SUA interzic importul de petrol din Rusia. Joe Biden: "SUA susţine poporul ucrainean"
Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat interzicerea importurilor ruseşti de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia din cauza războiului din Ucraina, potrivit CNN.
De Redactia Observator la 08.03.2022, 21:28UPDATE 18:27. Joe Biden a interzis importul de petrol din Rusia
Statele Unite vor suspenda importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joe Biden.. "SUA au interzis importul de petrol din Rusia. SUA susţine poporul ucrainean. Voi face tot ce pot să mininalizez creşterea preţului petrolului şi vom continua cu cel mai dur pachet de sancţiuni din istorie. Agresiunea Rusiei ne costă pe toţi. Nu voi tolera aşa ceva. Producţia noastră de petrol şi gaze este la un nivel record. Rusia va continua avansul, dar cu un preţ foarte mare", a declarat Joe Biden.
Oficialii americani au convenit că o astfel de decizie nu ar cauza probleme majore pentru SUA
SUA au luat decizia unilateral, fără cooperarea aliaţilor săi europeni, din cauza dezacordului dintre naţiunile europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze ruseşti. Statele UE sunt mult mai dependente de la energia rusă decât SUA. Oficialii americani au convenit că o astfel de decizie nu ar cauza probleme majore pentru SUA.
Importurile americane din Rusia reprezintă o mică parte din domeniul energetic al SUA, aproximativ 8% în 2021, din care doar 3% ţiţei. Casa Albă analizează de mai bine de o săptămână decizia de a întrerupe aceste importuri. Oficiali ai administraţiei Biden s-au deplasat în Venezuela în weekend pentru discuţii cu privire la posibilitatea de a permite ţării să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională, pentru a înlocui combustibilului rusesc.
Purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a anunţat, marţi dimineaţă, că proiectul de lege privind interzicerea importului gazelor din Rusia este în continuare în discuţie. De asemenea, proiectul va include şi alte articole, potrivit unui consilier democrat.
Uniunea Europeană a anunţat că lucrează la un plan de reducere a dependenței de gazul rusesc cu până la 80% în acest an. Oficialii ruşi au avertizat încă de ieri că prețul petrolului ar putea depăși 300 de dolari pe baril dacă guvernele occidentale interzic importurile de petrol rusesc.
Reuters: Ce ar însemna pentru întreaga lume dacă Statele Unite interzic importurile de petrol rusesc
Posibilitatea ca Statele Unite să interzică importurile de petrol rusesc a determinat o creștere a prețului țițeiului Brent la aproape 140 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, se arată într-o analiză publicată de Reuters. JP Morgan estimează că petrolul ar putea atinge un record de 185 de dolari pe baril până la sfârșitul anului 2022 dacă perturbarea exporturilor rusești va dura atât de mult, asta deși, la fel ca cei mai mulți analiști chestionați de Reuters, banca se așteapta la un preț mediu anual sub 100 de dolari.
Țările din Uniunea Europeană dependente de energia rusească se opun embargoului
Guvernul de la Kremlin a aprobat o listă de state şi teritorii străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Rusiei. Pe listă este şi România. Mai mult, pentru prima dată de la invazia din Ucraina, Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1.
În acest timp, liderii lumii continuă să elaboreze noi seturi de sancţiuni împotriva Rusiei. Acum, sunt luate în vizor importurile de petrol, gaze naturale şi cărbune, care asigură - practic - finanţarea Kremlinului. Dacă Statele Unite ar fi gata să adopte noul set de sancţiuni în orice moment, multe ţări din Uniunea Europeană dependente de energia rusească se opun embargoului.
Preşedintele Ucrainei a realizat în modul cel mai dur cu putinţă că actualele sancţiuni nu-l vor întoarce din drum pe Vladimir Putin, aşa că a lansat un apel la adresa tuturor statelor lumii. ”Boicotarea exporturilor rusești, în special refuzul petrolului și produselor petroliere din Rusia. Poate fi numit embargo sau doar o problemă morală, atunci când refuzi să dai bani teroriştilor. Boicotarea importurilor în Rusia. Dacă nu vor să respecte regulile civilizate, nu ar trebui să obțină bunuri și servicii de la civilizație", a declarat Volodimir Zelenski.
Uniunea Europeană analiza, însă, de câteva zile o astfel de posibilitate, astfel că a avut timp să-şi gândească acţiunile. "Trebuie să scăpăm de dependența de gaz, petrol și cărbune rusești. (...) Comisia va prezenta propuneri mâine și există trei piloni principali. Unul este acea diversificare a aprovizionării în afara Rusiei și către furnizori de încredere. Acestea sunt - în principal - gaz natural lichefiat și gaz de conductă", a tramis Ursula von der Leyen, preşedintele Comisie Europene.
Reacţia Italiei a fost cât se poate de rapidă. "Italia se angajează să reducă rapid dependența noastră de gazul rusesc. Sâmbătă, am vorbit cu Emirul Al Thani al Qatarului, cu care am discutat în special despre cum să consolidăm cooperarea energetică între țările noastre." a declarat premierul italian Mario Draghi.
Însă nu toate statele-membre au demonstrat aceeaşi deschidere faţă de renunţarea la importurile de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia. "Nu putem renunţa, peste noapte, la utilizarea petrolului și a gazelor, chiar dacă sunt din Rusia. Evident, nu este ceva ce poate face orice țară din lume. Putem atinge acest ţel rapid în Marea Britanie. Şi alte ţări pot proceda la fel, în funcţie de cantităţile de care depind", a transmis Boris Johnson.
"Olanda este pregătită să ia asta în considerare suntem cu toții pregătiți să luăm în considerare, toate posibilele sancțiuni care pot contribui la exercitarea presiunii asupra Rusiei. Și, evident, există o mulțime de dezbateri despre sancțiunile energetice. Iar aici nu ar trebui să facem o greșeală. Trebuie să ne asigurăm că nu generează riscuri de negestionat pentru aprovizionarea cu energie în țările europene.", a explicat şi premierul olandez, Mark Rutte.
Singura ţară care s-a pronunţat ferm împotriva acestor noi sancţiuni a fost Germania. Miniştrii germani ai Finanţelor şi Externelor au anunţat cât se poate de clar că ţara lor va continua să importe gaze, petrol şi cărbune din Rusia. Marți, preţul unui litru de benzină în Germania a depăşit, pentru prima dată, pragul de doi euro.