Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Moscova a ratificat Tratatul de Parteneriat Strategic cu Coreea de Nord, la o zi după ce SUA a confirmat că Phenianul a trimis soldați în Rusia

Duma de Stat a ratificat Tratatul privind Parteneriatul Strategic Comprehensiv între Rusia și Coreea de Nord, oficial denumită Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Tratatul a fost înaintat parlamentului pentru ratificare de către președintele Vladimir Putin pe 14 octombrie. Acordul de parteneriat prevede asistență militară reciprocă în cazul unui atac militar. Documentul ridică relațiile dintre cele două țări "la nivelul unei alianțe," a subliniat Ministerul rus de Externe. Statele Unite au confirmat ieri că mii de soldați nord-coreeni au fost trimiși să lupte alături de armata rusă în Ucraina, deși nici Coreea de Nord, nici Rusia nu au emis o declarație pe această temă.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 12:00

Vladimir Putin și Kim Jong Un în Phenian Moscova a ratificat Tratatul de Parteneriat Strategic cu Coreea de Nord, la o zi după ce SUA a confirmat că Phenianul a trimis soldați în Rusia - Profimedia Images

Articolul 4 al acestui acord prevede că "dacă una dintre părți se află într-o stare de război din cauza unui atac armat din partea unuia sau mai multor state, cealaltă parte îi va oferi imediat asistență militară prin toate mijloacele disponibile, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și legile RPDC și Federației Ruse"

În total, acordul conține 23 de articole, care prevăd extinderea cooperării în domeniile comerțului, economiei, investițiilor, științei și tehnologiei, inclusiv în domeniile spațiale și ale energiei nucleare civile.

Acordul dintre Rusia și Coreea de Nord este valabil pe termen nelimitat

Articolul continuă după reclamă

Ministrul adjunct de externe, Andrei Rudenko, a fost prezent la sesiunea plenară a Dumei, unde s-a discutat problema ratificării tratatului. El a subliniat că tratatul este de natură pur defensivă, dar a menționat că documentul ridică relațiile dintre cele două țări "la nivelul unei alianțe".

"Tratatul privind Parteneriatul Strategic Comprehensiv între Rusia și RPDC este destinat să joace un rol stabilizator în Asia de Nord-Est, va contribui pozitiv la menținerea echilibrului de putere în regiune pe baza principiului securității indivizibile, reducând riscul unei recidive în război pe Peninsula Coreeană, inclusiv cu utilizarea armelor nucleare și, în general, pune bazele construirii unui nou sistem de securitate eurasiatic", a declarat Rudenko, citat de TASS.

Cei doi lideri au semnat documentul în luna iunie, când Putin a vizitat Phenianul și s-a întâlnit cu Kim Jong-un. În timpul unei discuții cu liderul nord-coreean, președintele rus a numit tratatul "un document fundamental care va sta la baza relațiilor noastre pe termen lung".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri externe » Moscova a ratificat Tratatul de Parteneriat Strategic cu Coreea de Nord, la o zi după ce SUA a confirmat că Phenianul a trimis soldați în Rusia