat în războaie din anii 1950 și există multe întrebări despre capacitățile lor chiar și în rândul unităților de elită. Se vor confrunta cu probleme precum o limbă străină, un teren necunoscut și obiceiuri militare diferite. 

Dacă sunt trimiși pe frontul din Kursk, ei se vor confrunta cu trupe ucrainene de elită, pe care trupele ruseşti nu au reușit să le expulze complet de trei luni. "Nu mă aștept să fie o forță de luptă extrem de eficientă, dacă ajung pe front", a scris Emil Kastehelmi, expert militar la Black Bird Group din Finlanda, pe platforma socială X . Dar, adaugă el, nici nu ar trebui să fie aceasta ideea. "Cineva trebuie să moară pe câmpul de luptă și, din punctul de vedere al ruşilor, este de preferat dacă acel cineva nu este rus", a spus Kastehelmi.

Ce a oferit Putin la schimb

Dincolo de planurile de luptă, o altă întrebare presantă pentru Statele Unite și aliații săi din Asia este ce a oferit președintele Vladimir Putin Coreei de Nord în schimbul trupelor. Deocamdată, oficialii americani spun că nu au văzut vreo dovadă a unui quid pro quo, dar americanii şi aliaţii lor din regiune rămân îngrijoraţi că liderul nord-coreean ar putea primi asistență militară semnificativă din partea Rusiei.

Kim Jong Un ar vrea să îmbunătățească raza de acțiune a rachetelor sale balistice intercontinentale și să demonstreze că sunt capabile să lovească orașele americane, potrivit experţilor. Pentru Putin, beneficiile sunt clare. Cu peste 600.000 de soldați ruși uciși sau răniți de la începutul războiului, potrivit estimărilor occidentale, Kremlinul are nevoie de mai mulți oameni pentru a alimenta mașinăria de război.

De asemenea, Putin nu a vrut să cheltuiască capital politic anunţând o mobilizare generală sau parţială, cum a făcut în septembrie 2022. Aşa că a fost nevoit să se bazeze pe metode de recrutare atipice, cum ar fi înrolarea condamnaților și ademenirea mercenarilor din țări sărace precum Cuba și Nepal.

Aproape toate aceste trupe, inclusiv cea mai mare parte a forței de luptă interne a Rusiei, au fost aruncate în ofensiva sângeroasă din estul Ucrainei. Putin s-a împotrivit planului de a trimite trupe din Donbas pentru a expulza contingentul relativ mic de ucraineni care ocupă o parte din teritoriul rusesc în Kursk.

Dar există semne că Putin nu mai are răbdare şi vrea alungarea trupelor ucrainene din Kursk cât mai repede posibil, de unde şi eforturile sporite din această lună pentru a-i îndepărta pe ucraineni chiar înainte de sosirea nord-coreenilor. Joi, camera inferioară a Parlamentului Rusiei a ratificat un tratat de apărare reciprocă cu Coreea de Nord pe care Putin l-a semnat cu Kim Jong Un în iunie. Putin s-a folosit de vot pentru a reafirma legăturile Moscovei cu Coreea de Nord și pentru a trimite Occidentului un semnal că atrage aliați care să-i susțină conflictul cu Occidentul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi rusia ucraina razboi ucraina rusia ucraina coreea de nord
Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat...
Fanatik.ro
Publicat 28.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit
spotmedia.ro
Publicat 26.10.2024
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani își pot construi case pe...
Gandul
Publicat 28.10.2024
Un fost deținut rus trimis pe frontul din Ucraina și-a împușcat camarazii care...
Adevărul
Publicat 28.10.2024
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare:...
A1
Publicat 25.10.2024
Horoscopul zilei de 29 octombrie 2024. Berbecii se relaxează. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.10.2024
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce...
spynews.ro
Publicat 28.10.2024
Vinicius NU ia Balonul de Aur 2024! Fabrizio Romano, anunț-șoc: „Nimeni de la...
GSP
Publicat 28.10.2024
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus...
Click.ro
Publicat 28.10.2024
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste...
Useit
Publicat 27.10.2024
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage...
Redacţia.ro
Publicat 26.10.2024
CTP, după dezbaterea Maia Sandu-Alexandr Stoianoglo: „Schimonosirea limbii...
libertatea.ro
Publicat 28.10.2024
Decizia lui Kate Cassidy de a părăsi Argentina „o va bântui pentru tot restul...
ZU
Publicat 28.10.2024
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Hello taste
Publicat 28.10.2024
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Deparinti
Publicat 28.10.2024
Cerințele atipice pe care le au candidații la interviul de angajare:...
ziare.com
Publicat 28.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul. Ce se poate întâmpla dacă adopți...
Medicool
Publicat 28.10.2024